Home » En pasient fra Norge forlot sykehuset i Wroclaw med en pumpe i stedet for et hjerte. Dette er den 22. saken av denne typen

En pasient fra Norge forlot sykehuset i Wroclaw med en pumpe i stedet for et hjerte. Dette er den 22. saken av denne typen

by Gunnar Garfors

Vi skrev om en pasient i 50-årene som kom til Universitetssykehuset i Wrocław fra Norge i slutten av august. Mannen fikk et alvorlig hjerteinfarkt mens han var i utlandet. Bevisstløs ble han fraktet til USK med fly. Han var i ferd med å få en transplantasjon.

Den alvorlig syke mannen ble mirakuløst reddet. I lange uker ble han tatt hånd om av et team med spesialister fra Wrocław: hjertekirurger, anestesiologer, kardiologer og sykepleiere, samt fysioterapeuter og transplantasjonskoordinatorer.
Det viste seg å være en redning HeartMate III pumpe. En batteridrevet enhet erstattet funksjonen til et sviktende hjertekammer.

«Pasienten venter fortsatt på en konvensjonell transplantasjon. HeartMate III-pumpen vil stabilisere ham på lang sikt inntil den ideelle donoren er funnet. Slik sirkulasjonsstøtte er en bro til hjertetransplantasjon,» informerte han Sykehus ved ul. Borowska i Wrocław.

Pumpen som gis til pasienten drives av batterier som lett skjules under klærne, via eksterne ledninger. Det eneste en mann trenger å tenke på er å ta vare på strømledningen (den såkalte livlinen) og lade to batterier. Alle er nok i 17 timer.

«Bortsett fra ekstremsport, kan en pasient med pumpe i utgangspunktet gjøre hva som helst. Svømming i åpent vann er ikke mulig på grunn av strømforsyningen. Dusj er mulig takket være en vanntett pose som inneholder batteriene,” forklarte han nylig Jakub Jankowski, koordinator for Mechanical Support Program ved Institute of Heart Disease, USK.

USK-sykehuset har allerede implantert 22 HeartMate III-pumper. En pasient fra Norge forblir under konstant tilsyn av spesialister fra sykehuset ved ul. Borowska.

You may also like

Leave a Comment