Home » Et historisk øyeblikk for Swinemünde. Tunnelen som innbyggere og turister har ventet på i flere tiår er nå åpen [foto]

Et historisk øyeblikk for Swinemünde. Tunnelen som innbyggere og turister har ventet på i flere tiår er nå åpen [foto]

by Catherine Monroe

Tidligere, for å komme til sentrum av Świnoujście, måtte du bruke en av to fergeoverganger, som i sommersesongen noen ganger innebar 2-3 timers ventetid i kø. Men selv uten ventetider var fergeturen tungvint og tidkrevende. Spesielt for innbyggerne i Świnoujście, som måtte krysse Świna hver dag.

«I dag er historisk. Det vil bli husket av oss alle som dagen da øyene våre Uznam og Wolin ble permanent forbundet – sa ordfører Żmurkiewicz.

«En av de største tingene for vår nasjon»

Visestatsminister Jarosław Kaczyński sluttet seg til ham, og husket ordene til broren hans, president Lech Kaczyński, som understreket at utviklingen av Vest-Pommern er Polens eksistensberettigelse.

– Det som skjer her i dag bringer liv til Świnoujście og sikrer kommunikasjon med Vest-Pommern og hele Polen. Det er en av de største tingene for vår nasjon. Det er en del av søken etter rikere og derfor sterkere vestlige land. Dette er vårt felles nasjonale mål og vår felles plikt, sa han.

Etter den offisielle seremonien vil tunnelen være åpen for publikum. Rundt klokken 14.00 blir det løp og ritt for syklister. Senere kan du ta bussen gjennom tunnelen. Normal trafikk er planlagt å starte rundt klokken 20.00.

Hvordan ser den nye gaten ut?

Tunnelen er 1.484 meter lang, legger man til innfartsveiene øker denne til nesten 3.200 meter. På det dypeste punktet går rytterne ned 38 meter under havoverflaten. De har et kjørefelt som er 3,5 meter bredt i hver retning og nødspor ca. 2 meter bredt.

Det gjennomføres en seksjonsvis hastighetsmåling i tunnelen. For bilister gjelder en fartsgrense på 50 km/t. 143 kameraer og et 10-sterkt tunnelservicesenter skal ivareta sikkerheten.

Fotgjengere og syklister kan ikke bruke veien som er uthulet under Świna. Du kan fortsatt krysse med ferge ved Wolin jernbanestasjon eller ta en buss dit som tar passasjerer gjennom tunnelen til Usedom. Fergeovergangen i utkanten av byen blir stengt.

En investering som kostet nesten en milliard zloty

De totale byggekostnadene er over PLN 913,8 millioner. EUs medfinansiering beløp seg til nesten PLN 776 millioner (85 %). Resten av pengene kom fra Swinemünde-budsjettet.

Men under åpningsseremonien understreket ordfører Żmurkiewicz at denne investeringen ikke ville vært mulig uten beslutningen og deltakelsen fra lov- og rettsregjeringen. Han minnet også om voivodskapets selvstyres bidrag til å skaffe de nødvendige dokumentene.

Byggingen av tunnelen, som hadde vært forventet i flere tiår, startet i september 2018. Da signerte byen Świnoujście en kontrakt med entreprenøren for arbeidet – PORR-Gülermak-konsortiet. En stor TBM-boremaskin ble importert i deler fra Kina, sammenlagt var den over 100 meter lang og veide 3000 tonn. Volum. Det tok henne et halvt år å grave fra Uznam Island til Wolin Island (mars – september 2021). Senere ble det utført arbeider knyttet til bygging av veibanen, nødutganger og utstyr til tunnelen med all nødvendig infrastruktur.

Beboerprotester og presidentens appell

Noen innbyggere i Świnoujście brukte den seremonielle åpningen av tunnelen til å protestere mot stengingen av veien til stranden på høyre bredd, fyret og Gerhard-festningen. Regjeringen har utpekt en sikkerhetssone rundt LNG-terminalen, som krysser den eneste veien til attraksjoner på Wolin-siden av Świnoujście. Ordfører Żmurkiewicz krevde en endring i denne avgjørelsen.

– Gleden min forstyrres av et problem som innbyggere i den høyre bredden av Świnoujście står overfor. Statsminister, vi deler synet om at energisikkerhet og sikkerheten til LNG-terminalen er det viktigste. Men nok en gang, på vegne av meg selv og de lokale innbyggerne, ber jeg dere vurdere å endre avgjørelsen deres og frigjøre tilgangen til stranden og havet. Jeg tror det er mulig,» sa han.

«På vei hit så jeg folk som protesterte. «Jeg kan fortelle deg at vi vil løse dette problemet,» svarte visestatsminister Kaczyński. – Vi kan ikke forlate Sikker sone på grunn av ulike trusler, men det finnes andre måter å gjøre dette området tilgjengelig for turisme og rekreasjon. Og det vil skje, vær trygg.

Tidligere var det varslet at ny vei skulle asfalteres og stranden på høyre bredd flyttes lenger øst. I tillegg vil Gaz-System, operatøren av terminalen, bidra med PLN 400.000. PLN for å medfinansiere cruise til fyret og Fort Gerhard.

You may also like

Leave a Comment