Kjemikeren Elkem nær Lyon er overbevist om dette: » Silikoner er allerede en del av løsningen for å redusere karbonfotavtrykket til våre samfunn, fra elektriske kjøretøy til fornybare energier, inkludert bærekraftig konstruksjon og smarte byer. introduserer sin administrerende direktør Frédéric Jacquin og fremhever de mange egenskapene til dette materialet laget av sand: motstand mot høye temperaturer og dårlig vær, Non-stick…
Den Lyon-baserte kjemikeren er også en av få globale aktører som er integrert i silikonproduksjon, med aktiviteter fra « Laget av kvarts «, opp til « syntesen av de mest avanserte silikonteknologiene “Også takket være søsterdivisjonen Elkem Silicium.
Etter Rhône-Poulenc, deretter Rhodia, gikk den Lyon-baserte kjemikeren først i hendene på den kinesiske Bluestar, før sistnevnte også bestemte seg for å kjøpe verdens største silisium, norske Elkem, i 2011. Elkem Silikoner oppsto fra silikonvirksomheten til Elkem og Bluestar , et børsnotert selskap med globalt hovedkontor i Lyon.
«For eksempel henter vi kvarts i Norge, Frankrike eller Spania gjennom vår søsterdivisjon Elkem Silicium, som omdanner den til mineralsilisium og renser den, som deretter omdannes til vår hjørnestein, siloksanen, oppstrømsanlegget for hele Europa og USA », forklarer Frédéric Jacquin, administrerende direktør i Elkem Silicones.
Med sine 11 nedstrøms lokasjoner (arvinger av silikondivisjonen til Rhône-Poulenc- og Rhodia-gruppene), bearbeider Elkem dette materialet til flere tusen forskjellige produkter, noe som gjør det mulig å dekke alle industrielle behov: helse, bil, kosmetikk, bygninger osv. .
«Jo flere biler vi elektrifiserer, jo bedre for virksomheten vår»
Det er derfor ingen tilfeldighet at den kjemiske plattformen Roussillon er i sentrum av gruppens akselerasjon:
«Veksten vår er drevet av energiomstillingen og spesielt elektrifiseringen av bilen, som i økende grad bruker silisium, både gjennom strømkablene og gjennom batteriene, der det er nødvendig å regulere temperaturen og beskytte fuktigheten. ” Frédéric Jacquin anslår at hver sjette bil over hele verden nå er utstyrt med sin egen silikon.
I gjennomsnitt inneholder en elektrisk eller hybridbil tre til fire ganger mer silikon enn en vanlig bil.
«Jo flere biler vi elektrifiserer, jo bedre for virksomheten vår «Har Elkem Silicones funnet oppskriften for å møte både de økonomiske og økologiske kravene til energiomstillingen?» Vi kan ikke gjøre en grønn overgang med resultatregnskap i det røde området «, fullfører Frédéric Jacquin.
I tillegg bemerker han at jo mer kjøpekraften til befolkningen øker, jo mer sannsynlig er det at den vil rapportere tilbake til sin kundedatabase: » Det er en nær sammenheng mellom berikelsen av et samfunn og bruken av silikon, siden sistnevnte lover et mer økologisk og effektivt alternativ til plast laget av petroleum, men også dyrere på grunn av selve produksjonsprosessen. For det er uunngåelig mer komplisert å koke stein og gjøre den om til olje ».
I tillegg til bilen er silikon på vei til å etablere seg i en rekke markeder: starter med energiselvforsynte bygninger (hvor det finnes i tetninger, doble vinduer, tetningsmaterialer osv.), men også i halvledere, 3D-printing, medisinsk utstyr, romfart eller til og med forsvar … nok til å sikre en 6% vekst i verdensmarkedet for silikoner, som Frédéric Jacquin anser som bærekraftig gitt behovenes natur.
36 millioner euro på Roussillon-plattformen
resultater? Elkem forbereder seg på å investere 36 millioner euro i sin kjemiplattform i Roussillon (North Isère) for å øke sin konkurranseevne samt dens produksjonsevne. Dette skal øke produksjonen fra 20.000 tonn til 80.000 til 100.000 tonn, som skal produseres fra september 2023. En finansieringssøknad for dette prosjektet ble også sendt til France Relance, som på dette tidspunktet ennå ikke var besvart.
