Home » Er det verdt å bli med i Settlement Library 2022? Ja!

Er det verdt å bli med i Settlement Library 2022? Ja!

by Peter Østbye

For ikke å kjøpe mer returpapir «alt på en gang» og fortsatt ha tilgang til publikasjoner som jeg ikke vil kunne finne i elektronisk form, registrerte jeg meg på det lokale biblioteket. Det var ment for unntak og høytider, og bibliotekbesøk er nå en del av hverdagen min.

Jeg pleide å være en vanlig besøkende på biblioteker. Etter endt utdanning fra videregående og problemet med avfallspapiret, sverget jeg til meg selv at jeg aldri ville ha fysiske bøker igjen – jeg ville bytte til e-bøker 100%. Den 100% har sunket til 99% etter mange år, da jeg noen ganger kjøper en trykt bok hvis det er en god grunn (som en fin utgave eller mange bilder). Dessverre har livet verifisert de elektroniske utgavene av bøker på en helt annen måte også. Lisensering kan være tungvint, ikke bare i videospillverdenen, men også i bøkenes verden. Enten vi liker det eller ikke, e-bokpublikasjoner forsvinner fra virtuelle hyller, og hvis vi ikke kjøpte dem først, vil de bli utslettet. Trykte utgaver er fortsatt tilgjengelige i bokhandlere, og de fleste kan bli funnet andre, tredje eller fjerde hånd i antikvitetsbutikker eller på nettet. Men i mitt tilfelle er brorparten av bøkene engangseventyr – jeg vil ikke beholde dem, jeg har ingen å gi dem til. Derfor bestemte jeg meg etter mange år for å gå til det lokale biblioteket. Det var planlagt at jeg skulle være der etter ferien – i unntakstilfeller når alle andre muligheter var uttømt. Livet liker å overraske – og jeg ble en gjenganger der.

Det lokale biblioteket i 2022 viste seg å være en stor overraskelse. Og en hit!

Jeg er ingen bokorm, jeg konsumerer ikke tretti titler i måneden – jeg klarer sjelden å bryte barrieren til en magisk jetfly, for for meg er det ikke et løp, det er en nytelse. Jeg kjøper jevnlig e-bøker på daglig basis (mest når de er rabatterte – som de relevante e-postene med filtre i Hunt Ebook forteller meg), men det er titler som jeg ikke – vel – vil kunne finne digitalt lenger. Mange nyheter fra glade lokale bibliotekbrukere har blinket på sosiale medier den siste tiden. Disse boligbyggingene, ikke universitet eller nasjonale. Så jeg plasserte den neste ved siden av meg. Jeg dro, jeg registrerte meg – og jeg kommer tilbake dit regelmessig.

Et kort for å bruke alle nærliggende biblioteker

For noen år siden hadde jeg kontoer på flere bibliotek. Du måtte registrere deg for hver enkelt, og siden det ikke fantes noen nettkataloger i Polen på den tiden, var det ingen måte å sjekke noe uten å besøke nettstedet (valgfritt: en telefon med spørsmål om hvem som henter). Det viste seg at ett kort er nok for å ha tilgang til alle bibliotekene på godset. En katalog er også tilgjengelig på Internett. Hvis jeg logger inn, kan jeg reservere bøker. De eksisterende (når jeg går på biblioteket slipper jeg å rote i hyllene fordi alt er klart), samt de lånte (når de kommer tilbake til biblioteket får jeg et varsel).

Jeg ville lyve hvis jeg sa at alt ser og fungerer perfekt – men faktum er at det fungerer. Og med tanke på hvor lave forventninger jeg hadde, er det nok for meg.For som nevnt over – jeg har vært en fast besøkende på de lokale bibliotekene de siste ukene. Jeg kan til og med legge til at jeg er en veldig fornøyd stamkunde :).

Jeg trodde aldri jeg noen gang skulle bruke bibliotektjenester igjen

Jeg ler av meg selv – fordi… ærlig talt? Hvis du hadde fortalt meg for to eller tre år siden at jeg ville delta tradisjonelt Biblioteker i e-bøkenes og e-bokabonnementenes tidsalder – jeg ville nok ledd av deg. Men livet skriver forskjellige scenarier – og som du kan se, har jeg vokst opp til å vende tilbake til steder jeg ikke har vært på minst et tiår. Dessuten har mye endret seg i dem siden mine siste besøk – heldigvis til det bedre. For nå er det ikke bare bøker på bibliotekene, men også en hel rekke brettspill og multimedia å låne. Og siden dette er abonnementer, husk det også Bibliotekbrukere kan stole på gratis (begrensede) koder på Legimi hver måned!

For å være ærlig – jeg aner ikke om alle kan forvente de samme positive inntrykkene. Jeg bruker Warszawa-tilbudet selv. Jeg hørte fra venner at det hele er enda enklere i Lodz – én konto er nok til å kunne besøke en hvilken som helst lokalavdeling og låne det som interesserer oss. Sannsynligvis er hver region forskjellige – og det handler ikke bare om kataloger, men alt rundt det. Men hvis du elsker å lese og dine siste bibliotekminner er gamle år, gi dem en sjanse. Kanskje vil de gledelig overraske deg med sine beslutninger og løsninger.

You may also like

Leave a Comment