Home » Et skip for vindparker bygges ved verftet Crist

Et skip for vindparker bygges ved verftet Crist

by Gunnar Garfors

Byggingen av et skip for vedlikehold av vindparker til havs har startet ved verftet Crist. Enheten bygges på oppdrag fra Ulstein Verft-verftet. Siden 2013 har Gdynia verft allerede fullført 14 prosjekter for den norske entreprenøren, med ytterligere to på gang.

Enheten blir 89,6 m lang og 19,2 m bred med 91 hytter og en maksimal kapasitet på 126 personer. Den er elektrisk drevet og batteristøttet. Hybridbatteridriften og metanoldrivstoffet gir null utslipp. Lastesystemet skal ivareta sikkerheten og tillate effektiv lasting og lossing av skipet.

Skipet er det første av to nybygg for rederiet OL fra Norge, begge planlagt levert i 2024. De er bygget på verftet Ulstein Verlag. verft Kristus er underleverandør.

Den spesielle formen på skroget er designet for å sikre manøvrerbarhet, hastighet, stabilitet, nyttelast og energieffektivitet. Basert på Ulstein Twin X-Stern-teknologi, er dette en designfunksjon som inkorporerer skarpere skroglinjer og eliminerer akterpanelet, øker funksjonaliteten ved positivt å påvirke skipets holdning, bølgehåndtering, komfort og sikkerhet under tøffe forhold, det reduserer støtkreftene fra bølger, fuktdekk og vannsprut.


Et kabelskip fra Crist-verftet seiler til Norge
Et kabelskip fra Crist-verftet seiler til Norge

Skipet brukes i vindparker, f.eks. Den brukes til transport av personell, last, fyringsolje, vann i tanker, reservedeler og annen stykkgods under og på åpne dekk.

Crist Shipyard har bygget skrog for Ulstein Verft i ni år. Dette er hovedsakelig offshorefartøy, men det var også et delvis utstyrt kabelleggingsfartøy. Totalt er 14 prosjekter gjennomført og 2 til pågår.

You may also like

Leave a Comment