Home » Finland er det «lykkeligste landet», etterfulgt av Libanon og Afghanistan

Finland er det «lykkeligste landet», etterfulgt av Libanon og Afghanistan

by Peter Østbye

LVIV: «Hundrevis» av mennesker var fortsatt under ruinene av et teater som ble bombet av russiske styrker i Mariupol, sørøst i Ukraina, fredag, sa den ukrainske presidenten, og russiske missiler traff området rundt Lviv, en hittil stor vestlig by spart.

Mens Vesten forsøker å ytterligere øke presset på Russland for å få slutt på krigen, holdt USAs president Joe Biden en nesten to timer lang telefonsamtale med sin kinesiske motpart, Xi Jinping.

Mr. Biden «beskrev implikasjonene og konsekvensene av at Kina gir materiell bistand til Russland i et brutalt angrep på ukrainske byer og sivile,» sa Det hvite hus.

To dager etter bombingen av et teater i Mariupol kunngjorde Volodymyr Zelenskyi at «mer enn 130 mennesker ble reddet». «Men hundrevis av Mariupol-innbyggere ligger fortsatt under ruinene,» la han til i en video, da den russiske hæren kunngjorde at den nå kjemper i sentrum av denne havnebyen: «Azov, beleiret i flere dager.

I følge bystyret i Mariupol forårsaket granaten minst én alvorlig skade, men ingen omkomne.

«Rydding av rusk vil fortsette så mye som mulig og informasjon om ofrene vil bli fullført,» sa rådet.

På tidspunktet for angrepet hadde «opptil tusen mennesker», for det meste «kvinner, barn og eldre», søkt tilflukt i denne bygningen, ifølge samme kilde.

Den russiske hæren sa fredag ​​at den hadde klart å gå inn i byen og kjempe der sammen med tropper fra separatist-«republikken» Donetsk. Disse troppene «strammer omkretsskruen og kjemper mot nasjonalistene i sentrum av byen», sa talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konashenkov, i Moskva.

Å ta Mariupol ville være et stort vendepunkt i konflikten og ville tillate Russland å sikre territoriell kontinuitet mellom sine styrker fra det annekterte Krim (sør) og tropper fra Donbass (øst).

Ukrainske myndigheter anklaget onsdag det russiske luftvåpenet for å «bevisst» bombe Mariupol-teatret, noe Russland benektet.

Missiler mot Lviv

I nærheten av Lviv, hundrevis av kilometer mot vest, «treffer raketter flyplassdistriktet», skrev Andriy Sadovy, borgermester i byen nær den polske grensen, som ble spart for kampene, på Facebook.

«Det er en streik i byen Lviv, et humanitært senter hvor mer enn 200 000 fordrevne mennesker oppholder seg,» og det viser «at de ikke kjemper mot soldater, men mot befolkningen,» bekreftet Maksym Kozytsky, Lvivs regionale guvernør. rapportere om en lettere skade.

«Vi hørte alarmen. Vi ble advart, men (…) vi gjemte oss ikke fordi vi ikke er redde for noe,» sa Olga, 56. «Om natten ber vi for alle byene våre som er under grusomme angrep (av Russlands president Vladimir) Putin.»

Fredag ​​kveld slapp Russlands forsvarsdepartement en uttalelse som sa at «langdistanse høypresisjonsvåpen slo til mot ukrainsk militær infrastruktur» i Lviv. «Streiken ødela parkeringsplassen til ukrainske jagerfly ved Lviv Aircraft Repair Plant, samt ukrainske ammunisjonsdepoter og militært utstyr i forstedene Nikolayev og Voznesensk,» la en dørvakt til.

Gå inn på Xi-Biden

Under sitt møte med Joe Biden forsikret den kinesiske presidenten at Kina og USA har et ansvar for å bidra til verdensfred.

En konflikt «er i ingens interesse», sa han ifølge kinesisk TV. «Ukraina-krisen er noe vi ikke ønsket å se»

Siden den russiske invasjonen begynte 24. februar, har det kinesiske kommunistregimet, som deler med Russland dyp fiendtlighet mot USA, ikke klart å oppfordre Vladimir Putin til å trekke troppene sine fra Ukraina.

