Home » Flere GBU-53/B SDB II bomber for Norge

Flere GBU-53/B SDB II bomber for Norge

by Peter Østbye

28. juni kunngjorde det amerikanske utenriksdepartementet at de hadde godkjent et mulig salg av det andre partiet av Raytheon GBU-53/B SDB II guidede bomber til Norge. Våpenet skal brukes i flerrolle jagerflyet Lockheed Martin F-35A Lightning II.

I følge offentlig tilgjengelige data kan kjøp av 600 bomber, sammen med tilleggsutstyr, inkludert diagnostisk utstyr, skala- og vektmodeller, og trenings- og logistikktjenester, koste opptil 293 millioner dollar. Opprinnelig planla den norske regjeringen å bestille kun 20 bomber av denne typen – Raytheons tilbud ble valgt ut i juli i fjor. Takket være de amerikanske rettshåndhevelsesmyndighetenes positive vedtak, er det gode muligheter for at Norge blir den første europeiske brukeren av bomber av ovennevnte type.

Hver F-35A Lightning II kan bære opptil åtte GBU-53/B-er i sine interne våpenrom. For tiden pågår prosessen med å integrere våpenet i bæreren. Testene som er utført er ment å muliggjøre bruk av Block 4-konfigurasjonen etter utplassering på linjen. Selve GBU-53/B-bombene er for tiden utplassert av Boeing F-15E Strike Eagle og Boeing F/A-18 multirolle jagerfly. Hornet/Super Hornet (når det gjelder fly er dette en første beredskap).

Takket være det multifunksjonelle ledesystemet kan GBU-53/B StormBreaker-bombene utviklet av Raytheon brukes til å ødelegge både stasjonære og bevegelige mål. Deres lette vekt (93 kg) gjør at de kan bæres i større antall av jagerfly med flere funksjoner, noe som lar dem eliminere flere mål samtidig som de begrenser skade rundt angrepspunktet. Ved utgangen av 2021 hadde produsenten levert over 2500 bomber av denne typen. I tillegg til USAs væpnede styrker, kjøpes de allerede av de første eksportkundene – Australia.

You may also like

Leave a Comment