Mens mye av den intensive industrien lider av energikostnader, er ikke dette kjemikerens hovedanliggende, siden transformasjonsfasen han gjennomfører i Frankrike i dag ikke er den mest energikrevende. «Det er viktig for oss å handle raskt, fordi fransk industri i dag har mange fordeler og vekst er der allerede,» sier Frédéric Jacquin.
Problemet ditt er nå » Finne flere kunder, men være rask nok i teknologiutvikling og kapasitetsbygging til å møte behovene som uttrykkes. Desto mer som det blir mindre og mindre mulig å transportere produkter fra ett sted til et annet i verden, med strømmer som tenderer mot deglobalisering »Den daglige lederen puster.
Denne investeringen skal også brukes til å forbedre prosessen utført i Nord-Isère i oppstrøms slipeområdet. For Elkem svarer de som snakker om flytting at gruppen har bestemt seg for å bli i Frankrike:
«Så langt har Frankrike alltid vært konkurransedyktig innen forskning og utvikling takket være innovasjonsstøtten som har gjort det mulig for en gruppe som vår å dra nytte av forskning av høy kvalitet, og spesielt å stole på kreftene til Auvergne Rhône-Alpes » Kunngjort Frédéric Jacquin. Og for å illustrere dette med et overraskende eksempel:
« I dag har vi to forskningssentre i verdensklasse, ett i Lyon og det andre i Shanghai, og det første er det mest konkurransedyktige.»
Et veikart for CO2-nøytralitet innen 2050
En vekststrategi som han derfor anser for å være «kompatibel» ikke bare med utfordringene i energiomstillingen, men også med hans nye veikart der kjemikeren er forpliktet « begrense stigningen i den globale temperaturen til godt under 2 ° C – i samsvar med Paris-avtalen – samtidig som det siktes mot raskere salgsvekst enn markedet med en hastighet på 5 til 10 % per år.»
For å oppnå dette planlegger selskapet blant annet å redusere sine totale faktiske utslipp med 28 % mellom 2020 og 2031, noe som kan føre til en gjennomsnittlig forbedring av karbonavtrykket til produktene på 39 %. Med det langsiktige målet om å oppnå nøytralitet innen 2050.
Men silikon er ikke fullt så grønt som det ser ut: når det faktisk ikke er laget av petroleumsbaserte materialer, siden det kommer fra sand, bruker det en kjemisk reaksjonsmellomprodukt som Klormetyl, som selv er hentet fra råolje og omdannes ved en kjemisk reaksjon ved svært høy temperatur og er derfor spesielt energikrevende.
I likhet med andre konkurrenter jobber Elkem også med forskningsprosjekter som har antatt et strategisk aspekt i denne forbindelse: «Utfordringen vil også være å jobbe med å forbedre resirkuleringsprosesser, spesielt i sin elastomere form, som er enda vanskeligere å resirkulere i dag og vil kreve en depolymeriseringsprosess. », bekrefter Frédéric Jacquin. Elkem deltar for tiden i et prosjekt som har som mål å redusere det gjennomsnittlige karbonavtrykket til silikonene sine med minst 65 % gjennom en kjemisk resirkuleringsprosess.
Et gjenvinningstema som er av stor interesse
ADEME Auvergne Rhône-Alpes ble kontaktet angående denne saken og svarte ikke på våre henvendelser, men INSA Lyon fastslo gjennom CNRS-forsker François Ganachaud at silikonresirkuleringsproblemet « er for tiden veldig i sikte med tanke på de raskt økende produksjonsvolumene. Alle jobber med temaet, fra produsenten til forskeren.
Spesielt siterer han verk basert på både termokjemiske prosesser, «Men de krever at materialet varmes opp til nesten 300 grader og mellomprodukter som kaliumklorid (et mineral basert på kaliumklorid) eller en metode som brenner silikon for å lage keramikk. Noen nevner arbeid rettet mot en enzymbasert prosess, men funksjonaliteten er ennå ikke bevist. «Han legger til.
Men når slutten av levetiden til dette materialet, og spesielt dets gjenvinning for gjenvinning og resirkulering av dets råmaterialer, undersøkes, står også produksjonsmetoden på spill, mens det på dette stadiet er enda mer komplisert å håndtere: « Det er arbeid som tar sikte på å erstatte den kjemiske mellomreaksjonen med forsøket å finne mer naturlige alternativer, som ennå ikke er demonstrert fordi de er vanskelige å erstatte foreløpig »legger CNRS-forskeren til.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»