Home » For litauiske fektere – alle skjebnemedaljer ved nordisk mesterskap

For litauiske fektere – alle skjebnemedaljer ved nordisk mesterskap

23-24 oktober 2021. Nordisk mesterskap for ungdom og gutter i fekting fant sted i Espoo, Finland. Litauen var representert i spyd- og sverdkamper med 38 idrettsutøvere i fem aldersgrupper. Den litauiske kontoen inkluderer gull for U17 jenter, sølv for voksne sverd og lagbronse for U20 jenter.

Lørdag startet guttetroppens gruppe U15 konkurransen der 7 litauiske fektere kjempet. Det har blitt solid Rytis Rauktys. Etter å ha vunnet 5 av 6 i undergruppen, gikk han glipp av første runde av sluttspillet. I den andre vant V. Martinez 15:9 mot svenskene. N. Lambinen, som beseiret Estland 15:12, lå på 8. plass. I kampen om medaljen denne gangen var den norske utøveren M. Vikas sterkere enn 15:9. I sluttevalueringen ble det oppnådd en høy 6. plass blant de 47 deltakerne.

Han klarte å komme inn i 16. Til Edgar Lisovsky (3/6 seier i undergruppen), som beseiret A. Moreno fra Estland 15:3 i sluttspillet, samt O. Erss fra Estland. Men 7:15 måtte anerkjenne fordelen til den estiske B. Kolomijec. 16. plass på den endelige rangeringen. 3 litauere var blant de 32 beste – Ignas Radzevičius (3/6 seire i en undergruppe), Benas Šimkevičius (3/6) og Mantas Kriaučiūnas (2/6). I sluttspillet vant guttene den ene kampen etter den andre, men klarte ikke å bryte lenger. 22., 24. og 31. plass på den endelige rangeringen. Utenfor 32. ble igjen Dominyk Gavrin (2/5) og Clemens Lazutka (2/5).

Sju utøvere fra Litauen deltok også i guttenes U20-kamp. Tre fektere kom seg til den 16. Makarui Lozenkai (5/6 seire i en undergruppe) Demjanui Filonui (4/6), Alanui Rynkevičiui (2/5). Lozenka gikk glipp av første runde av runden på grunn av den høye plasseringen, beseiret senere L. Lauren fra Finland med 15:10 og tapte for Rantanen fra Finland med 15:10 og endte på 19. plass i sluttstillingen. D. Filon beseiret dansken T. Redlich 15:12 og estiske A. Kolesnik 15:12 for å komme inn blant topp 64, men tapte mot finnen A. Heinamaai med 7:15 og endte på 25. plass. A. Rynkevičius, som startet hardere i undergruppen, kjempet hardere i sluttspillet. Ved å rykke inn til 64. plass beseiret han danske S. Lomholt 15:10, 32. plass – estiske M. Salma 15:13 og måtte dessverre anerkjenne ledelsen til norske M med 14:15 i mellomtiden. Brobakken og kom på 31. plass i stedet for 16. Ugnius mycolaitis (4/6) nådde topp 64 etter å ha slått norske A. Heggemsnes, men en annen nordmann, M. Brobakken, klarte ikke å slå 6:15. 44. plass besatt. De gjenværende litauiske utøverne snublet i den første runden av sluttspillet.

En litauer som øver på Island vant en sølvmedalje i sverdgruppen for voksne kvinner – Giedrė Razgutė. Etter å ha vunnet 7 av de 8 kampene i undergruppen, gikk han glipp av den første runden i sluttspillet da han fikk sin første konkurranserangering. Etter en 15:5-seier mot finnene R. Pitkanen, kom han til semifinalen. I kampen om finalen beseiret litaueren islandske A. Gunnarsdottir med 15:13. I kampen om gullet måtte estlenderen D. Ossipovas ledelse på 8:15 hedres. Han vant en sølvmedalje.

9 litauiske kvinner deltok i jentenes U20-kamp. Han var blant de 16 beste Lurdei Grabovskytei (6/6 seier i undergruppen) og Daggry til Šimkutė (4/5). femten. 9. plassen av 69 deltakere tok den endelige rangeringen. A. Šimkutė vant mot M. Narbutaitė 15:11, M. Kverfeld beseiret Estland den 16. 15:14, men estiske I. Matskevitš 10:15 mislyktes i den 8. 15. plass på den endelige rangeringen. Tre litauere kom inn på topp 32 – Elzbieta Adomaityt (5/6), Karina Prokopovič (3/6) og Anastasia Pylinova (3/6). Alle vant en kamp med 15 poeng hver, men klarte ikke å bryte 16-poengsmerket. Sluttresultatene er 21, 29 og 30. Resten av de litauiske utøverne var blant de beste 64 – Sofia Zavjalova (4/6), Urt Irician (2/6), Monika Narbutaitė (2/6) og Sibilija Kalinina (1/6). Den endelige rangeringen er henholdsvis 36., 43., 45. og 60.

