Home » Etiopia: Omfanget av forbrytelsen i Tigray er avslørt

Etiopia: Omfanget av forbrytelsen i Tigray er avslørt

by Gunnar Garfors

Borgerkriger er alltid forbundet med forbrytelser mot sivilbefolkningen. Risikoen er enda større når irregulære styrker er involvert i kampene. Krigen i Tigray, som har pågått siden november 2020, antydet en krise av ufattelige proporsjoner helt fra starten. Å bryte gjennom informasjonsblokkaden førte til avsløringen av mange menneskerettighetsbrudd. Imidlertid er det sanne omfanget av tragedien som har rammet østlige Etiopia sannsynligvis mye større.

I slutten av juni 2021 nådde gjenværende rapporter om hva som skjedde i Tigray sakte opinionen. Så langt har det vært en effektiv blokade av regionen innført av sentralregjeringen, som ikke bare hindrer fri flyt av informasjon, men også hindrer internasjonale organisasjoner i å få tilgang til sivilbefolkningen. Noen eksperter mener at Addis Abeba begår en krigsforbrytelse ved å bruke sult som en metode for å bekjempe Tigris. I følge data fra juni 2021 kan opptil 350 000 mennesker være i direkte fare for å sulte.

Et like alvorlig problem er utbredt seksuell vold. Det er begått av soldater som tjenestegjør i de etiopiske væpnede styrker, så vel som deres allierte. Etiopia benektet først at etniske militser og eritreiske regulære styrker var involvert i krigen, men de var ansvarlige for de fleste forbrytelser mot sivile. Det var også økonomiske ødeleggelser i regionen. Okkupasjonsmakten plyndret ofte lokale butikker, noe som blant annet reduserte tilgangen på mat og medisinsk behandling ytterligere. For å gjøre vondt verre, har tyveri av sykehus og helseinstitusjoner ført til en nedgang i tilgangen til primærhelsetjeneste.

Raid på lagre og konvoier av humanitær hjelp er en del av hverdagen. Krigere fra Tigra People’s Liberation Front og uorganiserte grupper av sivile får skylden for de fleste angrepene. Noen av anfallene var trolig forårsaket av desperasjon og frykt for å sulte. Regjeringens blokade av Tigraj fikk mange mennesker i Nord-Etiopia til å frykte for fremtiden. Ranet av matlagre har drevet krisens nedadgående spiral.

Plyndring organisert av eritreiske tropper som deltar i krigen er en egen kategori. Etter å ha tatt Mekelie, ranet soldatene ikke bare butikker, men ransaket også Tigras hjem etter smykker og andre verdisaker.

Forbrytelser mot sivile er ikke begrenset til å stjele eiendommen deres. Det etiopiske militæret har gjentatte ganger utført angrep i fullstendig ignorering av beskyttelsen av sivile. En av de mest åpenbare sakene var angrepet på landsbyen Togoga i sentrale Tigray. 21. juni 2021 beskuttet regjeringsfly markedsplassen der en gruppe Tigrai-jagerfly skulle gjemme seg. 68 mennesker ble drept og 184 såret. Ifølge øyenvitner blokkerte etiopiske soldater ikke bare tilgangen til medisinsk hjelp, men skjøt også mot ambulanser som forsøkte å evakuere de sårede til sykehus.

Blant de delvis glemte ofrene for krigen var politiske flyktninger fra Eritrea bosatt i Nord-Etiopia. Problemet rammer rundt 98 000 mennesker, hvorav noen har bodd i leirene i nesten tjue år. Overfylt i provisoriske hjem med små grønnsakshager, har de fleste ikke tilgang til innlagt vann eller elektrisitet.

beboere til hvem de kom Representanter for FNs høykommissær for flyktninger sa at hovedtrusselen er avbrudd i drikkevannsforsyningen. I de tidlige stadiene av konflikten ble Mai Aini- og Adi Harusz-leirene fullstendig avskåret fra støtten fra de internasjonale organisasjonene som deres operasjon var basert på. Først i januar 2021 tillot myndighetene svært begrenset tilgang til noen av leirene. Det kan ha vært et forsøk på å reparere ryktet for det ranet på Mai Aini, der tre mennesker ble drept.

