Home » For shopping gjennom Norge. Russerne fant en måte å håndtere sanksjonene på

For shopping gjennom Norge. Russerne fant en måte å håndtere sanksjonene på

by Gunnar Garfors

I landsbyen Naatamo i Lappland er det to markeder som vanligvis trives med grensehandel med nordmenn. En av dem bestemte etter angrepet mot Ukraina at han ikke lenger ville selge «tullfrie» (skattefrie prosedyrer) produkter til russere, men den andre fortsetter med det, meldte finsk radio Yle mandag.

Slik unngår russerne sanksjoner

Ifølge lederen for den finske tollenheten i Tornio, Kari Hannu Tjenestene klarer ikke å stoppe bevegelsen av russere hvis visum er anerkjent av Norge og muliggjør innreise i Schengen-området. Det er opp til tollerne ved den norsk-russiske grensen å sjekke hvilke varer som eksporteres, innrømmet han.

Ifølge Utenriksdepartementet – understreker Yle – Forhandlere bør ikke tillate salg av produkter som står på sanksjonslisten.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: De møtte russerne overraskende. Opptak fra angrepet nær Donetsk

Vi har ikke slike varer i vårt sortiment. Vi følger reglene noen har laget. Vi har ikke ansvar for tilsyn. Vi gir ut en «tax-free» kvittering til alle interesserte, og det må tollerne vurdere – sier en av selgerne i Naatamo.

Blant produktene som for øyeblikket kategorisk ikke er tillatt å bli eksportert til Russland er: er blant annet luksusvarer, altså med en verdi på over 300 euro.

I Murmansk-området er det mange små butikker som tilbyr vestlige produkter av god kvalitet (fra Finland eller Norge), konkluderte en finsk radioreportasje.

Finland vil hindre russere i å kjøpe eiendom

Russere kjøper ikke bare hverdags- eller luksusprodukter. Data fra slutten av september viser at de kjøpte rundt 220 eiendommer i Finland i 2022 – samme beløp som i hele 2021.

Russere i det finske eiendomsmarkedet er interessert i forskjellige typer fasiliteter. Ikke bare leiligheter og eneboliger eller hagehus, men også større komplekser med tilgang på vann.

Det finske forsvarsdepartementet kunngjorde nylig at den har til hensikt å kontrollere og gripe inn i land- eller huskjøpstransaksjoner fra utlendinger, spesielt fra utenfor EU. Staten utøver forkjøpsretten for eiendommer som ligger i nærheten av Bundeswehr eller grensevaktanlegg.

Det nye regelverket gir tjenestemenn Forsvarsdepartementet vide fullmakter, «fra et nasjonalt sikkerhetsperspektiv,» for å undersøke store eiendomstransaksjoner og deres finansieringskilder.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

Kilde:

MOS

You may also like

Leave a Comment