Home » En storm i det norske laget etter en bisarr avgjørelse. Et forhold fører til selvdestruksjon

En storm i det norske laget etter en bisarr avgjørelse. Et forhold fører til selvdestruksjon

by Thure Lindhardt

Norsk hoppbakke så ut til å være bedre enn noen gang etter sist vinter. For når var sist gang du hadde vinneren av krystallkulen for totalrangeringen av verdenscuppen, Halvor Egner Granerud, verdensmesteren fra storbakken i Oberstdorf, Maren Lundby, og hele herrelaget kunne du vinne Nations Kopp? Alt kom til perfekt tid, et år før OL i Beijing, hvor man kunne håpet på medaljehopping i skihopp. De siste dagene har imidlertid vist at det ikke går bra i det norske hoppmiljøet.

Se videoen
Teknologisk krig i skihopping. Hvordan lages en jumpsuit?

Norsk fagforening vil kvitte seg med Springboss. Begjæringen fra spillere og ansatte hjalp heller ikke

For noen dager siden publiserte TV-portalen TV2 informasjon som kan overraske mange hoppende fans. Direktøren for denne disiplinen, som jobber for det norske forbundet, Clas Brede Braathen, har fått beskjed om at han ikke lenger vil være i denne stillingen når hans nåværende kontrakt går ut i april neste år. Derfor bør han gå etter OL-sesongen, selv om det ikke er noen sportslige tegn på at han ikke oppfyller rollen sin godt. I det siste har kadrene han leder oppnådd enorm suksess, og i løpet av de siste 20 årene, med så mye Braathen som jobber for fagforeningen, har det også startet sprang i Norge resultatene til tiden til de legendariske brødrene Ruud eller Bjørn Wirkola.

Fagforeningen ga ingen forklaring på avgjørelsen, men administrerende direktør Erik Roeste insisterte på at den var endelig. Reaksjonen var umiddelbar – hopper- og hoppestaben og spillerne selv sier de har det bra med Braathen og skrev under på et opprop til forbundet om å få direktørens sak løst så raskt som mulig. Så han får ny kontrakt i tide etter OL. Men selv en så viktig avstemning er irrelevant for det norske forbundet. Han nekter å endre vedtaket, som meldte vg.no onsdag.

En tragisk ulykke i familien til en tidligere trener for polske hoppere. «falt fra balkongen»

I juni signerte Braathen ny kontrakt, men den havnet på styrelederens bord

– Det har pågått lenge, samtaler med forbundet har pågått i noen måneder. Nå har vi kommet til det punktet hvor vi, spillerne og staben, måtte vise hvor viktig Clas er for fremtidens skihopp i Norge. Det har vært problemer med Clas-forholdet tidligere. De ønsker ikke å kommentere det, og det ser rart ut for oss, for vi synes samarbeidet er veldig bra – sa Alexander Stöckl, treneren til det norske hopplaget, i et intervju for Sport.pl.

– Clas har bygget en hoppkultur i Norge og verdiene han representerer eller suksessene til begge lagene de siste årene taler for seg selv. Det er ekstremt viktig for oss – forklarer den østerrikske treneren. Interessant nok avslørte TV2 at hoppkomiteen hadde signert ny kontrakt med Braathen i juni, men den ble liggende på skrivebordet til generalsekretær Ingvild Bretten Berg. I samråd med presidenten, den nevnte komiteen og andre aktivister bestemte han at hans signatur ikke skulle stå på den og Braathen ville ikke lenger jobbe for foreningen. I tillegg kritiserte president Erik Roeste bestehopperen Maren Lundby i en pressemelding. Konkurrenten viste journalister meldinger fra aktivisten som viste at da han skrev en av tekstmeldingene til henne, visste han ikke at hun hadde reist til verdenscupkonkurransen og var ute av landet.

