Home » energi krise. Statsminister Mateusz Morawiecki om fredspartnerskapet med Russland

energi krise. Statsminister Mateusz Morawiecki om fredspartnerskapet med Russland

by Gunnar Garfors

– Vi er ved et absolutt vendepunkt. Presset på finansmarkedet øker. For ikke så lenge siden var et pund verdt to dollar. Det er nå nær paritet. Hva betyr det? Verdens største økonomier, som Storbritannia, er i trøbbel. Putin klarer å sette den vestlige verden i en tilstand av usikkerhet, skjelver – sa statsminister Morawiecki i sin tale under den internasjonale konferansen «Europa-Polen-Ukraina. Felles gjenoppbygging» i Warszawa.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Gassprisene vil falle, hva med kull? Eksperten påpeker dette tydelig

Statsminister med klare ord for å bekjempe krisen

Morawiecki, som talte under konferansen, sa det Verktøyet i russisk politikk har blitt «stadig mer brutal aggresjon og eskalering av ulike typer trusler og utpressing».. – Samtidig har vi i tillegg til denne slagmarken i Ukraina, militærfeltet, å gjøre med andre slagmarker som er litt mer skjult for innbyggernes øyne – sa han.

Han nevnte «propagandaslagmarken». – Selv om vi – som opplevde kommunismen – vet nøyaktig hvor utmerket Russland og tidligere Sovjetunionen er i det – sa regjeringssjefen. Han understreket at dette området ikke bør glemmes, fordi «hvis støtten til kampen for frihet, demokrati og rettssikkerhet i Ukraina avtar, vil det absolutt være mye vanskeligere å få økonomisk støtte og våpen – å sende dem dit.»

En annen slagmark, sa statsministeren, er «kampen om energi». – Vi har å gjøre med en spiral som trekker ulike økonomier inn i et virvel av problemer, i det minste problemer, og kanskje til og med en dyp resesjon, som noen vil oppleve neste år – sa Morawiecki. Han la til Russland bruker disse verktøyene for å «ødelegge Europas økonomiske grunnlag».

Han anslo at Russland behandler Europa som en narkohandler. – Narkohandleren skal også gi de to første dosene gratis for å lokke den som blir offeret. Og slik oppførte Russland seg mot Tyskland, mot Vest-Europa. Det ga billig gass, sa Morawiecki. Han forklarte at «den virkelige kostnaden for denne billige gassen som Russland selger til Tyskland og halve Vest-Europa er dagens krise».

Er fred med Russland mulig?

Det understreket statsministeren Vesten, inkludert Polen, kjemper for fred «ikke på grunnlag av banditter, men for fred på grunnlag av partnerskap.

Vi ønsker å leve i fred med Russland, vi ønsker å jobbe normalt med Russland. Men ikke med Russland som holder en pistol mot hodetsom ødelegger utviklingsmulighetene til gründere i hele Europa, som i femten år har vevd et gass-edderkoppnett rundt halve Europa – bemerket han.

«sikkerhetsarkitektur»

Regjeringssjefen utpekte som en ytterligere betingelse for den nye sikkerhetsarkitekturen behovet for å «trekke flere land som håper på EU-medlemskap inn i samarbeidsområdet». – For det fjerde har fred en pris, og denne prisen må betales ved å bevæpne vår hær tilstrekkelig, men også ved å styrke forsvarssystemet i NATO – sa statsministeren.

Konferansen «Europa – Polen – Ukraina. Rebuilding together» vil bli deltatt av representanter for regjeringene, departementene og parlamentene i Polen og Ukraina, eksperter og representanter for selskaper fra sektorer som er direkte interessert i samarbeid, inkludert energi, IT, transport og logistikk.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment