Home » Folkemengder protesterte foran presidentpalasset. Andrzej Duda var ikke der

Folkemengder protesterte foran presidentpalasset. Andrzej Duda var ikke der

by Thure Lindhardt

– Jeg vil gjerne dedikere ordene til Czesław Miłosz. Jeg henvender dem til beboeren i dette palasset (Presidential Palace – Red.) Og til dets direktør: «Ikke vær sikker. Poeten husker. Du kan drepe ham – en ny er født. Gjerninger og samtaler er skrevet». Vintermorgen ville vært bedre for deg. Og tauet og grenen. bøyd under lasten «- sa Donald Tusk under protesten.

Rafał Trzaskowski la til: «Vi appellerer til presidenten, la oss håpe at han er med oss, at han ikke er i fjellet ennå: at du bør være med det sivile samfunn minst en gang».

President Andrzej Duda var imidlertid ikke i presidentpalasset. I dag reiste han til Ukraina, hvor han sammen med lederne i Litauen og Ukraina: Gitanas Nauseda og Volodymyr Selenskyj skal delta på toppen av Lublin-triangelet på mandag.

– Målet med Lublin Triangle Summit er å støtte Ukraina i møte med russisk press og provokasjon – sa Jakub Kumoch, leder av presidentens internasjonale politiske byrå.

Marcin Przydacz postet på Twitter om presidentens avgang.

En serie protester brøt ut i landet i dag over Sejmens vedtakelse av loven kjent som lex TVN. I tillegg til demonstrasjoner foran presidentpalasset i Warszawa, var det også streiketter i Krakow, Kielce, Białystok, Lublin og andre mindre byer. I mellomtiden kunngjorde TVN at over 1,5 millioner underskrifter allerede var sendt til presidenten for å nedlegge veto mot loven.

Hva handler lex TVN egentlig om?

PiS-politikere hevder at hele aksjonen handler om å hindre polske medier i å kjøpe selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor bør medieloven regulere at TV- og radiostasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter landene i Den europeiske union samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid veldig annerledes. Skulle en slik lov tre i kraft, vil det kun ramme TVN-kringkasteren, som tilhører den amerikanske Discovery-gruppen. For det første fordi Amerika ikke er en del av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre – bare amerikanere i Polen eier elektroniske medier fra utenfor EØS. Det er av denne grunn at denne loven er kjent som Anti-TVN Law eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

Kilde: Onet, PAP, Twitter

(pmd)

You may also like

Leave a Comment