Home » Er det aldri for sent å lære? «En student på min alder er overraskende» – Vitenskap

Er det aldri for sent å lære? «En student på min alder er overraskende» – Vitenskap

by Peter Østbye

Det er aldri for sent å studere – noe en av førsteårsstudentene ved Fakultet for navigasjon beviser Gdynia maritime universitet. Jacek Pietraszkiewicz er 54 år gammel og driver sitt eget selskap, men til tross for sin store erfaring i den maritime industrien, hevder han, er det først nå han vet hva han egentlig ikke vet og hva kunnskapen han har fått under studiene vil være nyttig til ham. Han har fire studieår foran seg, men vil også ta en doktorgrad. – Det hendte at studentene bukket seg da jeg kom inn i forelesningssalen, og tenkte at jeg skulle lede denne timen – sier studenten.

Studer i Tri-City – se offentlige og private universiteter

Han bor i Bolesławiec, men studerer i Gdynia hver dag. Og som det sømmer seg for en ekte student, bor han i huset til studentseiler Mały Żagiel.

– Dette er det beste stedet i Gdynia, rett ved siden av bystranden og bare noen få skritt fra Johannes Paul II-avdelingen – sier han Jacek Pietraszkiewicz54 år gammel førsteårsstudent ved fakultetet for navigasjon ved Maritime University of Gdynia, styreleder i NavSim Polska.
Etter så mange år, hvorfor bestemte han seg for å studere på heltid?

– Gdynia har et av de beste maritime universitetene i Polen og Europa, som jeg har jobbet profesjonelt med i mange år og med mange professorer innen gjennomføring av prosjekter innen e-navigasjon og værruting. Vi har vært i den maritime næringen i mange år og denne yrkeserfaringen har ført meg til en pålitelig kilde til kunnskap – argumenterer han.
Les også: Rekruttering til studiene 2022/2023. Hvilke nyheter på offentlige universiteter?

Han eier en blomstrende virksomhet med base i Canada, men, hevder han, er det aldri for sent å lære.

Han eier en blomstrende virksomhet med base i Canada, men, hevder han, er det aldri for sent å lære.

Matte. UM

Gå tilbake til college når som helst

Han eier en vellykket bedrift med et datterselskap i Canada. Men, hevder han, er det aldri for sent å studere, og han tok beslutningen om å gå tilbake til college i tillit til at han hadde nådd den alderen hvor han visste nøyaktig hva han ikke visste og hvor lenge kunnskap tilegnet seg under studiene vil være nyttig til ham.

– Jeg innrømmer at jeg har mye kunnskap og erfaring i min spesialisering innen elektronisk navigasjon. Det er imidlertid problemstillinger som må reguleres og systematiseres. Jeg ønsker å ta doktorgrad, for øyeblikket deler jeg kunnskapen min ved å skrive artikler for industrimagasiner. Kunnskapen jeg får fra forelesere vil definitivt være nyttig for meg. Jeg har den store fordelen av å kunne sjekke informasjonen hele tiden på jobb, i live drift, i pågående prosjekter. Jeg involverer forøvrig mine yngre kollegaer fra studiene mine i utvalgte prosjekter fordi jeg ser et stort potensial i dem – sier han.
I ungdommen, under den politiske og økonomiske omveltningen, avbrøt han studiene for å gå på jobb.

– Jeg tror at det er mange slike mennesker i Polen og at de noen ganger også tenker på hvordan det ville vært om de hadde avbrutt studiene da de var unge. Det er en helt annen opplevelse enn å studere i en alder av 20. Ofte er det fremfor alt systematisering av kunnskap og ikke bare vitenskap – bedømmer han.
Han deltar i klasser som sine yngre jevnaldrende, selv om – som han innrømmer – tilstedeværelsen av en 54-åring noen ganger forårsaker overraskelse blant studentene.

– Det hendte at studentene bukket seg da jeg kom inn i forelesningssalen fordi de trodde jeg holdt disse forelesningene. Jeg har en datter på hennes alder. Jeg sitter nå sammen med dem, hører på forelesninger og har noen ganger livlige diskusjoner med foreleserne fordi jeg har erfaring som studentene ennå ikke har fått. Det lønner seg begge veier. De aksepterte meg og jeg deltar fullt ut i hele studentlivet med all sin prakt … og jeg skal slutte med den uttalelsen (ler) – legger han til.
Les også: Rekruttering til studiet. Hvilke tilleggsfag er populære for Matura?

I ungdommen, under den politiske og økonomiske omveltningen, avbrøt han studiene for å gå på jobb.

I ungdommen, under den politiske og økonomiske omveltningen, avbrøt han studiene for å gå på jobb.

Matte. UM

«Jeg er den samme studenten som alle andre»

Hun jobber i universitetets Navigator Science Club og utfører vitenskapelige og praktiske prosjekter sammen med sine medstudenter.

– Nylig deltok jeg i et reiseprosjekt i Norge sammen med professorer og studenter. Det var en interessant opplevelse for oss alle, inkludert de norske ekspertene, som ble overrasket av en elev på min alder i den polske elevgruppen – legger han til.
Til gjengjeld møter han i løpet av timene eksperter, vitenskapsmenn og praktikere som han har jobbet med før.

– Jeg respekterer menneskene som gir denne ekspertisen videre med stor respekt. Jeg vet hvor mye besluttsomhet det tok meg for å komme dit jeg er, starte en bedrift og gjennomføre prosjekter som ofte byr på store teknologiske og logistiske utfordringer. Men det var også slike interessante situasjoner da foreleseren på slutten av forelesningen spurte meg hvem jeg var fordi han trodde jeg hadde kommet på besøk. Og jeg er bare en student som alle andre – sier han.
Les også:
Algoritmen forteller deg hvordan du planlegger livet ditt og gjør drømmene dine til virkelighet

Å studere i en ny dimensjon

Som han påpeker gir studiet, selv om det er krevende, mye tilfredsstillelse.

– Jeg tenkte ikke engang et øyeblikk på at det kunne være en feil å gå tilbake til college. Dette er absolutt ikke bortkastet tid. Ingen vitenskap kan plasseres i kategorien feil. Selvfølgelig kan du endre retninger og spesialiseringer over tid avhengig av dine preferanser og behov, men det vi lærer vil forbli i tankene dine og kan til og med endre livet ditt. Disse ungdommene og jeg med dem har et felt å vise frem og handle. I dag studerer du annerledes, og her, ved Gdynia Maritime University, kan du se det overalt. Kurset er ikke bare en skolepult, men i stor grad laboratorier, simulatorer, praksisplasser i bedrifter og på skip. Til tross for å seile rundt verden på skip av alle slag og seilyachter uavhengig, er jeg selv nysgjerrig på eventyret og går ombord på «Dar Młodzieży» for å gjøre praksisplasser på dette berømte skoleseilskipet. Jeg får ikke denne kunnskapen og erfaringen andre steder. å studere er vanskelig arbeidmen – la oss innse det – også et fantastisk eventyr – det byr på.

You may also like

Leave a Comment