Home » Færøyene fortsetter å stille havnene sine til disposisjon for Russland; Det er frykt for at det forberedes sabotasjehandlinger der

Færøyene fortsetter å stille havnene sine til disposisjon for Russland; Det er frykt for at det forberedes sabotasjehandlinger der

by Gabriel Scott

Strategisk plassert midt i Nord-Atlanteren samarbeider Færøyene fortsatt med Russland innen fiske og er i ferd med å bli uavhengige fra Danmark. Samtidig, etter press fra København, utarbeider regjeringen en analyse av konsekvensene av en eventuell oppsigelse av Russland-avtalen. Øyboerne er dypt delt i denne saken.

Fiske driver økonomien vår og gir oss muligheten til å spille en viktig rolle i Nord-Atlanteren – understreket diplomatisjefen på Færøyene, Hogni Hoydal (Det republikanske parti), i København under et møte med internasjonale medier, inkludert PAP.

Avtalen med Russland, som lar færøyske fiskere fiske torsk i den russiske delen av Barentshavet og lar russerne anløpe havner på øyene, er forlenget av den forrige færøyske regjeringen til slutten av 2023. Avgjørelsen ble kritisert av den pro-ukrainske regjeringen i København og EU.

Ifølge Hoydal, visestatsminister med ansvar for handel og fiskeri, har ikke-EU-Færøyene hatt stor nytte av avtalen med Russland, spesielt de siste årene. Fisk og fiskeprodukter utgjør 95 prosent. landets totale eksport. Færøyene fanger 700.000 i året. tonn sjømat, og det er 13 tonn fisk per innbygger per år, det meste i verden.

Under presentasjonen viste diplomatisjefen at gjennomsnittlig BNP-vekst på Færøyene i perioden 2008-21 var 2,6 prosent. og lå over gjennomsnittet for OECD-landene i denne perioden og utgjorde 1,5 prosent, for Danmark 1,2 prosent. Hoydal understreket at takket være den gode økonomiske situasjonen kan landet hans søke om et mindre tilskudd fra staten i København og overta noen av oppgavene tidligere utført av Danmark. Fra 1. juni 2024 har Færøyene ansvaret for sjøfarten i sine farvann.

Inntektene fra fiske gjorde det også mulig å akkumulere kapital «for verre tider når fiskeprisene faller», på linje med Oljepensjonsfondet.

Vi har blitt en moderne velferdsstat, vi har satset på barnepass og utdanning. Vi ville ikke at unge mennesker skulle reise til andre land for å studere der, og vi lyktes. De siste 10 årene har folketallet økt fra 48 000 til 54 000. og det vokser hvert år han handlet Hoydal.

Samtidig la Hoydal til at avtalen med Russland åpner for bærekraftig fiske (fiskekvoter er fastsatt) og har en positiv innvirkning på miljøet.

Undersøkelsesrapporten «Shadow Wars» som ble sendt av nordisk offentlig fjernsyn i slutten av april viste at russerne potensielt også kunne bruke Færøyenes territorium til å forberede sabotasjehandlinger. I følge journalister anløp to russiske fiskefartøyer med militærutstyr havner på øyene mer enn 200 ganger mellom 2015 og 2022.

Da Hoydal ble spurt av PAP om han var overrasket over medias funn, svarte han at det var han ikke. Samtidig understreket han at «russiske skip er kontrollert av færøyske myndigheter og Danmark er ansvarlig for sikkerhet og etterretning.» «Vi ser ikke at Russland oppfører seg mistenkelig i våre farvann etter å ha invadert Ukraina,» sa han. Politikeren innrømmet også at han ikke var redd for boikott av fiskemottakere fra Færøyene på grunn av samarbeidet med Moskva.

Regjeringen i Torshavn, hovedstaden på Færøyene, består av tre partier som er uenige om fremtiden for avtalen med Russland og har ulike syn på uavhengighet fra Danmark. Hun bestemte seg for å analysere kostnadene ved å forlate det russiske fiskeriet i Færøyene Barentshavet. Ifølge kunngjøringen fra sosialdemokratisk statsminister Aksel V. Johannesen vil dokumentet snart bli offentliggjort. En eventuell beslutning om oppsigelse, begrensning eller ikke-fornyelse av avtalen med Moskva må tas av parlamentet.

Han oppfordrer blant annet til å si opp avtalen med Russland. Sjurdur Skaale, Færøyenes sosialistiske parlamentsmedlem, støtter Danmarks statsminister Mette Frederiksens regjering. På den annen side har Færøysk Fiskarforbund satt i gang en kampanje som advarer mot å bryte samarbeidet med russerne på grunn av frykt for at medlemmene mister jobben.

Færøyene ligger strategisk plassert i Nord-Atlanteren mellom Storbritannia, Norge og Island. Danmark satte inn en radar under den kalde krigen, og i fjor kunngjorde regjeringen i København, under press fra NATO, gjeninnsetting.

Ambisjonene til den lille øygruppen midt i Nord-Atlanteren er store. Ifølge Hoydal vil det sammen med den smeltende arktiske isen dukke opp nye skipsruter, der havnene på Færøyene vil spille en viktig rolle. Hoydal skrøt av å ha åpnet diplomatiske oppdrag i Brussel, København, London, Reykjavik, Moskva, Kina og Tel Aviv. Åpningen av en filial i Washington er planlagt i 2014 og direktefly til USA skal innføres høsten i år.

Daniel Zysk

You may also like

Leave a Comment