Home » Er TikTok en sikkerhetsrisiko? Sjekk hvor appen er forbudt – Nyheter

Er TikTok en sikkerhetsrisiko? Sjekk hvor appen er forbudt – Nyheter

by Catherine Monroe

Som dw.com bemerket, «Tiktok er en av de mest populære sosiale medieplattformene i verden. Det er anslått at over en milliard brukere er aktive på denne korte videoplattformen.»

I mange land anses imidlertid appen som en sikkerhetsrisiko. Særlig er Bytedances morselskap, som er delvis kinesisk eid, mistenkt for å dele brukerdata med kinesiske myndigheter. Beijing-regjeringen nekter å be Bytedance om å frigi personopplysninger samlet inn i utlandet. Likevel begrenser noen stater driften av plattformen på deres territorium.

Hvordan er situasjonen i USA?

«USA har vært kritiske til TikTok-appen en stund. President Joe Bidens administrasjon har forbudt sine ansatte å bruke dem på arbeidsutstyr. Mer enn halvparten av de amerikanske statene, kongressen og militæret har beordret sine ansatte til å gjøre det.» Samme ting. Det undersøkes for tiden om plattformen kan forbys i hele USA. I mars måtte TikTok-sjef Shou Zi Chew svare på spørsmål fra medlemmer av den amerikanske kongressen», står det.

Montana er den første amerikanske staten som går et skritt videre: TikTok kan ikke lenger tilbys for nedlasting fra 2024. Ifølge guvernør Greg Gianforte beskytter forbudet Montana-borgere «fra overvåking fra det kinesiske kommunistpartiet». Brukere vil imidlertid ikke bli straffet for å fortsette å bruke appen. TikTok-brukere har allerede anlagt søksmål, og tror deres rett til ytringsfrihet er truet.

Canada er det andre nordamerikanske landet som slutter seg til gruppen av vestlige land som blokkerer TikTok på offentlige enheter. I slutten av februar ble begrunnelsen gitt at applikasjonen hadde omfattende tilgang til telefonens innhold. Så langt, ifølge offisiell informasjon, er det imidlertid ingen bevis for en lekkasje av konfidensiell informasjon fra kanadiske myndigheter.

Blokaden gjelder også for EU

«De tre hovedinstitusjonene i EU – EU-kommisjonen, Det europeiske råd og Europaparlamentet – forbød bruk av TikTok på offisielle enheter i slutten av februar 2023, i frykt for at Kina kunne få tilgang til dataene.» I Europaparlamentet , gjelder forbudet også private enheter koblet til parlamentariske e-postkontoer eller tjenestenettverk», melder dw.com.

Mange EU-land har fulgt etter med lignende forbud, ifølge hvilke offentlige ansatte ikke lenger kan bruke apper på arbeidsenhetene sine. Disse inkluderer Belgia, Estland, Latvia og Nederland. I Tyskland er bruken av Tiktok på bedriftens mobiltelefoner av delstatsmyndighetene generelt ikke forbudt, men appen er ikke installert som standard på offentlige enheter og kan ikke lastes ned.

I Østerrike gjelder en ny forskrift for mobiltelefonene til alle tjenestemenn. I Frankrike, i tillegg til TikTok, ble andre applikasjoner som de sosiale nettverkene Twitter, Instagram, strømmetjenesten Netflix og spillet «Candy Crush» blokkert på bedriftens enheter. Sikkerhetsbekymringer og personvernhensyn ble oppgitt som årsak. Offentlig tjenesteminister Stanislas Guerini begrunnet regjeringens beslutning om å innføre forbudet med viljen «å sikre cybersikkerheten til administrasjonen og statlige tjenestemenn». Han gjorde det via Twitter.

«Vi vil ikke ha TikTok på arbeidsenhetene våre»

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP berører forbudet rundt 2,5 millioner embetsmenn. Irland anbefaler tjenestemenn å ikke bruke TikTok på arbeidsenheter. I Danmark forbyr Forsvarsdepartementet sine ansatte å bruke plattformen av sikkerhetsmessige årsaker. Det svenske militæret forbyr også bruken av de samme grunnene. – Bruken av mobiltelefoner og nettbrett kan i seg selv utgjøre en sikkerhetsrisiko, så vi vil ikke ha TikTok på arbeidsenhetene våre, sier Guna Graufeldt, talskvinne for det svenske forsvaret, til AFP.

Selv Norge, som ikke er medlem av EU, er redd for mulig spionasje. Verken TikTok eller Telegram skal brukes på arbeidsenheter med tilgang til offentlige systemer. Storbritannia, som heller ikke er medlem av EU, følger etter og forbyr TikTok på offentlige telefoner. «Sikkerheten til sensitive statlige data må komme først», sa det britiske statsrådsmedlem Oliver Dowden i midten av mars. Det er ikke bare regjeringen som er opptatt av sikkerhet. Den britiske allmennkringkasteren BBC har også bekymringer. Notatet til personalet sa: «Hvis du ikke trenger TikTok av arbeidsgrunner, bør du slette det.» Likevel driver BBC noen kanaler på plattformen.

Hvor ellers er TikTok forbudt?

TikTok ble også delvis forbudt i New Zealand i mars: det ble forbudt på alle enheter som fikk tilgang til parlamentets nettverk. Kort tid etter forbød Australia bruken på offentlige tjenester. Fordi TikTok samler inn omfattende brukerdata, utgjør det «betydelig sikkerhets- og personvernrisiko», ifølge den australske statsadvokatens kontor.

TikTok vil være fullstendig forbudt i Afghanistan fra 2022. Taliban, som tok makten i landet i 2021 etter tilbaketrekningen av vestlige styrker, begrunnet avgjørelsen med at plattformen «villeder unge mennesker». I India har appen vært forbudt over hele landet siden 2020; på grunn av bekymring for at det utgjør en trussel mot Indias suverenitet og sikkerhet. Forbudet kom kort tid etter at 20 indiske soldater ble drept i sammenstøt mellom indiske og kinesiske tropper ved en omstridt grense til Himalaya.

Forbudet førte til en boom i indiske leverandører: programvareselskaper lanserte TikTok-lignende videoplattformer som Moj og Josh, og de gjorde det med stor suksess. I Jordan har TikTok vært forbudt siden desember 2022 etter protester over stigende drivstoffpriser drepte en politimann og skadet mer enn 40 sikkerhetsoffiserer. En talsmann for regjeringen anklaget plattformen for å legge ut et stort antall videoer som «oppfordrer til drap og kaos». Imidlertid er TikTok og den jordanske regjeringen fortsatt i samtaler.

Taiwan forbød Tiktok og bruk av andre kinesiske sosiale nettverk på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner av offentlig ansatte på slutten av 2022. Som Taipei Times melder forsøkte det taiwanesiske utdanningsdepartementet å påvirke befolkningen med en kampanje for å la regjeringen komme inn. Kina bruker denne plattformen til å spre desinformasjon, inkludert om Taiwan. Fra perspektivet til ledelsen i Beijing har Taiwan vært en separatistprovins siden 1949.

dw.com/nt

You may also like

Leave a Comment