Home » Etter USA overtar NATO samtalene med Russland

Etter USA overtar NATO samtalene med Russland

by Erlend Loe

Etter den russisk-amerikanske diplomatiske tte-à-tête i Genève, skal et møte mellom NATO og Russland finne sted i Brussel onsdag 13. januar. Russland legger mer press enn noen gang på dagens møte. Trusselen om krig i Ukraina, sikkerhetsgarantiene som kreves av Russland ved sine grenser … Denne onsdagen starter den andre fasen av en intensiv diplomatisk uke. At NATO-Russland-møtet også er fristen for å avgjøre om det er på tide å avslutte eller fortsette samtalene, sa den russiske forhandleren i hovedsak.

Temaene for mulige åpninger for en deeskalering av spenninger er mange, for eksempel rakettkontroll eller nedgangen i militære spenninger i Ukraina. Men det sentrale spørsmålet som Moskva må ta opp denne onsdagen er kravet om at NATO ikke skal utvides til Ukraina, Georgia eller noe annet land på grensene, rapporterer vår korrespondent i Moskva, Anissa El Jabri.

Valgt for deg: Tilgang til å stemme: The Impatience of the Black Community i USA

En forpliktelse som Russland ønsker «Armert betong». Moskva har til og med satt en dato for denne forpliktelsen: Den neste NATOs generalforsamling i slutten av juni.

Russland forstår imidlertid at dette kravet er uakseptabelt for de allierte. Verken for dem eller for mulige kandidater er utelukket at Russland vil diktere deres vilkår. Så det er et gap mellom de to posisjonene, men et lite glimt av håp gjenstår. Moskva ba også om et forbud mot alle NATO-operasjoner på sin østflanke i desember, og Russland snakker ikke lenger om det i dag.

Finland og Sverige er bekymret for russisk innflytelse

Hvis Ukraina er i fokus for nyhetene, er det to land som også er bekymret for den russiske trusselen og ikke er villige til å la seg diktere av deres utenrikspolitikk. Finland, som deler en grense på mer enn 1000 kilometer med Russland, og Sverige, som har økt militærbudsjettet betydelig, melder vår korrespondent i Stockholm, Frédéric Faux.

I motsetning til Norge er de to ikke NATO-medlemmer, men de jobber jevnlig med landene i Atlanterhavsalliansen og vil være klare til å ta steget dersom den russiske trusselen blir for vedvarende.

Ved hver militærøvelse og hvert våpenkjøp hever Moskva stemmen, lover represalier og bekrefter sitt ønske om å forhindre enhver utvidelse av NATO. Sist gang var i desember og Sveriges statsminister Magdalena Anderson slo tilbake ved å ringe tilbake «Sveriges rett til å velge sin egen sikkerhetspolitikk».

Russisk press som virker kontraproduktivt for øyeblikket, for hver gang det utøves, kommer tilhengerne av NATO-medlemskapet litt sterkere frem.

Med RFI

SeneNews er det senegalesiske nyhetsnettstedet som omhandler politiske nyheter, forretningsnyheter, sportsnyheter og sosiale nyheter. Du finner nyhetsstrømmen vår hver dag. Også nyhetene i sanntid, følg tråden tilSportsnyheter i Senegal og rundt om i verden, kjendisnyheter og mote- og skjønnhetstrender, alle videoer som er lagt ut på internett om Afrika og Senegal og studentlivet. Også til stede i alle sosiale nettverk Facebook, kvitring, Youtube, Tikk takk, Instagram, … SeneNews tilbyr et bredt spekter av artikler. Du kan gjøre alt Artikkel Premium SeneNews som gjøres tilgjengelig for våre lesere. Våre mobilapplikasjoner er også tilgjengelige for gratis nedlasting på Apple butikk og videre Google playHold kontakten med Senegal og Afrika takket være alle informasjonskanalene i nyhetsmagasinet ditt på nett.

You may also like

Leave a Comment