Home » Forrige uke for å se verkene til unge malere på MO-museet

Forrige uke for å se verkene til unge malere på MO-museet

by Connie Nielsen

Denne uken er siste gang du kan se de beste verkene av årets unge malere på MO-museet. De 15 finalistene i konkurransen om Young Painter’s Prize 2021 vil være utstilt på MO-museet til og med 30. januar.

Og hvordan vurderer årets beste deltakelse i konkurransen? Hvilke kjennetegn ved samtidsmaleriet utmerker deg ved å sende inn ditt siste verk til en konkurranse? Årets konkurransevinner, Dominykas Sidorovas, og vinneren av spesiell omtale, Erika Povilonytė, deler sine tanker.

Belønningen er en innsprøytning av selvtillit

Vinner av årets Young Painter’s Prize-konkurranse, D. Sidorov vil snart dra nytte av sin første seier – å fly til et to måneders opphold ved Nordic Artists» Center i Dale, Norge. Sidorov sier han nå passer perfekt til samtidskunstneren Tom Sachs’ idé om at prisen for godt arbeid er enda mer arbeid.

«For meg er denne prisen både et ansvar og et insentiv. Den unge malers pris er en stor innsprøytning og styrke til å tro på deg selv og ditt arbeid. Å bo i Norge er en ny opplevelse for meg. Jeg håper at det vil gjøre et positivt inntrykk på mitt videre arbeid, sier D. Sidorov.

For Honorable Mention-vinner E. Povilonyte, som for tiden er bosatt i Frankrike, var konkurransen en retur til Litauen med sitt arbeid.

«Jeg streber etter magi og fortryllelse i maleriet mitt. Derfor er det å nevne oppdraget for Nudité-maleriet, som ikke er gjenstand for fotografering, men bare avslører dets subtilitet og skulpturalitet i virkeligheten, den mest nøyaktige vurderingen for meg. Det er et stort åndelig løft på den kreative veien. Den mottatte prisen er en bekreftelse på at du beveger deg i riktig retning og at du ikke trenger å løpe, sier E. Povilonytė.

Erika Povilonyte. / Museumsbilde

E. Povilonytė legger til at det er morsomt å bli verdsatt ikke bare av ekspertkommisjonen, men også av de forsamlede tilskuerne. «Når kreativitet ikke bare påvirker deg, men også andre, virker det virkelig nødvendig,» legger hun til.

Utstillingen er et konsentrat av samtidsmaleriet

Hvert år er Unge malers pris en mulighet til å se hvordan samtidsmaleriet av baltiske kunstnere er, hva unge malere skaper i atelierene sine, hvilken stemning de lever i og hva som er relevant for dem. Hva med samtidsmaleriet i konkurransen min?

«Unge skapere, bevisst og ubevisst, reflekterer vanligvis ulike trender. Young Painter’s Prize-utstillingen er som et konsentrat av alt dette, en samling nedskårne trender fra hele verden. Jeg tror at moderne maleri vil bli gjenfødt. Det tiltrekker seg stadig flere mennesker. Arbeidet til årets finalister er flott, alle skapere virker sta, interessante og utholdende. I hennes arbeid ser jeg positivitet, ikke nødvendigvis optimisme, men tro, nysgjerrighet og styrke rettet mot kreativt arbeid, sier vinneren av årets konkurranse.

E. Povilonytė legger til at maleri er et eldgammelt språk, men det går absolutt ikke unna: «Samtidige malere lar maleriet sitt blomstre med dets egenart, radikalisme og frykt for ikke å skape et personlig alfabet. Det virker for meg at maleri i dag er like bredt, raskt og levende som alltid. Jeg ser på dem og er overrasket.»

museumsbilde

Kunstnere presenterer seg også i videofortellinger

Alle verkene til de 15 finalistene i årets konkurranse kan sees på MO-museet frem til 30. januar. Kunstnerne har også laget korte videohistorier som viser seg frem. De snakker om kreasjonene sine, går inn i atelierene og inviterer dem til å besøke favorittstedene deres sammen. Videohistorier kan sees HER.

Finalister i årets konkurranse: Arnolds Andersons (LV), Gytis Arošius (LT), Kazimieras Brazdžiūnas (LT), Aurelija Bulaukaitė (LT), Siiri Jüris (EE), Madara Kvēpa (LV), Lisette Lepik (EE), Edvinas Mikulskis LT ), Erika Povilonytė (LT), Indrė Rybakovaitė (LT), Justīnė Seile-Urtāne (LV), Greta Šležaitė (LT), Dominykas Sidorovas (LT), Denisa Štefanigova (EE), Mantas Valentukonis (LT).

Kunstnerne ble evaluert av en internasjonal kommisjon

museumsbilde

Konkurransen Young Painter’s Prize, som arrangeres for trettende gang, er en av de viktigste kunstbegivenhetene i de baltiske statene. Målet med prosjektet, som har pågått siden 2009, er ikke bare å presentere kommende kunstnere for publikum, men også å hjelpe kunstsamlere og kuratorer med å oppdage nye talenter i de baltiske statene. Konkurransen retter seg mot kreative personer med eller uten kunstnerisk opplæring opp til 30 år.

Årets konkurranse ble bedømt av en internasjonal kommisjon: Arild H. Eriksen, kunsthistoriker, direktør for Norsk Nordisk Kunstnersenter Dale Residence Center, Gabrielė Radzevičiūtė, kurator ved MO-museet, Karin Laansoo, kunstdirektør ved Estonian Academy of Arts, film- og videokunstner , skulptør Deimantas Narkevičius, maler og vinner av 2013 Young Painter’s Prize-konkurransen Zane Tuča og kunsthistoriker Mėta Valiušaitytė.

Konkurransearrangører: Julija Dailidėnaitė og Vilmantas Marcinkevičius, koordinatorer: Gabrielė Radzevičiūtė og Ieva Stasevičiūtė, grafisk designer – Akvilė Paukštytė, utstillingen ble arrangert av Dominykas Šavelis.

You may also like

Leave a Comment