Det er anslått at rundt 5,5 millioner mennesker var i fare for å sulte. Stilt overfor dette perspektivet har mange valgt å legge igjen eiendelene sine og flykte. De aller fleste har blitt internt fordrevne, men rundt 60.000 mennesker har valgt å søke tilflukt i nabolandet Sudan. Som svar på tilstrømningen av etiopiere ble det opprettet en leir i grenseprovinsen Al-Qadarif i januar 2021, som 18 000 mennesker ble sendt til. Blant dem er rundt 1200 barn som ikke hadde identifikasjonspapirer eller voksne verger. Det anslås at opptil alle flyktninger i Sudan er mindreårige. Barn er spesielt utsatt for vold, inkludert seksualforbrytelser, og utnyttelse gjennom slavearbeid.

Et sentralt element i den etiopiske operasjonen i Tigray var en informasjonsblokkade. En av de største hindringene kan ha vært internasjonale organisasjoner som er interessert i å hjelpe krigsofre. Addis Abeba har nektet representanter for Flyktninghjelpen, Leger uten grenser og emiratets Al Maktuma-stiftelse tilgang til Tigray. Presset på representanter for ikke-statlige organisasjoner påvirket også FN. 30. september 2021 ble syv av deres representanter utvist fra landet.

Å begrense tilgangen til Tigray av representanter for internasjonale organisasjoner var ikke det eneste regjeringsinitiativet som hadde som mål å skjule omfanget av forbrytelser mot sivile. Redaksjoner ble stengt og journalister til og med myrdet. Dawit Kebede Araya, en kjent journalist fra Tigray, ble funnet død med skuddskader nær hjemmet sitt i Mekelie. Ifølge lokale innbyggere, som ønsket å være anonyme, var det et skumdrap som hadde til hensikt å skremme alle som ønsket å rapportere om hva som skjedde ved fronten. En lignende skjebne rammet Sisay Fida, som til tross for sin regjeringsvennlige holdning, ikke slapp unna leiemordernes kuler.

Begge sider av konflikten angriper journalister, men det ser ut til at kritikere av Addis Abebas politikk oftere blir undertrykt. Reportere som var interessert i hva som skjedde i Tigray ble skremt og massearrestasjoner av personer anklaget for Tigray-sympatier ble utført. En av de mest kjente handlingene mot etiopiske medier var tilbaketrekking av lisensen til en populær avis og nyhetsportal Addis standard.

Konflikten spredte seg også til flere omkringliggende regioner. Befolkningen i Amhara og Afara har vært vitne til forbrytelser begått av både Tigrai-krigere og medlemmer av de etiopiske væpnede styrker og de irregulære militsene som støtter dem. Seksuell vold mot sivile skjedde flere ganger under okkupasjonen av byer. Forfølgelsen rammet også etniske tigre som bodde i resten av Etiopia. Det har vært ulovlige arrestasjoner og en storstilt skremselskampanje siden begynnelsen av konflikten. Mange tigrayere gjemte seg i hjemmene sine av frykt for deres sikkerhet.

Forfølgelsen var også rettet mot oromene, som ble mistenkt for å sympatisere med Orom Liberation Front, en gruppe utpekt som en terrororganisasjon av sentralregjeringen. Noen krigere har valgt å utnytte kaoset til å gjennomføre etnisk rensing. FWO-medlemmer organiserte flere angrep på Amhara, noe som førte til sammenstøt over det sentrale Etiopia. Ingen av de nordlige regionene slapp unna byrden fra Etiopias borgerkrig. Kamper brøt ut mellom de lokale somaliske og afariske samfunnene i Afar – bare sentralregjeringsintervensjon var i stand til å stoppe ytterligere blodsutgytelse.

Se også: NMESIS ubemannede bæreraketter hjalp til med å senke den siste OHP-fregatten

Ilyas Ahmed, Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

You may also like

Leave a Comment