Home » formueskatt. Norge går opp, milliardærer forlater landet

formueskatt. Norge går opp, milliardærer forlater landet

by Gunnar Garfors

Ifølge «The Guardian» i november 2022 det norske sentrum-venstrepartiet Regjeringen økte skatten på formue over 20 millioner kroner (eller 40 millioner kroner for ektepar) fra 0,3 % til 0,4 %. Dette var nok for mange av de rikeste til å søke hjem i utlandet, i land med lavere skatt. Spesielt siden inntil 0,4 prosent. de betaler fortsatt 0,7 prosent for staten i Norge. Eiendomsskatt til kommunene.

En stor gruppe flyttevillige landet i Sveits. Kjell Inge Røkke valgte Lugano som sitt nye hjem, like ved Italias Comosjøen, som han elsker, og motehovedstaden i Milano. Røkke er 64 år og den fjerde rikeste nordmannen. Formuen hans er på 19,6 milliarder kroner eller om lag 8 milliarder PLN.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Økonomen viser hva som skjedde med oljeprisen. «Fra 5 PLN til 15 PLN på to år»

Milliardæren forklarer i et åpent brev at han flyttet til Lugano selv om det ikke er det billigste stedet å bo og ikke har de laveste skattene. Den ligger imidlertid midt i Europa, noe som gjør det lettere å komme i kontakt med menneskene som er viktige for den. Det regnet dagsavisen «Dagens Næringsliv» ut da han flyttet ut Norge vil tape om lag 175 millioner kroner i skatt årlig (nesten 72 millioner PLN).

«Lille Brexit»

Tord Ueland Kolstad, hvis formue er anslått til halvannen milliard kroner, valgte også Sveits som sitt nye hjem. Han bodde i Luzern. Som sagt, En skatteøkning i Norge gjorde at han som ansvarlig gründer ikke hadde noe annet valg enn å flytte ut.

Ole Gjems-Onstad, professor emeritus ved Norges Handelshøyskole, anslår at de rikeste nordmennene som forlot landet sitt i fjor har en forvaltningskapital på rundt 600 milliarder kroner, som er om lag 246 milliarder PLN. – Jeg tror det er som en liten brexit. Norge er ikke kjent for å ta beslutninger som skader det, så hjerneflukten kommer som noe av et sjokk – kommenterte forskeren sitert av The Guardian.

Det er den modellen de har

Erlend Grimstad, statssekretær i Norges finansminister, sier til en britisk avis at han håper de rikeste kommer tilbake. – Hvis du var vellykket og rik i Norge, håper vi at du vil fortsette å være en del av det norske samfunnet han sa. Og han la til at regjeringen oppfordrer innbyggerne til å lykkes og bygge rikdom. – Vi mener at den norske modellen med en sterk velferdsstat og høyt utdanningsnivå er viktige faktorer som gjør denne suksessen mulig – la han til.

– I Norge skal alle dele etter evne, så de som kan betale mer skatt bør betale litt mer, sa han.

Hvis du ønsker å holde deg oppdatert med de siste økonomiske og forretningsmessige hendelsene, bruk vår chatbot ved å klikke Her

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment