Home » Erdogan truet ambassadørene fra ti land, inkludert Frankrike, med utvisning

Erdogan truet ambassadørene fra ti land, inkludert Frankrike, med utvisning

by Thure Lindhardt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at ambassadører fra ti land, inkludert Frankrike, Tyskland og USA, som har bedt om løslatelse av motstanderen Osman Kavala, vil bli erklært som «persona non grata». «Jeg har instruert vår utenriksminister om å håndtere erklæringen fra disse ti ambassadørene om persona non grata så raskt som mulig», bekreftet statsoverhodet under en reise til sentrale Tyrkia, men uten å oppgi en spesifikk dato. Disse ambassadørene «må kjenne og forstå Tyrkia», sa Recep Tayyip Erdogan, og anklaget dem for «uanstendighet». «De vil måtte forlate «landet» når de ikke lenger vet,» la han til.

I en uttalelse som ble offentliggjort mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA for en «rettferdig løsning som har blitt regimets favoritt sinne og fengslet uten rettssak i fire år. . Det tyrkiske statsoverhodet truet med å utvise disse ambassadørene torsdag, men uten å ta noen konkrete tiltak i denne retningen. Tyrkia innkalte ambassadørene for disse ti landene tirsdag og anså deres krav om løslatelse av Osman Kavala som «uakseptabelt».

Målrettet av det tyrkiske regimet siden 2013

Den 64 år gamle motstanderen, en fremtredende skikkelse i det sivile samfunn, har siden 2013 blitt anklaget av president Erdogans regime for å ville destabilisere Tyrkia. Han er spesielt i trådkorset for å støtte protester mot regjeringen kjent som Gezi-bevegelsen i 2013. Han ble deretter anklaget for å forsøke å styrte regjeringen Kuppforsøk i 2016. I desember 2019 ga Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) ordre om at han skulle «umiddelbar løslates» – uten å lykkes.

Osman Kavala vil forbli i varetekt til minst 26. november, til tross for europeiske trusler om sanksjoner mot Ankara, avgjorde en domstol i Istanbul tidlig i oktober. Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan bli vedtatt på dets neste møte fra 30. november til 2. desember dersom motstanderen ikke blir løslatt innen da.

You may also like

Leave a Comment