Home » Fargerik, glad tredag ​​– Polkowice kommune

Fargerik, glad tredag ​​– Polkowice kommune

by Catherine Monroe

En fargerik parade av førskole- og barneskoleelever åpnet Polkowice Tree Day på torget. Arrangementet er en integrert del av kalenderen for kommunale pro-økologiske arrangementer. Det var mange attraksjoner for barn og voksne.

«Vi liker trær, vi elsker trær, vi tilbringer god tid under trær» – med dette ropet gikk en gruppe elever fra den første skolen i Polkowice inn på markedsplassen og holdt grener med viktige meldinger om å beskytte trær.

– De forhindrer erosjon, renser luften, beskytter mot klimaendringer, filtrerer vann og du kan tilbringe kvalitetstid i skogen med foreldrene dine – nevner han Michał og skolevenninnen hans Martyna legger til: – Trær må respekteres fordi de gir oss oksygen og husly for dyr. Dette er naturen og kan ikke ødelegges.

Barna deltok på ulike workshops om temaet økologi i vid forstand. De skapte forskjellige former av papir og kongler. Under Fargefestivalen malte de øko-poser og steiner, samt grønne og blå drager. Leken læring er en velprøvd idé for å formidle viktig innhold til de minste.

– Dette er et skjema for å hjelpe deg å tenke annerledes om undervisning og læring. Når vi bare snakker, husker vi noen ting, når vi handler, husker vi mye mer – understreker han Ewa Kowalik, varaordfører i PolkowiceSå snudde hun seg mot barna og sa: «Husk å respektere hvert eneste tre, det er en av de mest verdifulle skattene på jorden.» Jeg ønsker dere hyggelige opplevelser og en glad arbordag.

Målet med dette årlige samfunnsarrangementet er å øke bevisstheten blant mennesker, spesielt unge, om en av de viktigste sakene i vår tid.

– Hvorfor trenger vi grønt i byer, landsbyer og rundt om i verden? – sier Małgorzata Kalus-Chiżyńska, leder for avdelingen for miljøvern og bygdeområder ved kommunekontoret. – Og for at vi skal overleve, vil det være et godt klima, senke temperaturen i byene og fremfor alt oksygen- og luftrensing. Det er det grunnleggende budskapet. Men det er ikke bare et tre, men et fargerikt tre vi ønsker å fremme, som har sammenheng med midlene vi fikk fra norske fond – legger han til.

Det var mye som skjedde hele dagen. Du kan se en alpakka, ta del i det grønne og blå lykkehjulet eller delta i kampanjen «Gi tilbake plast – ta tilbake en plante» for å reise hjem med lyng. Økovaskemiddelverksteder er igjen planlagt i CieKawa Café.

Den neste delen av arrangementet var «Enchanted Parks.»

Hvor mange kilo oksygen produserer et sunt, 10 meter høyt tre i gjennomsnitt per år og hvor mye bruker mennesker? Hva er en «urban varmeøy»? Grunnskoleelever fikk vite om dette på en forelesning og workshops organisert som en del av prosjektet «Grønn og blå infrastruktur i Polkowice».

I den teoretiske delen presenterte foreleserne interessante fakta om trærnes rensende rolle, som: «Et sunt, høyt tre produserer i gjennomsnitt rundt 118 kg oksygen per år, mennesker bruker 176 kg av det – to mellomstore trær møte hverandre.» «og «En hektar skog produserer rundt 700 kilo oksygen på 24 timer.» Dette dekker det daglige behovet til 2500 mennesker.»

Den praktiske delen med tittelen «Enchanted Parks» ble organisert på stedet. I byparken kunne elevene observere et triks der en mynt forsvant under et glass vann eller høre lyden av skogsdyr. I Evangelisk Park laget barn drømmefangere av skogens gaver, som kongler. Men ikke bare.

– Drømmefangeren min er laget av ull, perler, fjær og snorer – sier han Carolina fra femte klasse i Polkowice «fire». – Du kan henge den nær vinduet, men helst over sengen – legger han til.

I tillegg til verkstedene var det også feltspill. Elevene fikk muligheten til å lære hvor viktig planter og god luftkvalitet er for menneskers helse, hva fenomenet «urban heat island» er og hvordan det kan motvirkes. Alle kan beskytte det naturlige miljøet ved å plante trær, blomster og andre planter i hagen, balkongen eller i blomsterpotter hjemme. Et eksempel på dette var planting av trær i lokalene til barneskole nr. 3 i Ociosowa Street. Der vokser det prydkirsebær, agnbøk og plommer.

Arrangementet arrangeres som en del av «Grønn og blå infrastruktur i Polkowice»-prosjektet, som nyter godt av finansiering fra Island, Liechtenstein og Norge under EØS-fondene.

You may also like

Leave a Comment