Home » En norsk bonde vil heller betale for et karantenehotell enn å leie inn uerfarne nordmenn

En norsk bonde vil heller betale for et karantenehotell enn å leie inn uerfarne nordmenn

by Thure Lindhardt

Jordbærbonden er villig til å gi fra seg en tredjedel av overskuddet for å unngå å ha «ferske» nordmenn i arbeid på sengene.

Telemarks største jordbærdyrker har lenge håpet å importere vanlige jordbærplukkere fra Polen og Litauen. Søknadene hans er imidlertid fortsatt under behandling, og om noen uker skal de første jordbærene høstes om kort tid.

Han stoler ikke på norske arbeidere.

– Mange av dem er flotte ansatte, men å stole på folk som aldri har jobbet i en jobb før er for stor risiko. De vil ha fem eller seks uker med hardt fysisk arbeid, uansett vær, og jeg vet ikke om de klarer det.

Listen hans inkluderer mange som vil jobbe, og i forrige uke plantet unge mennesker fra Eritrea, Somalia, Polen og Thailand 80 000 jordbærfrøplanter.

På grunn av selve bærhøsten, krysser han fingrene for at faste og erfarne arbeidere kan komme, for ingen nordmann har jobbet for ham hele sesongen på 20 år. Så han er klar til å betale regningen for livene til utenlandske arbeidere på et karantenehotell.

– Ja, jeg er villig til å betale inntil 200.000 kroner for livet til fast ansatte fra Polen og Litauen som etter min mening kan jobbe skikkelig på karantenehoteller, i stedet for å ansette 100 uerfarne nordmenn som ikke vet om de skal jobbe eller ikke.

En dag på et karantenehotell koster 500 kroner, noe som betyr at 40 000 ansatte får utbetalt 200 000.

NAV kan tilby arbeidere til bønder som i dag er arbeidsledige. Direktøren i NAV Vestfold og Telemark fylkeskommune er klar over bøndenes situasjon, men ønsker ikke å snakke om at noen av dem heller vil betale for karantenehotell enn å ansette nordmenn.

– Vi undersøker nøye bøndenes arbeidsordre. Andre vedtak er nasjonale vurderinger som må tas av regjeringen, sier Terje Tønnesen.

NAV arrangerte i april et nettseminar om jobbmuligheter i landbruket i Vestfold og Telemark. Det deltok 500 mennesker. 100 personer meldte seg senere for å ta stillingen.

– Nøkkelen er å finne motiverte arbeidere for bønder som er på jakt etter slike arbeidere. Bønder bør søke og da kunne NAV tilby dem jobbsøkere og forvente at de som tilbys oppfyller bøndenes forventninger.

Selv om arbeidsledige ønsker å jobbe i landbruket, foretrekker bøndene å ansette arbeidere fra utlandet.

Jordbærbonden fra Skien får støtte av en produsentgruppe i Midt-Telemark, bestående av. Representanter for ca 100 eple-, plomme- og kirsebærfarmer.

De får daglig henvendelser fra medlemmene sine, som er svært opptatt av og interessert i hvordan de kan skaffe nødvendig arbeidskraft.

– Bare her på gården trengs det 30 personer for å høste. Vi tok kontakt med NAV hvis ansatte var svært behjelpelige med å lete etter personer på listene deres som kunne gjøre slikt arbeid. De hadde to passende personer, sier leder Trond Bergskås.

Han mener politikerne må erkjenne at det er behov for tilrettelegging for å ta imot utenlandsk arbeidskraft.

– Regjeringen må ta ansvar, selv om dette er valgår. Det siste året var det mye lettere å tiltrekke seg arbeidere. Situasjonen er nå at selv å fylle ut en søknad som en produsent må fylle ut før han planlegger å hente arbeidere fra utlandet, fraråder bønder å ta ytterligere grep.

Artikkel på norsk her.

Kilde – nrk.no

Vil du ha det? Bruk et sekund på å støtte Edita på Patreon!

En norsk bonde vil heller betale for et karantenehotell enn å leie inn uerfarne nordmenn

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment