Home » FIFA-kongressen: Gianni Infantino uten motstandere, men også uten enstemmig støtte

FIFA-kongressen: Gianni Infantino uten motstandere, men også uten enstemmig støtte

by Erlend Loe

Infantino har vært ved roret i FIFA siden februar 2016 og, som han sa selv etter gjenvalget i 2019, forvandlet organisasjonen fra en «nesten kriminell» til en som bryr seg om utviklingen av fotball i verden.

SE OGSÅ: Tidligere Manchester United-spiller: Engelskmennene er dumme og aner ikke verden

Dets handlinger er imidlertid ikke for alle, og kanskje medlemsforeningene var mest delt av ideen om å holde verdensmesterskapet annethvert år i stedet for den nåværende fireårige planen. De søramerikanske og europeiske konføderasjonene ville til og med vurdere å boikotte turneringen hvis Infantinos plan gikk i kraft.

Dette prosjektet er foreløpig avbrutt eller utsatt, men antall deltakere er endret fra 32 til 48. Turneringen var opprinnelig ment å deles inn i 16 grupper på tre, men grupper på fire ble gjeninnført tirsdag etter langvarig kritikk av formatet.

Selv om Infantino ikke er ansvarlig for å velge Qatar til å være vertskap for fjorårets verdensmesterskap, gjorde han mange sinte med måten han adresserte kritikken av FIFAs avgjørelse. Sportslig sett gikk turneringen knirkefritt, men like mye som fotball, menneskerettighetsspørsmål og diskriminering av seksuelle minoriteter i vertslandet ble diskutert, ble turneringen utsatt til sent på høsten på grunn av den ekstreme sommervarmen.

Norges Fotballforbund sendte inn et forslag torsdag for å diskutere hvorvidt «FIFA har oppfylt sitt ansvar for å ta opp spørsmålene rundt VM i 2022» og ba om en avklaring om skjebnen til ofrene som var involvert i forberedelsene til turneringen.

De fleste av de 211 medlemsforeningene vil sannsynligvis støtte den 52 år gamle Infantino, men noen har allerede kunngjort at de ikke vil gjøre det. Det ønsker i tillegg til de fra Norge og Sverige også tyske DFB.

– De siste ukene har ulike spørsmål enten blitt besvart ufullstendig eller ikke i det hele tatt. FIFA bør endre måten de kommuniserer med nasjonale forbund for å være mer åpen og transparent. Det er i hans interesse å forklare hvorfor visse avgjørelser ble tatt og av hvem. Det har ikke alltid vært tilfelle i det siste,» sa DFB-formann Bernd Neuendorf i en uttalelse.

Infantino ble utnevnt til president for verdenshovedkvarteret i slutten av februar 2016, da for en ufullstendig periode. Han tok over etter Joseph Blatter, som ble suspendert i forbindelse med økonomiske uregelmessigheter. Han vant mer enn 50 prosent i den andre avstemningen med 115 stemmer av 207, og beseiret sjefen for Asian Football Confederation (AFC) Sheikh Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa med 88 stemmer, Jordans kronprins Ali Bin Al-Hussein med fire, og en tidligere visegeneralsekretær for den franske generalen Jerome Champagne – null. Rett før starten av første runde trakk forretningsmannen og politikeren Tokyo Sexwale seg fra Sør-Afrika.

Sveitseren ble gjenvalgt for en ny periode 5. juni 2019. Han hadde ingen motstandere på den tiden, så ingen avstemning fant sted og delegater fra 211 FIFA-medlemsforeninger støttet ham med akklamasjon.

Kongressen i Kigali starter klokken 08.00 polsk tid. Mest sannsynlig vil Infantinos valg igjen skje uten avstemning, men kun ved å vise sin støtte med applaus.

Infantino er FIFAs niende president. Han var tidligere kjent for fansen fra trekningsseremoniene til forskjellige fotballbegivenheter i Europa. Han viste også sans for humor og fremmedspråkkunnskaper. Han er utdannet jurist. Han er flytende i engelsk, fransk, tysk, spansk og italiensk. Han er gift og har fire barn.

MS, PA

You may also like

Leave a Comment