Men Kina kan allerede ha begynt å distansere seg fra Moskva fordi Russland avsto fra å holde en avstemning i Sikkerhetsrådet om en krigsrelatert resolusjon i Ukraina dagen etter på grunn av manglende støtte, ifølge FN-diplomater torsdag kveld blant sine nærmeste allierte.

Herr Biden sa ikke ordene om Putin, og kalte ham en «kjeltling» og en «blodig diktator» etter å ha kalt ham en «krigsforbryter» dagen før.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy ba torsdag igjen vestlige om å hjelpe til med å «stoppe denne krigen», da russiske angrep øst i landet tok livet av minst 27 mennesker.

I tillegg til Mariupol fortsetter bombingen i Kiev og Kharkiv, landets nest største by i nordøst, hvor minst 500 mennesker er drept siden krigen startet.

Ifølge Ukrainas nødetater rammet en russisk brann «en høyskole» og «to nabobygninger» i Kharkiv fredag, og drepte én person og skadet 11.

Hovedstaden Kiev er evakuert fra minst halvparten av dens 3,5 millioner innbyggere. Ifølge rådhuset er 222 mennesker drept i byen siden invasjonen startet, inkludert 60 sivile.

«Desinformasjon»

En presis helhetsvurdering mangler, selv om president Zelenskyy nevnte dødsfallene til «rundt 1300» ukrainske soldater 12. mars, mens Moskva rapporterte i underkant av 500 døde i sine rekker 2. mars.

Minst 780 sivile – inkludert 58 barn – ble drept og mer enn 1250 skadet i Ukraina, ifølge folketellingen 16. mars fra kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) i Ukraina, konsultert av AFP. OHCHR understreker at tallene sannsynligvis vil være mye lavere enn virkeligheten.

Ved FNs hovedkvarter i New York, USA, fordømte de seks vestlige medlemslandene i Sikkerhetsrådet Moskvas bruk av dette organet for å spre «desinformasjon» og «propaganda» i forkant av et tiende rådsmøte siden invasjonen.

Tre uker etter starten på offensiven tillater ikke Moskva seg å hvile i offensiven og anklager Kiev for å «dra ut» samtalene mellom de stridende partene.

President Putin feiret åtte år med annektering av Ukrainas Krim på et fullsatt Luzhniki-stadion i Moskva fredag.

Midt i folkemengden som ropte «Russland, Russland», hyllet han «heroismen» til russiske soldater «som kjemper, opptrer side om side under denne militæroperasjonen, dekker kameratene med kroppene deres om nødvendig, og kuttet av banen til en «kule». .

I et telefonintervju med Frankrikes president Emmanuel Macron anklaget Putin Ukraina for «mange krigsforbrytelser» og forsikret at Moskva-ledede styrker gjorde «alt mulig» for å unngå sivile tap.

Macron uttrykte på sin side sin «ekstrem bekymring» over situasjonen i Mariupol, som han ba om «konkrete og kontrollerbare tiltak for å løfte beleiringen, humanitær tilgang og en umiddelbar våpenhvile», ifølge det franske presidentskapet.

Talskvinnen for russisk diplomati, Maria Zakharova, kommenterte også landet sitt utestengelse fra Europarådet, og anklaget dette organet for å være et «russofobisk» instrument til tjeneste for vestlige folk og hevdet å nekte å «overvåke Brussel» i Europarådets saker. knyttet til menneskerettigheter.

Siden 24. februar har mer enn 3,2 millioner ukrainere begitt seg ut på eksilveien, nesten to tredjedeler av dem til Polen, noen ganger bare en etappe før de fortsetter utvandringen.

Humanitære behov i Ukraina blir «stadig mer presserende», med mer enn 200 000 mennesker uten vann i Donetsk-regionen alene og «alvorlig mangel» på mat, vann og medisiner i byer som Mariupol eller Sumy, sa talsmann for høykommissær for flyktninger, Matthew Saltmarsh. Fredag ​​.

You may also like

Leave a Comment