Home » En tusen år gammel grav av en vikingkonge er oppdaget i Polen

En tusen år gammel grav av en vikingkonge er oppdaget i Polen

by Peter Østbye

En tidligere ukjent grav til vikingkongen Harald Bluetooth Gormsson ble funnet i Wiejków, en landsby nær Szczecin-lagunen. Funnet ble gjort ved hjelp av satellittfjernmåling. Forskere er overbevist om at vikingtidens haug i landsbyen Wiejkowo tilhørte kongen av Danmark og Norge, Harald Blåtand (ca. 911-986), som får æren for å forene de skandinaviske landene gjennom innføringen av kristendommen.

«Døds- og gravstedet til danske kong Harald Blåtann Gormsson har forblitt et av de lengst uløste mysteriene i historien til dags dato,» sa Marek Kryda, forfatter av den bestselgende boken Viking Poland, til The First News.

Som «Mail Online» rapporterte, brukte forskerne LiDAR-teknologi, som bruker en laserstråle og analyse av det reflekterte lyset for å måle avstanden veldig nøyaktig. I tillegg muliggjør det, takket være forskning fra verdensrommet, et «blikk» under jordoverflaten, svært store områder kan måles, og målingen er nøyaktig nok til å oppdage jordfeil på opptil 30 cm.

Inntil satellittbilder viste en anomali som senere ble identifisert som en kongelig gravhaug, var alt som var kjent at Harald Blåtand trolig døde i 986 i Jomsborg vikingfestning i dagens Wolin, bare 5 km unna, som han bygde fra gravleggingen. haug i Wiejków. Imidlertid var stedet for begravelsen hans ukjent.

Funnet bekrefter tidligere mistanker fra den svenske arkeologen Sven Rosborn, som etter å ha oppdaget en gullskive kjent som Curmsun-skiven i 2014, antok at vikingkongen var gravlagt i dette området.

Den latinske inskripsjonen på disken nevner vikingkongen som «hersker over danene, Skåne og vikingfestningen Jomsborg». Ifølge Rosborn var det en posthum gave som ble oppdaget sammen med skjelettrester og andre verdisaker i et gravkammer i stein under kirkebygningen i Wiejków i 1841.

Skatten ble liggende i krypten til 1945, da den polske hærens major Stefan Sielski konfiskerte restene. Platen lå i en boks med gamle knapper til 2014, da Sielskis 11 år gamle oldebarn fant den og viste den til en historielærer. Dette satte i gang en serie hendelser som førte til dekodingen av inskripsjonen.

Arkeologene har imidlertid vært uenige om stedet for Haralds død og begravelse. «Den gyldne skive fra graven i Wiejków er utvilsomt et eksepsjonelt funn. Det er imidlertid verdt å huske at Rosborns tro på at Sinodenty ble gravlagt i Wiejków ikke var basert på forskning her, sier Marek Kryda.I Wiejków var Rosborns teori bare en veldokumentert gjetning. Bare satellittforskning bekreftet eksistensen av en stor haug i Wiejków og at Wiejkowo er graven til Bluetooth,» legger forskeren til.

Det følger at Harald Blåtands egentlige grav er en gravhaug og kirken ble bygget senere. Ifølge den danske arkivaren Steffen Harpsoe kunne platen ha blitt preget av prester fra rundt Jomsborg og Wiejków i årene 1050-1125, mer enn 70 år etter Haralds begravelse, og først da ført til kongegraven.

Og hva har Harald Bluetooth å gjøre med en teknologi som gjør det mulig å koble telefoner, bærbare datamaskiner og høyttalere med hverandre? Dette er hjernebarnet til Jim Kardach, en innfødt i Skåne, et land i Sør-Sverige, en Silicon Valley-ingeniør som var fascinert av Harald Blåtann. Kongens kallenavn kommer fra en død tann som ble mørk. Bluetooth er Blatand på dansk og Bluetooth på engelsk. Harald forente Skandinavia, og Bluetooth-teknologi ble utviklet for å «forene» enheter fra forskjellige merker. Derfor viser logoen til Bluetooth-standarden Haglaz- og Berkanan-runene – initialene til Harald Blatand.

Lagt ut på portalens hjemmeside https://opoka.org.pl/ og https://opoka.news Materialer merket med forkortelsen «PAP» er en del av PAP-informasjonstjenestene, som er databaser opprettet og publisert av Polska Agencja Prasowa SA med sitt registrerte kontor i Warszawa og er beskyttet av bestemmelsene i loven av 4. februar 1994 om opphavsrett. og beslektede rettigheter og lov av 27. juli 2001 om beskyttelse av databaser. Materialene ovenfor brukes av Opoka Foundation på grunnlag av en passende lisensavtale. Enhver bruk av den av portalbrukere, med unntak av unntakene gitt i loven, spesielt den personlige bruken som er tillatt, er forbudt. PAP SA forbeholder seg retten til å forby videre distribusjon av materialet nevnt i artikkel 25(1)(b) i loven om opphavsrett og relaterte rettigheter.

You may also like

Leave a Comment