Home » Et veggmaleri av en ukrainsk kunstner ble laget som en takk for støtten til barn fra Ukraina

Et veggmaleri av en ukrainsk kunstner ble laget som en takk for støtten til barn fra Ukraina

by Catherine Monroe

På en av veggene til barnehjemmet ved ul. Beleilig i Łódź ble et nytt veggmaleri laget av den ukrainske kunstneren Alex Maksiov. Med sitt arbeid vil han takke innbyggerne i byen for deres støtte til barn fra Ukraina.

Veggmaleriet laget av Maksiov skildrer en motanka – en dukke laget av tråder og rester av materiale, populær i Ukraina, som er en slags talisman. Arbeidsstedet er ikke tilfeldig. På ul. Practical 20 i Łódź ligger barnehjem nr. 13, og veggmaleriet er en symbolsk gave fra kunstneren til polske barn og byen som hjelper Ukraina. Det er også en måte å bli bedre kjent med ukrainsk kultur på.

«Barn som forlater ukrainske institusjoner til polske barnehjem er spesielt berørt av krigen, og deres traumer har mangedoblet seg. For å overvinne det trenger de enhver form for hjelp. Psykologisk støtte, et trygt og vennlig miljø for barn å uttrykke sine følelser er svært viktig. Vi tror at kunst har en terapeutisk effekt, temmer rommet og legger til rette for integrering på et nytt sted,” sa Teresa Latuszewska-Syrda, president for Urban Forms Foundation, som finansierte kunstnerens besøk til Łódź.

Hun la til at Maksiovs arbeid vil bidra til å rette oppmerksomheten mot behovene til ukrainske, men også polske, barn fra ulike grupper av mottakere og øke sjansene for at de får støtte.

Oleksij Voiskam, bedre kjent som Alex Maksiov, er en gatekunstner fra Ukraina som spesialiserer seg på å lage 3D-veggmalerier, det vil si de som skaper inntrykk av tredimensjonalitet. Arbeidene hans kan sees i byer i USA, Tyrkia, Tyskland, Belgia, Storbritannia og Norge. I sitt arbeid refererer han ofte til naturen og lager interaktive veggmalerier.

Takket være innsatsen til Urban Forms kom Maksiovs kone, som kunstneren ikke hadde sett siden begynnelsen av krigen i Ukraina, også til Łódź. Tania reiste til Berlin i februar. I Łódź påtok hun seg å reparere veggene i fellesrommet og trappen i barnehjemmet nr. 1 på ul. Aleksandrowska 123, hvor barna evakuert fra det sosiale og psykologiske senteret for rehabilitering av barn fra Równe og andre ukrainske barnehjem fant ly. . Prosjektet var inspirert av Tanias samtaler med barn som bor i sentrum.

I løpet av få år etter sin aktivitet har Urban Forms Foundation resultert i opprettelsen av over 150 veggmalerier, installasjoner og mindre kunstobjekter i offentlige rom i Łódź og andre byer i Polen og i utlandet.

KOMMENTARER (0)

Gå til artikkelen: Łódź: Et veggmaleri av en ukrainsk kunstner ble laget som en takk for støtten til barn fra Ukraina

You may also like

Leave a Comment