Home » en mann med pil og bue dreper fem mennesker

en mann med pil og bue dreper fem mennesker

by Thure Lindhardt

Publisert på: Endret :

Minst fem personer ble drept og to skadet av en mann med pil og bue i Kongsberg onsdag, opplyser politiet. Den mistenkte, en 37 år gammel danske, ble pågrepet kort tid etter hendelsen.

En mann bevæpnet med pil og bue drepte fem personer og skadet to andre i Kongsberg i Sørøst-Norge onsdag (13. oktober), opplyser norsk politi, som pågrep en mistenkt ved 18.47-tiden.

Den mistenkte er en 37 år gammel dansk statsborger bosatt i Kongsberg, ifølge en politimelding som ble offentliggjort natt til onsdag. «Vi bestemte oss for å bekrefte denne informasjonen fordi det er mange rykter som sirkulerer på sosiale nettverk om gjerningsmannen til angrepet [mettant en cause] Folk som ikke har noe å gjøre med de alvorlige forbrytelsene som er begått, sier politiet.

Tidlig kveld meldte leder for lokalpolitiet, Øyvind Aas, om fem døde og to skadde under en pressekonferanse.

De skadde ble innlagt på intensivavdelinger, men det er ingen holdepunkter for at deres liv er i fare, ifølge Øyvind Aas. En av dem er en off-journ politimann som var i en butikk, en av flere steder i sentrum hvor angrepet fant sted.

Begivenhetene fant sted kort før klokken 18.13 (16.13 GMT) i sentrum av det 28 000 innbyggere.

– Mannen som begikk denne forbrytelsen ble pågrepet av politiet og det er etter våre opplysninger kun én person involvert, sier Øyvind Aas. Motivene for angrepet er foreløpig uklare.

Ifølge den velinformerte kringkasteren TV2 er den antatte gjerningsmannen en norsk konvertitt til islam og har en sykehistorie – noe myndighetene ikke ønsket å bekrefte.

Alle hypoteser undersøkt

– På bakgrunn av fakta er det naturlig å vurdere om det er et terrorangrep, sa Øyvind Aas likevel under en andre pressekonferanse. «Den mistenkte er ikke hørt, og det er for tidlig å kommentere motivene hans,» la han til, og la til at etterforskerne «holdt alle alternativer åpne».

De interne etterretningstjenestene (PST) er satt i beredskap, sa en talsmann for nyhetsbyrået AFP. – For øyeblikket er dette kun antagelser, sa talsmann Martin Bernsen på spørsmål om muligheten for et terrorangrep.

Den mistenkte ble tatt med til politistasjonen i Drammen like ved. Ingen annen mistenkt er etterlyst.

Flere kvartaler ble sperret av, og TV-opptak viste en stor utplassering av væpnet politi og ambulanser. Befolkningen ble bedt om å holde seg hjemme og et helikopter og et team med mineryddere ble også sendt dit.

Politiet har pålagt politifolk, som normalt er ubevæpnede, midlertidig å bære våpen over hele landet.

Allmennkringkasteren NRK viste et bilde sendt av et vitne på sine nettsider som viser en svart pil fast i en vegg.

Norge er allerede rammet av høyreorienterte angrep

– Disse hendelsene ryster oss, sa statsminister Erna Solberg, hvis siste dag var i embetet. Torsdag ga hun fra seg stillingen til Ap Jonas Gahr Støre, vinner av stortingsvalget 13. september.

Norge, et tradisjonelt fredelig land, har tidligere vært mål for høyreekstreme angrep.

22. juli 2011 drepte Anders Behring Breivik 77 mennesker ved å detonere en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo før han åpnet ild mot et møte med ungdomsarbeiderne på Utøya.

I august 2019 skjøt Philip Manshaus også mot en moské nær Oslo før han ble overmannet av troende uten å forårsake alvorlige skader. Han hadde tidligere rasistisk skutt sin adoptiv-asiatiske halvsøster.

Flere planer for islamistiske angrep har også blitt avbrutt.

Med AFP og Reuters

You may also like

Leave a Comment