Home » Fjorder – hvor finner du dem og hvordan dannes de? Den viktigste informasjonen og interessante fakta om fjordene

Fjorder – hvor finner du dem og hvordan dannes de? Den viktigste informasjonen og interessante fakta om fjordene

by Catherine Monroe

Vi assosierer hovedsakelig fjorder med Norge, men disse buktene med isbreer kan faktisk finnes over hele verden. Sjekk hvor det ellers er fjorder?

Når vi hører om Norge, er det første vi tenker på fjorder. Disse brebuktene er utvilsomt en uatskillelig del av dette skandinaviske landet. Denne assosiasjonen er berettiget og bekreftes i tall.

I Norge finner vi over 1730 fjorder, hvorav noen er blant de største og dypeste i verden. Interessant nok er Norges kystlinje rundt 29 000 km lang og det meste er tatt opp av fjorder. Bare på strekningen på 2500 km finner vi ikke disse postglasiale buktene.

De ser majestetiske og vakre ut, men hva er de egentlig? Vel, en fjord er en slags dyp, lang og smal bukt som skjærer seg innover landet. De er preget av bratte bakker eller klipper skåret ut av isbreer. De ble dannet under den siste Pleistocene istiden for over 12 000 år siden.

Formen deres skylder vi isbreene som suksessivt utdypet og skar ut landet. Dalbunnen ligner bokstaven U. Den er veldig flat og skråningene er ekstremt bratte. Over tid ble dalen oversvømmet med havvann, hvis nivå steg som følge av smeltende isbreer. Viktigere er at fjordene vi ser er bare en tredjedel av deres dybde. De er faktisk mye dypere.

Valget er stort, for her er det flest fjorder i verden. Hvert eneste trinn i Norge minner om rammer fra den populære TV-serien «Vikings». Vi finner der både store og spektakulære bukter og små, noen ganger glemte, men like vakre fjorder.

De fortjener absolutt spesiell oppmerksomhet Geirangerfjord og Nærøyfjorden. Begge ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Førstnevnte ligger på Sørvestlandet nær byer Strand, Geiranger og Hellesylt. Den er 15 kilometer lang og er omgitt av steinete skråninger hvorfra mange fossefall fosser. På åsene finner vi gamle og nedlagte gårder. Alt dette får deg til å føle at du er i et nordisk eventyr.

Nærøyfjorden det er også sørvest i landet, i Aurlands prestegjeld. Den er 3 kilometer lengre enn Geirangerfjord. På den vestlige bredden av fjorden ligger den lille landsbyen Bakka, som har en historisk kirke som dateres tilbake til 1859.

En annen fjord du må se er Sognefjord. Det er den nest lengste fjorden i verden og den lengste i Norge og Europa. Den starter ca. 72 km nord for Bergen by Den strekker seg 203 km innover i bygda Skjolden. Det er mye å se nær fjorden. den eldste norske kirken, vikinglandsbyen og Aurlandsdalen, noen ganger kalt den norske Grand Canyon.

En annen vakker fjord er Hardangerfjord. Det er den nest lengste fjorden i Norge og den femte lengste i verden. Ligger i Vestland fylke strekker den seg 179 kilometer fra Atlanterhavet langs Hardangervidda. Interessant nok er dette stedet et virkelig paradis for syklister. Det er mange stier i området som fører til sjarmerende landsbyer, steinete viker og vakre fossefall.

Sist men ikke minst er den interessante fjorden verdt et besøk Lysefjord. Sammenlignet med de to foregående er denne veldig beskjeden. Den er bare 42 km lang. Det som imidlertid skiller den mest er den naturskjønne utsikten og landskapet som tiltrekker seg mange turister fra landet og rundt om i verden.

Terrenget rundt fjorden er lite folkelig og derfor tynt befolket. Bakkene på klippene er for bratte til å kjøre med bil, så båter er hovedtransporten der. Denne jomfrudommen gir imidlertid dette stedet en ekstraordinær sjarm.

La oss imidlertid ikke glemme det Fjorder finnes ikke bare i Norge. Disse pittoreske landskapene kan sees mange andre steder på jorden. Ja, Norge har de fleste, men f.eks På Grønland er det den lengste fjorden i verden – Kangertittivaq (Scoresby Sund). Den ligger på den østlige delen av øya og er 350 km lang. Hvor ellers finner vi fenomenale fjorder? Disse inkluderer:

 • Alaska
 • Antarktis
 • British Columbia
 • Chile
 • Danmark
 • Tyskland
 • Grønland
 • Færøyene
 • Island
 • Irland
 • Kamchatka
 • Labrador
 • New Zealand
 • Russland
 • Storbritannia

Navnet «fjord» kommer fra det norske ordet «fjrðr». Det stammer fra et gammelnorsk substantiv som betyr «sjølignende vannmasse» og er nært beslektet med et annet norrønt substantiv «reise», som har forskjellige betydninger, som flyt, kryss eller kryss.

Dette skandinaviske navnet er også Kilde for synonyme germanske ord for eksempel den svenske «fjärd» (en smal havbukt skapt ved å oversvømme en isdal) eller den skotske «firth» (skotsk for en slags havbukt) og det engelske ordet «ford» som betyr et vadested, et sted hvor en elv kan krysses da det er en flat del av elveleiet. Også fra den norske fjorden kommer et annet engelsk ord «fare» som betyr passasje og «ferry» som rett og slett er en ferge.

Hvis vi vurderer fjorder når det gjelder størrelse, bør to verdier skilles: dybde og lengde. Vi har allerede nevnt at de lengste fjordene i verden er: Kangertittivaq (350 km), Sognefjord (203 km) og Hardangerfjord (179 km)stenger pallen. Som igjen er den fjerde lengste fjorden i verden også funnet på Grønland. Dette Independence Fjordsom ligger utenfor nordøstkysten av øya. Den skjærer omtrent 200 km inn i landet. Det ligger på territoriet til Grønland nasjonalpark.

På femteplass kommer russisk Matochkin Shar ca 125 km lang. Det er et sund som skiller de to hovedøyene i Novaya Zemlya-øygruppen – Nordøya og Sørøya. Fjorden forbinder Barentshavet med Karahavet.

Det finnes også fjorder i verden som kan skilte med spektakulære dybder. Den dypeste fjorden i verden er Antarctic Skelton Inlet på 1933 meter. Interessant, den nest dypeste fjorden er også den lengste Kangertittivaq i verden. Den er 1450 meter dyp. Tredjeplassen tilhører Norge Sognefjordhvor målinger til og med viste 1308 meter.

You may also like

Leave a Comment