Home » Erdogan ønsker «regresjonen» til de vestlige ambassadene velkommen

Erdogan ønsker «regresjonen» til de vestlige ambassadene velkommen

by Thure Lindhardt

ISTANBUL (Reuters) – Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ønsket mandag velkommen at vestlige ambassadører, som han truet med å utvise etter å ha krevd løslatelse av forretningsmannen Osman Kavala, tok et «skritt bakover» og lovet å snakke mer moderat i fremtiden.

Recep Tayyip Erdogan talte på slutten av et statsråd der den amerikanske ambassaden og andre diplomatiske oppdrag hadde sendt meldinger som lovet ikke å blande seg inn i Tyrkias indre virksomhet.

Den tyrkiske presidenten lovet å ikke «provosere fram kriser» og sa at han var fast bestemt på å ivareta landets interesser og «uavhengigheten» til det tyrkiske rettsvesenet.

«Ingen kan bli i Tyrkia hvis de ikke respekterer landet vårt,» sa Erdogan etter å ha implisitt omgjort beslutningen om å utvise de ti berørte ambassadørene.

Kommunikasjonsdirektøren gjorde det senere klart at Ankara forbeholder seg retten til å iverksette ytterligere tiltak dersom ambassadører ikke respekterer «Tyrkias suverenitet».

Erdogan instruerte lørdag sitt utenriksdepartement om å erklære ambassadørene til ti land for «personae non gratae», inkludert Frankrike, som tidligere denne uken krevde løslatelse av Osman Kavala, som har vært varetektsfengslet uten rettssak i fire år.

Mandag la den amerikanske ambassaden ut en melding på Twitter som understreker at den overholdt artikkel 41 i Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser og «plikten til ikke å blande seg inn i en stats indre anliggender». Meldingen ble deretter overført av de ni andre berørte ambassadene (Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Norge, New Zealand, Nederland, Sverige).

(Rapport av Tuvan Gumrukcu, Ece Toksabay, Jonathan Spicer; fransk versjon av Jean-Stéphane Brosse og Tangi Salaün)