Home » EU fordømmer «krigsforbrytelser» begått av Putins Russland

EU fordømmer «krigsforbrytelser» begått av Putins Russland

by Gunnar Garfors

To journalister fra det amerikanske byrået Associated Press er blant de siste tilstede i byen Mariupol, som er under beleiring og intens bombing. Her er noen utdrag fra historien hennes:

«Kroppene til barna ligger alle her, kastet i denne trange grøften som raskt ble gravd i det frosne landet Mariupol, til den konstante rytmen av beskytningen.

Det er 18 måneder gamle Kirill, hvis hodeskader fra splitter var for alvorlige for den lille kroppen hans. Det er Iliya, 16, som ble truffet i bena av en eksplosjon under en fotballkamp på en skolebane. Der er den knapt 6 år gamle jenta i enhjørningspysjamasen, et av de første barna fra Mariupol som døde under de russiske bombene.

De ligger sammen med dusinvis av andre i denne massegraven i utkanten av byen. (…) Arbeiderne kvitter seg med likene så raskt de kan, fordi jo mindre tid de tilbringer ute, jo bedre er sjansene deres for å overleve.»

«De omkringliggende veiene er utvunnet og havnen er stengt. Maten er i ferd med å ta slutt og russerne har satt en stopper for humanitære forsøk på å få dem inn. Det er nesten ingen elektrisitet og vann er knappe da lokalbefolkningen smelter snø for å drikke. Noen foreldre har til og med forlatt sine nyfødte på sykehuset, kanskje i håp om å gi dem en sjanse til å bo et av de få stedene med strøm og vann.»

«Mange av dødsfallene som er dokumentert av AP var barn og mødre, til tross for russiske uttalelser om at sivile ikke blir målrettet.»

«Denne smerten passer til Putins mål. Beleiring er en militær taktikk populært i middelalderen som tar sikte på å utslette en befolkning gjennom sult og vold, slik at en angripende styrke kan spare sine egne soldater for utgiftene ved å gå inn i en fiendeby. I stedet dør sivile, sakte og smertefullt. Putin raffinerte taktikken i løpet av sin embetsperiode, først i Grozny, Tsjetsjenia, i 2000, deretter i Aleppo, Syria, i 2016. Han reduserte begge til grus.»

Associated Press er også ansvarlig for disse svært vanskelige bildene som ble filmet på det siste sykehuset i Mariupol – Advarsel: Noen bilder kan sjokkere deg.

You may also like

Leave a Comment