Home » For den folkevalgte sørafrikaneren er sameksistens mellom jødisk og arabisk en presserende prioritet

For den folkevalgte sørafrikaneren er sameksistens mellom jødisk og arabisk en presserende prioritet

by Thure Lindhardt

Dette intervjuet ble gjennomført i august 2021.

Da hun ble tatt i ed for første gang i Knesset, ble Ruth Wasserman Lande bare på vervet i fire dager på grunn av interne endringer i partiet hennes.

I dag, to måneder etter at hun kom tilbake til det israelske parlamentet – og med litt mer jobbsikkerhet i horisonten – er Ruth Wasserman Lande tilbake og klar for å gjøre seg bemerket.

Motta vår daglige utgave på e-post gratis, slik at du ikke går glipp av de beste nyhetene. Gratis registrering!

«Det er veldig hektisk, men jeg føler at vi gjør mye,» sa Ruth Wasserman Lande, 45, til avisen. Israels tider i et nylig intervju fra hans Knesset-kontor. «Denne gangen kan jeg virkelig lage lover som er viktige for meg. «

I den første måneden av hans embetsperiode presenterte Wasserman Lande to lovforslag, hvorav den ene gjør arabisk språk obligatorisk i barneskolene, «for ytterligere å avsløre de to kulturene. «Språk er kultur og kultur er språk, det samme er makt.» »

I forrige uke ble Ms. Wasserman Lande valgt til medformann for Knesset Task Force med ansvar for å fremme Abrahams konvensjoner. Som mangeårig aktivist for arabisk-israelsk sameksistens og tidligere diplomat i Egypt, tror hun at hennes nye plass i Knesset vil få enda større innvirkning – selv om det tok fire valg og flere avganger for å komme dit.

Wasserman Lande meldte seg inn i Blå-hvitt-partiet tidlig i 2019, men var ikke høyt nok på partiets liste til å bli med i Knesset i de tre påfølgende valgene. Så, i januar 2021, trakk en rekke parlamentsmedlemmer fra det blå og hvite partiet seg fra Knesset foran et fjerde valg, og banet vei for hans første ed. Men fire dager senere forlot en minister for partiet hans, Izhar Shay, kabinettet og gjenopptok sin plass i Knesset, og avsatte Wasserman Lande. To uker senere, etter at en annen parlamentsmedlem trakk seg, ble Wasserman Lande tatt i ed igjen i Knesset under den ledige makten i forkant av valget i mars 2021.

I den kampanjen tok Lande 10. plass på Blå og Hvite Liste, som bare vant 8 seter. Men da den usannsynlige koalisjonsregjeringen ble innsatt, trakk nok blå-hvite ministre seg som lovgivere i henhold til norsk lov til å la dem komme tilbake til Knesset 16. juni.

Til tross for sin svimlende erfaring – og landets – med musikalske stoler i Knesset, har Wasserman Lande stor tro på at denne koalisjonen vil stå seg gjennom tidenes tann, selv med en forestående og skjebnesvanger kamp om budsjettet.

Blå-hvitt parlamentsmedlem Ruth Wasserman Lande under en høring i Knesset-komiteen tidligere i år. (Kreditt: Tillatelse)

«Politikk er kunsten å gå på akkord,» sa hun. «Det er det du kan gjøre best i sammenheng med det du ikke kan gjøre». Denne koalisjonen, la hun til, var «et parlamentarisk mirakel … og selvfølgelig med mange kompromisser».

Hun sa at hun trodde koalisjonen ville administrere et budsjett før januar.

«Optimisme er basert på det faktum at hvert element i denne pluralistiske regjeringen har en interesse i å opprettholde den regjeringen. I en større skala, la hun til, trenger landet desperat et budsjett som det ikke har hatt på to og et halvt år. Hans optimisme dempes imidlertid av forsiktighet, siden det er en «kompleks koalisjon».

å bygge broer

I løpet av livet og karrieren har Ms. Wasserman Lande bygget broer mellom kulturer, land og språk. Hun ble født i Ashdod til en litauisk immigrantfamilie og var 8 år gammel da foreldrene hennes bestemte seg for å bosette seg i Sør-Afrika.

«Da vi forlot Israel, begynte jeg å reise tilbake til Israel og gjøre min alyah etter at jeg fullførte videregående skole, da jeg skjønte at vi ikke skulle tilbake», husker hun. Hun gjorde det og kom tilbake til Israel alene i en alder av 17, mens resten av familien hennes flyttet til USA.Jeg kom til Israel og nådde målet mitt, sa hun.

Hennes neste hindring: aksept til en høytstående stilling i hemmelig tjeneste i IDF. «Det var et problem fordi jeg nettopp hadde ankommet Israel, og det var veldig vanskelig å sjekke bakgrunnen min. Men jeg var bestemt, sier hun, og venter i måneder på å få sikkerhetsklarering og komme inn i forskningsavdelingen til IDF Military Intelligence Service.

Wasserman Lande begynte i utenrikskontoret like etter militærtjenesten, studerte arabisk og var stasjonert i Egypt i tre år, inkludert som embetsmann de facto Militær etterretning.

Hun fungerte deretter som rådgiver for president Shimon Peres, daværende visegeneraldirektør i Federation of Local Authorities. I denne rollen jobbet hun med lokalsamfunn over hele landet – spesielt i den nordlige og sørlige utkanten – for å tiltrekke internasjonale investorer og filantroper til å finansiere prosjekter i byene deres.

