Home » En tidligere enhetssjef i Wagner-gruppen søkte politisk asyl i Norge

En tidligere enhetssjef i Wagner-gruppen søkte politisk asyl i Norge

by Gabriel Scott

«For første gang siden begynnelsen av krigen med Ukraina flyktet en tidligere sjef for en av enhetene i Wagner-gruppen fra den russiske føderasjonen til Europa og gikk med på å vitne,» sa Vladimir Osakhkin, grunnlegger av Gulagu.net, som sitert. ved radioen.

I følge ham signerte Andrei Medvedev, bosatt i Tomsk Oblast, i begynnelsen av juli 2022 en fire måneders kontrakt med Wagner-gruppen. Han ble sendt til Salsk, og derfra til Lugansk-regionen, hvor han ble utnevnt til sjef for leiesoldatovergrepsavdelingen. Medvedev deltok i slaget ved Bakhmut, han var den direkte sjefen for den tidligere fangen Yevgeny Nuzhin, hvis hode, etter at han kom tilbake fra ukrainsk fangenskap, angivelig ble knust med en slegge av Wagnerianerne.

I midten av desember sirkulerte en video på sosiale nettverk der Andrei Medvedev, en mann som introduserte seg selv som desertør, snakket om trusler mot Wagner-gruppeaktivister. Han ba den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) inspisere leiesoldatene og sjefen deres, Yevgeny Prigozhin.

«Wagners sikkerhetstjenester begynte å forfølge meg og satte meg på FSBs og innenriksdepartementets mest ettersøkte lister. Jeg er redd for livet mitt og helsen min, sa Medvedev den gang.

Medvedev skulle krysse den russiske grensen til Norge nær landsbyen Nikel i Murmansk-regionen. Han sa at han klarte, til tross for at han ble forfulgt av grensevakter med hunder som skjøt mot ham, å klatre opp i et høyt grensegjerde, løpe over en frossen innsjø og så nå frem til en grenseoppgjør hvor han meldte seg inn for politiet.

For øyeblikket, sier Osichkin, er Medvedev i et senter for illegale innvandrere i Oslo, hvor han søker politisk asyl og vil vitne mot Prigozhin, som har blitt kalt «Putins kokk» fordi han også driver en cateringvirksomhet som betjener Kreml ( pap )

wr/tid/

You may also like

Leave a Comment