Home » Et øyeblikk på bursdagen hans – et annet fra et skred: mannen til en savnet kvinne i Norge tror ikke lenger at Rasa overlevde

Et øyeblikk på bursdagen hans – et annet fra et skred: mannen til en savnet kvinne i Norge tror ikke lenger at Rasa overlevde

by Thure Lindhardt

Ifølge samtalepartneren feiret familien Rasas bursdag natt fra tirsdag til onsdag. Tidlig onsdag morgen rundt klokken 15 gikk kona hans tur med hunden. Og har ennå ikke kommet tilbake.

«Jeg gikk også ut for å vente og grave i snøen. <...> Og jeg spurte innringeren hvor hun var, sa det i nærheten av huset. Og jeg ser et sammenbrudd komme fra naboene. Alle nabohusene raste sammen og de gikk rundt raset. Og så kastet jeg alt, løp ned for å skrike for å fortsette, men det var for sent. Elektrisiteten er borte, alt er borte. Og så kom jeg tilbake, løp til huset og vertene der vi bodde sammen [sako]evakuere [reikia], direkte til maskinen. Da jeg sto, ble vi også evakuert, sier Ramūnas og minner om hendelsesforløpet.

Som i en skrekkfilm så jeg verdens ende.

AFP / Scanpix-Foto / Hundrevis av mennesker evakuert i Norge på grunn av ras

Mannen skjønte at kona hans hadde kollapset.

«<...> Da hun sa at hun var i nærheten av huset, skjønte jeg at hun var akkurat her og gikk nedover fortauet. Og det var det – jeg prøvde å ringe igjen, forbindelsen er borte. <...> Som i en skrekkfilm så jeg verdens ende. Fordi alle sov på den tiden, var jeg den eneste som så meg, sier han.

Asm.  Arkivfoto / Rasa og Ramūnas Lasinskas har bodd i Norge i snart 14 år

Asm. Arkivfoto / Rasa og Ramūnas Lasinskas har bodd i Norge i snart 14 år

Redningsarbeiderne fant de første likene av de døde fredag, søndag var det allerede syv. Mandag oppdaget eksperter en levende hund inspirert av håpet om at det fortsatt var mennesker i live under jorden. Likevel håper Ramūnas at redningsmennene i det minste vil finne hans kones kropp.

«Vi la merke til det da. I det minste ville liket bli funnet. Etter så mange dager, ikke forvent noe. Det er også veldig kaldt her, 11 grader, sier Ramūnas, som for tiden bor sammen med sønnen sin.

Rasa Lasinskiene

Rasa Lasinskiene

Bortsett fra R. Lasinskienė, 49, har ikke redningsmenn funnet to norske statsborgere på 50 og 13 år.

Norske portaler sier at redningsaksjonen fortsatt pågår, men nok et skred tirsdag ettermiddag bremset arbeidet noe. Norske redningsmenn meldte senere at de ikke hadde noe håp om å finne levende mennesker.

Reuters / Foto av Scanpix / Jordskred i Norge

Reuters / Foto av Scanpix / Jordskred i Norge

Eksperter sier at skredet skjedde på et tidspunkt da den 300 og 800 meter høye aluminaen sank. Området Ask ligger i har store reserver av flyteleire. Den kan omdannes fra en fast til en halvflytende masse under visse forhold.

Landsbyen Asko ligger ca 25 km nordøst for Oslo. I en landsby med fem tusen mennesker regnes raset på minst ni bygninger med mer enn 30 boliger for å være det høyeste antallet menneskeliv i moderne norsk historie.

VIDEO: Ramūnas, en litauer som forsvant etter et jordskred i Norge, sa hva som skjedde: «Jeg har sett verdens ende»


You may also like

Leave a Comment