Opptil 11 unge litauiske kvinnelige fektere konkurrerte i jentenes U15-kamp. jeg gjorde det best Beatričei Žilionytei, Etter å ha beseiret 3 av 6 konkurrenter i undergruppen, beseiret de Estland K. Popovits i sluttspillet med 15:13, men tapte mot en annen estlandsk – D. Ivanova 12:15 – og endte på 13. plass i sluttstillingen på 39 deltakere. Vestina Vegyt (4/6), Nurė Tamosuitytė (2/5) og Liepa Osipauskaitė (2/5) tilbrakte den første sykkelkampen i sluttspillet. På grunn av tilslutning i en alder av 16 tapte V. Vegytė mot estiske E. Kikerpill med 6:15, J. Tamosuitytė mot estiske K. Korkkinen med 7:15 og L. Osipauskaitė hadde fordelen av danske F. Redlich 6:15 19., 23. og 24. plass på den endelige rangeringen. Andre litauere fremstod som mer beskjedne.

Den yngste jentegjengen fra U13 startet konkurransen søndag formiddag. Det var tre litauere på topp 8. Betričė Žilionytė (4/5 seier i undergruppen), beseiret V. Vegytė i sluttspillet 10:7, men tapte for svenskene 8:10 Hommik, Patricia Vitonė (4/5) 10:5 beseiret finnen R. Miettinen, men tapte senere mot finnen M. Kusrati med bare ett poeng 7:8. Grytė Stoškutė (3/5) vant 10-2 mot Murash, men endte mot Esther 6:10. 6., 7. og 8. plass på den endelige rangeringen.

U17-spydene gjorde en kjempejobb i jentegruppa Karina Prokopovič. Etter å ha tapt bare én kamp i undergruppen, lot han motstanderne i sluttspillet ikke lenger ha håp. K. Prokopovič vant i første runde mot Estland A. Poder 15:6, med samme resultat beseiret finnen V. Kuvaja. Med 8. plass beseiret litaueren estlenderen E. Kikerpill 15:14, den andre estiske P. Kapitonenko kom seg til semifinalen med 15:10. I kampen om finalen beseiret litaueren svensken L. Ulltjarn med bare ett stikk, 15:14. Etter å ha slått S. Prosinas fra Latvia, hang K. Prokopovič selvsikkert gullmedaljen i det nordiske mesterskapet rundt halsen med 15:10.

Anastasia Pylinova Pronon 15:5 i sluttspillet, beseiret også enkelt en annen finsk representant M. Lundell 15:9 i sluttspillet, L. Ulltjarn 13:15. I den endelige rangeringen ble det tatt 9. plass av 62 utøvere. To litauere kom til topp 32 – Til Monika Narbutaite (4/6 seier i undergruppen) og Sibilijai Kalininai (2/6). M. Narbutaitė vant sluttspillet med 15:8 mot danseren J. Videbaek, tapte senere mot estiske D. Anis 12:15 og endte på 21. plass. S. Kalinina beseiret estiske K. Korkkinen med 15:12 og 16. tapte mot estiske E. Bobrova 12:15 og tok 30. plass i den endelige rangeringen. De gjenværende representantene for Litauen krysset ikke den første tilbakeslagsgrensen.

I gruppen av U17 menns skippere kjempet syv fektere under litauisk flagg. jeg gjorde det best Matui Medišauskuisom beseiret alle motstanderne i undergruppe 6/6. M. Medišauskas, som ble plassert på femteplass i sluttspillet, kan gå glipp av første halvdel av sesongen. Senere, klokken 15:10, vant han mot dansken J. Volung og beseiret finnen K. Jarvi med en heksadesimal 15:13. Det var ikke mulig å komme inn blant topp 8 etter at Estland tapte mot Murumaa etter en hard kamp klokken 12:15. 9. plassen av 90 deltakere tok den endelige rangeringen. Han var i 32 Daniel Sosna (4/6 seire i en undergruppe). I sluttspillet vant han 15:3 mot estiske Veidebaum, men etter nederlaget mot nordmannen klarte ikke Krasikov å overvinne den 16. barrieren med 9:15. Plass 24 besatt. For de gjenværende litauiske utøverne viste barrieren til de 64 beste seg å være uoverkommelig.

På spydkonkurransen for jenter U20 Litauisk lag (L. Grabovskytė, E. Adomaitytė, A. Šimkutė, A. Pylinova) vant bronsemedaljer. Etter å ha nådd semifinalen i den individuelle konkurransen, måtte de innrømme det svenske lagets ledelse på 43:36 i en hard kamp om finalen. I kampen om bronsemedaljen ga det litauiske laget ikke det finske laget håp og beseiret motstanderen med 45:19.

I gutte U20 lagklassifiseringen Litauisk lag (D. Filonas, U. Mykolaitis, M. Lozenka, A. RynkevičIkke sant) tok 5. plass. I første runde tapte litauerne mot svenskene 34:45. I kampen om høyere plasseringer beseiret imidlertid guttelaget finnene med 45:32 og danskene med 45:27.