Home » En meteoritt falt her i Polen. I Poznań er det et uvanlig reservat fullt av kratere og tusenvis av års historie. Hvordan nå ham?

En meteoritt falt her i Polen. I Poznań er det et uvanlig reservat fullt av kratere og tusenvis av års historie. Hvordan nå ham?

by Catherine Monroe

Vår vakre planet har overlevd mye i løpet av sin eksistens – ofte inkludert nedslag fra romobjekter. Interessant nok falt en meteoritt også i dagens Polen. Sporene kan sees den dag i dag i et ekstraordinært reservat fullt av kratere og tusenvis av år med historie – du finner det… i Poznań. Hvordan komme seg dit? Vi presenterer den viktigste informasjonen om reservatet «Meteorites Morasko».

Innhold

Morasko er en del av Poznań, ganske langt fra sentrum. Før den ble innlemmet i byen (1987), var den en by i seg selv. Góra Moraska ligger i boligfeltet Morasko-Radojevo, som skjuler en unik attraksjon i landet – Morasko Meteorites Reserve.

Ønsker du å reise kollektivt, er den beste måten å ta buss nr. 902. Foretrekker du å gå, kan du nå severdighetene via den gule turiststien nr. 3585.

Det mest kjente meteorittkrateret i verden er utvilsomt i Mexico. Dette betyr imidlertid ikke at det var den eneste slike hendelsen i historien til planeten vår – snarere tvert imot. meteoritter har falt til jorden mange ganger, som f.eks etterlot seg store fordypninger på jordoverflaten. Tilfeldigvis kan vi selv i dagens Polen beundre et så fantastisk sted – det er gjemt i Poznań.

Naturreservatet «Morasko Meteorite» er et sted hvor du kan se rundt 5 tusen med egne øyne. år siden (den eksakte datoen etterlater fortsatt mange forskere i tvil) spor av steinfragmenter, som etter oppløsning i atmosfæren på planeten vår kolliderte med jorden nær Poznań. Det er opptil 7 slike forsenkninger – i noen av dem er det for tiden stillestående vanndannende dammer – det er opptil 7, f.eks. dette:

 1. med en diameter på 90 meter,
 2. med en diameter på 50 meter,
 3. med en diameter på 30 meter,
 4. med en diameter på ca 35 meter,
 5. med en diameter på 25 meter
 6. og 20 meter i diameter.

Den største av dem er over 11 meter dyp selv etter tusenvis av år.

Historien om denne interessen på dette stedet begynte i 1914, da en tysk soldat fant et fragment av en meteoritt der mens han bygget militære festningsverk. Mange har blitt funnet opp gjennom årene. I 2006 fant Krzysztof Socha, en prospektør fra Kielce, et skår som veide 164 kilo i reservatet (den gang det største funnet i sitt slag i landet). I 2012 ble den rekorden slått av en stein på 261 kilo funnet av Magdalena Skirzewska og Łukasz Smuła, som tidligere hadde vært på en dybde på over 2 meter under overflaten.

Undersøkelser av delene som ble funnet viste at de består av en jern-nikkel-legering og fremfor alt silikater som ikke finnes på jorden.

Unike funn fra områdene i Moraskie-reservatet kan sees i det polske vitenskapsakademiets geologiske museum i Kraków og på fakultetet for geografi og geologi ved Adam Mickiewicz-universitetet Adam Mickiewicz i Poznań.

I Poznań-skogen som omgir kratrene, kan du beundre mange sjeldne arter av flora og fauna – disse er:

 • Planter: sprukket lilje, hovdyr og tomentosum,
 • Fugler: Nattskjære og svartspett.

Kratrene i Morasko er det eneste stedet i Polen som har blitt bekreftet å være stedet for et meteorittnedslag. Forskere mistenker at en lignende hendelse også kan ha funnet sted i Roztocze – vi snakker om «Podlesie»-strukturen. Meteoritter ble også funnet nær Pułtusk, i Baszkowka, nær Świebodzin, Łowicz og Białystok.

Så hvor skal du se etter lignende attraksjoner? Disse inkluderer i nærheten av landet vårt: Kratere:

 • Vepriai, Mizarai I Litauen,
 • Nordlinger Ries i Tyskland,
 • Obołoń, Boltysh, Ternowka, Ilyinec, Zelenyj Haj, Zapadnaya, Rotmistrivka i Ukraina.

Du finner også mange av disse i nordiske landblant annet i Sverige, Norge og Finland.

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

reklamemateriell for partnere

You may also like

Leave a Comment