Home » Flott kinesisk spill. Uavgjort i en VM-kamp

Flott kinesisk spill. Uavgjort i en VM-kamp

by Erlend Loe

Onsdagens kamp, ​​spilt etter den sjette, nest siste dagen i pausen, brakte vinneren til Liren etter en sjokkerende bane full av dramatiske vendinger, fordi Niepomniashchi spilte forhastet og hensynsløst i det avgjørende øyeblikket og ødela den gode posisjonen hans fullstendig.

SE OGSÅ: Jan-Krzysztof Duda mot de beste sjakkspillerne i Europa. Sjakk erobrer Kraków i juni!

Liren spilte hvitt til nest siste kamp og benyttet anledningen til å lede uavgjort. På debuten ønsket han å unngå teoretiske betraktninger, men havnet i en velkjent posisjon hentet fra Caro Kanns forsvar, dog med ekstra fart. I et forsøk på å organisere et angrep på den svarte kongen, spilte han for tidlig bonden 17.g4. Niepomniashchi gjorde alle de riktige trekkene, nøytraliserte Whites forsøk og organiserte et sterkt kontring på kongesiden. Etter å ha feilberegnet angrepsplanen hans, befant White seg i alvorlige problemer. Det oppsto en situasjon der russeren dikterte vilkårene mens kineserne ikke hadde noen reell sjanse til å skape motspill. Niepomniashchi så ut til å ha en kamp – og muligens en kamp – i bagasjen, da motstanderen også hadde kort tid.

Kineserne forsøkte desperat å bryte gjennom midten, noe som fungerte veldig bra. Svart, angrepet av dronningens biskop, gikk etter bare ett minutt og 22 sekunder med 28…Bb8, noe som viste seg å være feil trekk. Etter dette trekket endret evalueringslinjen til sjakkmotoren, som analyserer situasjonen i spillet, seg dramatisk: fra en avgjørende fordel for svart til en mye bedre vurdering av hvits posisjon. Heldigvis for forglemmegei gjorde ikke Ding de mest presise trekkene og svart ble reddet. På dette tidspunktet begynte de begge å spille veldig raskt – selv om det fortsatt var god tid på klokken.

I en rekke slike bevegelser var situasjonen fortsatt balansert. På sitt neste trekk tenkte imidlertid ikke russeren seg om to ganger og gjorde en fatal feil: 34…f5. Etter dette bondetrekket kollapset svarts posisjon fullstendig. Overrasket over en slik vending så Liren overrasket på motstanderen, og han klarte ikke skjule nervøsiteten, med sinne og skuffelse vendte han blikket bort fra sjakkbrettet.

Det var ingen flukt for svart, og Liren hadde en rett vei for mellombonden og en mulighet til å sjakkmatte motstanderen i fremtiden. Niepomniashchi trakk seg etter 38 trekk.

Det gjenstår kun to runder av kampen. Begge har vunnet tre kamper hver så langt, seks dueller endte uavgjort. Etter onsdagens tiebreak er sluttresultatet nå åpent og etter en sjokkerende kamp 12 ser Liren ut til å være i en bedre posisjon.

I hovedstaden i Kasakhstan kjemper stormestere på andre og tredjeplass på FIDE-rankingen om den 17. verdenstittelen i historien, arvet fra tidligere mester Magnus Carlsen. I fjor ga den 32 år gamle nordmannen opp tittelforsvaret.

Carlsen har vært verdensmester siden 2013 da han detroniserte Viswanathan Anand. Etter det forsvarte han mesterskapskronen fire ganger i kamper om tittelen, og vant igjen med den indiske stormesteren (2014), russeren Sergei Karjakin (2016), amerikaneren Fabiano Caruana (2018) og i desember 2021 viste han seg å være en mester bedre enn glemsom.

Kampen mellom Niepomniashchi og Liren består av 14 runder og varer til lørdag 29. april, med mindre en av rivalene scorer 7,5 poeng tidligere. I tilfelle uavgjort, vil vinneren bli avgjort i Fast Track-sluttspillet neste dag.

Premiepotten er på to millioner euro. Vinneren får 60 prosent av det beløpet, taperen får 40 prosent.

RI, PAP

You may also like

Leave a Comment