Da hun kom tilbake til Knesset, sa Wasserman Lande at hennes primære mål var å styrke den lokale situasjonen i blandede jødisk-arabiske byer i Israel og å gjenopprette tillit og samarbeid mellom naboer.

Blå og hvit parlamentsmedlem Ruth Wasserman Lande (andre fra venstre) møter lokale aktivister. (Kreditt: Tillatelse)

Dette emnet er hennes høyeste prioritet, «fra perspektivet til budsjett, energi og offentlig bevissthet». Hun vil at de seks byene som offisielt er utpekt som blandede, Lod, Akko, Haifa, Jaffa, Ramle og Nof HaGalil (tidligere Nasaret Illit) skal nyte godt av en spesiell statlig status. Disse samfunnene, sa hun, trenger spesiell oppmerksomhet innen områdene «samfunn, sikkerhet, finans, infrastruktur og utdanning. Og det er ingen tvil om at vi må håndtere kriminaliteten og volden i de arabiske gatene, som er en integrert del av det hele og som ikke bare påvirker blandede byer.

To uker etter Wasserman Landes intervju med Israels tiderStatsminister Naftali Bennett har avduket en plan for å bekjempe kriminalitet i arabiske samfunn. Abraham Initiatives, en organisasjon som er forpliktet til å forbedre forholdet mellom arabere og politiet, sa at opprettelsen av programmet «har betydelig symbolsk verdi. Og fru Wasserman-Lande ser i dette hvilken betydning regjeringen tillegger denne saken.

Den blå-hvite parlamentsmedlemmen sa at hennes toppprioritet var «behovet for å styrke samfunn, diskursen mellom dem, behovet for å være et eksempel for andre byer på hvordan forskjellige og pluralistiske samfunn faktisk kan eksistere sammen fordi det er vår virkelighet».

Om alle spørsmålene som ligger henne nært på hjertet, sa Wasserman Lande: «Dette er virkelig mitt store prosjekt. Hvis vi lykkes med å gjøre dette på en meningsfull måte, vil det ha strategiske, sikkerhetsmessige og makroøkonomiske effekter på landet som helhet. «

Spørsmålet er også personlig: Ms. Wasserman Lande og hennes familie bodde i nesten ti år i den blandede byen Lod, som ble fokus for dødelige sammenstøt mellom jøder og arabere under Israel-Gaza-konflikten i mai.

«Jeg tror alle ble veldig sjokkert da alt dette skjedde,» sa hun, «til tross for at det har vært grunnleggende spenninger mellom de arabiske og jødiske samfunnene i Lod i flere tiår, og spesielt det siste tiåret. «

Hun bemerket at «utenfor» elementer har forsøkt å utnytte noen av disse underliggende spenningene, så vel som de nasjonalistiske følelsene til mange arabiske israelere. «Men jeg tror volden og kriminaliteten som ikke har blitt håndtert ordentlig det siste tiåret har mye med det å gjøre. I 2008 grunnla Wasserman Lande og mannen hennes Aviv Lod Community Foundation med mål om å styrke byen og dens mangfoldige befolkning.

Ms. Wasserman Lande, som flyttet til Moshav Gan Yoshiya for noen år siden, sa at det var smertefullt å se vold rive hennes gamle hjem fra hverandre tidligere i år. «Jeg følte meg forferdelig. Jeg hadde følelsen av at mange jødiske innbyggere var traumatiserte, klinisk traumatiserte. Naboene deres, som de kjente, satte plutselig fyr på ting,» sa hun i byen. «Det var traumatisk … det var sjokkerende».

Blå og hvit parlamentsmedlem Ruth Wasserman Lande sammen med ministeren for offentlig sikkerhet, Omer Barlev. (Kreditt: Tillatelse)

Til tross for volden i mai – og ikke bare i Lod – ser Wasserman Lande muligheten for endring. «Vi er i en tikkende bombe, den potensielle trusselen er der, men det betyr ikke at jeg ikke er optimist,» sa hun. «Det må løses, og den nåværende administrasjonen har gjort å ta tak i dette problemet til en toppprioritet. «

Et sant kall

Mens Ms. Wasserman Lande er kvalifisert og motivert av sin erfaring til å takle arabisk-israelsk sameksistens, er hun også mer følsom enn de fleste for behovene til sørafrikanske jøder og engelsktalende innvandrere.

«Det sørafrikanske jødiske samfunnet er i en veldig skjør situasjon,» sa hun, med henvisning til volden og plyndringa som rammet landet den siste måneden. «Blant annet prøver jeg å hjelpe det jødiske samfunnet som ønsker at deres Alyah skal få papirene eller byråkratiet anerkjent av innenriksministeren,» la hun til, spesielt gitt de nåværende vanskelighetene med å få tak i offisielle regjeringsdokumenter i Sør-Afrika.

Samlet sett føler medlemmet et offentlig ansvar overfor engelsktalende innvandrere og staten Israel som helhet. «Jeg tror det er et ekte kall,» sa hun. «Det var ikke lett … men jeg føler at jeg gjør noe viktig.»

Ms. Wasserman Lande mener at «vi står i gjeld til dette stedet, som er mer enn bare en stat, mer enn en sivil enhet. Det er hjemmet til det jødiske folk. «

Også på grunn av bakgrunnen hennes som innvandrer, mener hun at «det er mange ting som tynger dette stedet, som er komplekst, delikat og skjørt. Og jeg føler at jeg har en liten rolle å spille i dens overlevelse og motstandskraft. Og jeg gjør mitt beste «

You may also like

Leave a Comment