Home » En større NATO-øvelse har startet i Norge

En større NATO-øvelse har startet i Norge

by Gabriel Scott

Da spenningen mellom Vesten og Russland eskalerte over krigen i Ukraina, brøt det ut en massiv militærøvelse som involverte 30.000 mann i Norge mandag. NATO og partnerstyrker.

Øvelse Cold Response 2022, lenge før Moskvas invasjon av Ukraina, tar sikte på å teste Norges styring av allierte forsterkninger på sitt territorium i henhold til artikkel 5 i NATO-pakten, som pålegger medlemsland å komme et annet land under angrep til unnsetning.

– Det er en defensiv øvelse, sier general Yngve Odlo, leder for Cold Response. – Dette er ikke en militær operasjon med et offensivt mål, sa han til TV2.

De toårige sjø-, luft- og bakkeøvelsene foregår over store deler av Norge, også utenfor polarsirkelen. De vil imidlertid forbli noen hundre kilometer fra Norges grense til Russland.

Russland har takket nei til Norges invitasjon til å sende observatører. – Enhver konsentrasjon av NATOs militære kapasiteter på Russlands grenser gjør ingenting for å styrke sikkerheten i regionen, sa Russlands ambassade i Norge til AFP forrige uke. Russland «har evnen til å følge (øvelsen) med full legitimitet,» sa Odlo. «Jeg håper virkelig at de vil respektere de eksisterende avtalene,» la han til.

Som ved tidligere øvelser vil Cold Response involvere nabolandene Sverige og Finland, som ikke er militært knyttet til Alliansen, men som er stadig nærmere partnere med NATO. Russlands invasjon har satt i gang diskusjoner i de to nordiske landene om mulig NATO-medlemskap.

Rundt 200 fly og 50 skip er også involvert i manøvrene, som varer til 1. april. Øvelsen startet mandag med marineoperasjoner og utplassering av deler av NATOs responsstyrke på land.

You may also like

Leave a Comment