Home » Er Thailand klar for Metaverse?

Er Thailand klar for Metaverse?

by Thure Lindhardt

Den neste digitale revolusjonen har store løfter for Thailand og dets folk, men også store farer.

Konseptet «metaverse», bredt definert som bruk av avansert teknologi for å skape en grenseløs virtuell virkelighet, er ikke nytt, men har nylig fått verdensomspennende oppmerksomhet.


Kappløpet om teknologisk overherredømme

Etter Facebooks ambisiøse kunngjøring om at de ville endre navn til «Meta» og lage sin egen «Metaverse», hoppet teknologi- og underholdningsselskaper over hele verden på bølgen.

Mens Metaverse fortsatt er i sin spede begynnelse, vil den utvikle seg over natten takket være kappløpet om teknologisk overlegenhet.

Dette reiser et enkelt, men fascinerende spørsmål: er nasjonalstatene klare for denne neste digitale revolusjonen?

Det sier seg selv at teknologikyndige land har førstegangsfordelen.

Seoul, hovedstaden i Sør-Korea, har tatt ledelsen og annonsert en femårsplan for å forvandle den til «Metaverse Seoul».

Metaverse-plattformen gjør det mulig for brukere å praktisk talt sende inn administrative klager, delta på kulturelle arrangementer og besøke attraksjoner, inkludert ombygging av ødelagte monumenter.

Suksessen til Seoul vil styrke Sør-Koreas allerede imponerende reserver av myk makt.

I mellomtiden, i Kina, presser teknologigiganter som Tencent og Alibaba på etableringen av deres «digitale samleobjekter» – en ekvivalent av ikke-fungible tokens (NFT-er) – for å bane vei for en fullverdig metavers.

Den kinesiske regjeringen har tatt en forsiktig holdning til Metaverse.

Ikke desto mindre, som en leverandør av telekommunikasjonstjenester for mange land, har Kina potensialet til å ta i bruk globale Metaverse-applikasjoner og transformere det geopolitiske landskapet.

Entusiastiske Thailand

Metaversbølgen har blitt entusiastisk ønsket velkommen av offentlig og privat sektor i Thailand.

Tross alt er Thailand en av Sørøst-Asias pionerer innen e-handel og 5G-teknologi.

I tillegg er Metaverse kompatibel med Thailand 4.0-initiativet, som har som mål å transformere landet til en verdibasert økonomi drevet av teknologi, innovasjon og kreativitet.

Store utviklinger i metaversen er allerede synlige i Thailand.

For eksempel har «Metaverse Thailand», et prosjekt av det Singapore-baserte fintech-selskapet A-PLUS, lansert en landkjøpsplattform (betaversjon) som gjør det mulig for brukere å kjøpe og utvikle virtuell eiendom.

I detaljhandelen presenterte Siam Piwat, best kjent for å drive Bangkoks legendariske kjøpesentre, sin «parallelle verdensstrategi» og inngikk et partnerskap med konsulentselskapet XSpring Digital for digitale aktiva for å gi en bedre online shoppingopplevelse.

På nasjonalt nivå er Thailands anerkjennelse av metaversen støttet av den nylige introduksjonen av en thailandsk term for «metaverse» – ordet betyr bokstavelig talt «nykonstruert univers» – av Royal Society, et myndighetsorgan som har til oppgave å føre tilsyn med bruken av det offisielle språket, understreket landet.

Til tross for disse lovende tegnene har Thailand fortsatt en lang vei å gå.

Farene ved metaversen

Offentlige og private organisasjoner i landet er fortsatt svært sårbare for nettangrep.

Det har vært flere høyprofilerte saker de siste to årene, alt fra datalekkasjer fra 106 millioner internasjonale besøkende til angrep på offentlige sykehus, banker, Bangkok Airways og AXA Insurance.

Se: Massivt svindel på nettbankkontoer i Thailand

I erkjennelse av den økende cybertrusselen har den thailandske regjeringen investert energi og ressurser for å styrke sin posisjon innen cyberforsvar.

2019 Cybersecurity Act gir regjeringen makt til å håndtere sikkerhetstrusler, og Anti-Fake Message Center er satt opp.

Selv om disse forskriftene har hjulpet myndighetene med å spore opp cyberkriminelle, har de også drevet digital autoritarisme.

Midt i økende intoleranse og politisk protest og motstand fra ungdommene, blir den thailandske regjeringens strenge nettovervåking mye sett på som et skjult forsøk på å få opposisjonen til å tause.

Thai cyberspace har dukket opp som et nytt område for politisk kontrovers, og i metaversen der folk er mest sannsynlig å samhandle med avatarer og endrede stemmer, vil spredningen av desinformasjon, ideologisk ekstremisme og ondsinnet innhold sannsynligvis øke. .

Alle partier – staten, opposisjonsfraksjoner, reformister og ekstremistiske grupper – vil bruke den nye plattformen for sine egne interesser, noe som alvorlig kan forstyrre den sosiale orden.

I påvente av denne utfordringen vil den konservative thailandske regjeringen trappe opp sin online overvåkingsinnsats, som igjen vil provosere teknologikyndige unge mennesker som verdsetter privatliv og ytringsfrihet.

Derfor kan Thailand bli drevet inn i en stadig mer orwellsk fremtid dominert av masseovervåking.

Bortsett fra cybersikkerhet, er det allerede store forskjeller mellom Bangkok og resten av landet når det gjelder internettilgang og digital infrastruktur.

Og med den nye kommersielle fusjonen mellom to av Thailands tre beste telekommunikasjonsleverandører, True fra Charoen Pokphand (CP)-gruppen og DTAC fra Norges Telenor-konsern, har publikum blitt stadig mer bekymret for skadelige monopoler.

Metaverse kan forverre disse problemene og etterlate mange flere.

Metaverse byr på mange nye og spennende muligheter.

For øyeblikket ser imidlertid ikke den thailandske staten ut til å være forberedt på å håndtere sin alvorlige forstyrrelse.

For bedre å forberede seg på den uunngåelige fremtiden til metaversen, er det avgjørende at Thailand tar opp vedvarende strukturelle problemer som teknologisk ulikhet og hull i cyberlovgivningen.

Det blir ingen lett oppgave.

Se også:

Den thailandske turistmyndigheten ønsker å starte et digitalt selskap


Kilde: Diplomaten

You may also like

Leave a Comment