Stöckl og resten av den norske kaderen kan ikke beklage at forbundet ikke har behandlet saken på lang sikt. Han ser ikke hvordan mangelen på braaths vil påvirke funksjonen hans og kvaliteten på faget i årene som kommer. Den forteller oss også om aktivistens velferd. – Clas føler seg forferdelig. Hvis du elsker det du gjør og dedikerer livet ditt til denne sporten, vil du holde fast ved det for alltid. Men det virker umulig foreløpig, sier Stöckl trist. Fredag ​​kommenterte Braathen selv sin situasjon. Han takket vg.no for støtten, uttalte at «forbundet ikke har mottatt det positivt, noe som ikke er noen overraskelse», og advokaten hans sier til vg.no at Braathen «godt kjenner til årsaken til ikke å forlenge kontrakten». Og selv om han ikke røpet det, skal det ikke ha noe med sport å gjøre. I tillegg krever aktivistens advokat at Braathen ansettes i den nye kontrakten uten nærmere spesifisert ytterligere ytelsestid. Forbundet trues også med søksmål.

Kamil Stoch gikk til operasjonsbordet.  Michal Doleżal ga god informasjon om Kamil Stoch

Konsekvensene av vedtaket kan være ødeleggende for nordmennene. Trener Stöckl får også gå

Konsekvensene av Braathens uttreden av fagforeningen kan bli større enn noen aktivist ser ut til. Onsdag sa Stöckl til vg.no at det var mulig at også titteltreneren med Braathens avgang ville si farvel til jobben.

Nå oversetter han ordene sine i et intervju for Sport.pl. – For øyeblikket kan jeg ikke være sikker på fremtiden min. Det er alltid lederen for en bestemt disiplin som signerer kontrakten med den personlige treneren. Hvis det ikke er Clas, vet jeg ikke hvem som får ham, og samtidig kan jeg ikke være sikker på om denne vil at jeg skal fortsette å jobbe – understreker Stöckl. – Vi håper imidlertid at disse ansatte og folkene bak Norwegian Jumps blir værende i rollene sine fordi vi tror på dette flotte laget – legger han til.

Hele situasjonen har hatt en innvirkning på spillerne som forbereder seg til sesongen også, vel vitende om at deres forening har en viss grad av ustabilitet i sine handlinger. Ansatte prøver å distrahere tankene sine fra ikke-sportslige saker. Men ingen i samfunnet kan nå være sikre på at de foretrukne metodene utviklet av Braathen og hans medarbeidere vil bli opprettholdt selv om de ikke feiler. Fra utsiden ser hele situasjonen merkelig ut: Hopp i Norge etter historiske suksesser har en tendens til å ødelegge et velfungerende system i foreningens interesse.

De beste nordmenn planlegger å begynne på LGP. Granerud «i god form»

I mellomtiden har de norske hopperne ingen problemer med sommerforberedelsene til OL-sesongen. De beste spillerne hoppet ikke på Summer Grand Prix-konkurransen i Wisła og Courchevel på grunn av de fortsatt restriktive karantenereglene da de kom tilbake til landet. – Vi var ikke sikre på om spillerne måtte i karantene dersom de skulle krysse nordmannen igjen grense. Derfor har vi allerede planlagt mange treningsleirer i landet på forhånd. Men det er heller ikke det at vi ikke ønsker å bevise oss fullstendig på bakgrunn av andre. For å få litt kunnskap på dette området, vil vi fly i det beste laget til Summer Grand Prix-konkurransene i Szczuczyn og Czajkowski – annonserte Alexander Stöckl.

Et flott comeback i hopprenn!  Verdensmesterskapets medaljevinner eksploderte av gledeEt flott comeback i hopprenn! Verdensmesterskapets medaljevinner eksploderte av glede

Vi spør også treneren om formen til siste verdenscupsesongs beste spiller, Halvor Egner Granerud. – Ser ut som han er i god form akkurat nå. Han jobber hardt og trener som alltid. Vi får se om dette lønner seg til vinteren, sier Stöckl. – Denne sesongen blir viktig for oss på mange måter. Derfor jobber vi hardt for å holde oss i form når vi hopper i snøen – oppsummerer han.

You may also like

Leave a Comment