Home » FN «krever» en «umiddelbar» slutt på krigen i Ukraina

FN «krever» en «umiddelbar» slutt på krigen i Ukraina

by Gunnar Garfors

Den russiske hæren har trukket seg tilbake mer enn 30 km øst for Kiev i 24 timer, ifølge Pentagon, og har begynt å etablere forsvarsposisjoner på flere fronter i Ukraina. Det ser ut til å prioritere de pro-russiske separatistregionene Lugansk og Donetsk.

«Ukrainerne klarte å presse russerne tilbake 55 km øst og nordøst for Kiev,» sa en høytstående tjenestemann i forsvarsdepartementet onsdag og ba om å ikke bli identifisert. Pentagon anslo tirsdag at de russiske væpnede styrkene var 15 til 20 kilometer fra sentrum av hovedstaden.

En russisk soldat i frontlinjene i Ukraina. [Ministrère russe de la Défense – Keystone]

De forblir også blokkert 10 km fra sentrum av Chernihiv, nordøst for Kiev, ifølge anslag fra Pentagon. I det området «gir de etter. De beveger seg i motsatt retning, men ikke mye,» bemerket han.

I Kharkiv (øst), hvor kampene fortsetter å være intense, befinner russiske styrker seg fortsatt 15-20 km fra sentrum og møter «veldig solid» motstand fra ukrainere.

Prioritet for pro-russiske separatistområder

Ifølge tjenestemannen i det amerikanske forsvarsdepartementet ser det nå ut til at det russiske militæret prioriterer de pro-russiske separatistregionene Lugansk og Donetsk i øst. «De legger mye mer energi i Lugansk/Donetsk-regionen og spesielt rundt Lugansk,» sa han.

«Vi tror de prøver å binde ned ukrainske styrker» utplassert langs frontlinjen med separatistområdene siden 2014, «så de ikke kan utplasseres andre steder,» sa han.

Mot sør bemerker Pentagon at den russiske marinen bruker havnen i Berdyansk ved Azovhavet for å fylle drivstoff. Berdyansk er en av få byer som russiske styrker tok kontroll over den 28. dagen av deres offensiv.

Tross alt ser Pentagon ingen endring rundt Odessa. Hvis flere missiler ble avfyrt fra russiske skip mot Odessa tidligere denne uken, skjedde det ikke igjen tirsdag eller onsdag, sa den amerikanske tjenestemannen.

You may also like

Leave a Comment