Home » En ny idé fra nordmennene. Spesielt «vinterførerkort» for utenlandske lastebilsjåfører

En ny idé fra nordmennene. Spesielt «vinterførerkort» for utenlandske lastebilsjåfører

by Catherine Monroe

Hver vinter rapporterer norske medier om lastebiler som setter seg fast og blokkerer norske veier, noen ganger i timevis. Ofte er dette utenlandske kjøretøy – opplyser den norske portalen nrt.no.

Utenlandske sjåfører er ikke vant til de norske vinterforholdene. De må gjennom et spesielt kjørekurs hvor de lærer hvordan de skal sette på kjetting og hvordan en toakslet lastebil oppfører seg på vinterføre, sier Reidar Retterholt, regiondirektør i Norges Lastebileierforbund.

– Norske sjåfører kjører 20 centimeter snø og kan alt. Utlendinger har ingen spesialistkunnskap. Vi må trene dem – legger han til.

Innføring av særskilt vinterførerkort for utenlandske lastebilsjåfører er ikke noe nytt. Et slikt forslag ble først fremmet av Ap-regjeringen i 2014. Det ble imidlertid uhørt. For to år siden fornyet partiet forslaget sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Den så for seg innføring av et sertifikat som blant annet skulle inneholde: vinterkjøringskurs og kjedeopplæring. Ideen ble avvist i Stortinget.

Da Norges nye regjering ble valgt i september i år, ble det reist håp om at kravet om «vinterlisens» skulle håndheves.

Nå sitter Arbeiderpartiet i regjering så jeg håper lovforslaget kan vedtas, legger Retterholt til.

Så langt er ingenting kjent om detaljene: hvor lang tid en slik opplæring vil ta og på hvilket språk den vil foregå.

You may also like

Leave a Comment