Home » Første april. Hvorfor jukser vi 1. april? » Radiovær – nyheter, råd, informasjon – lytt til radio

Første april. Hvorfor jukser vi 1. april? » Radiovær – nyheter, råd, informasjon – lytt til radio

by Connie Nielsen

Hvert år den 1. april i Polen jukser vi og gjør narr av andre ustraffet, og når vi klarer å lure noen, utbryter vi gledelig «April Fools Day!».

Skikken med å lage vitser 1. april har vært kjent i mange århundrer og i forskjellige kulturer, selv om dens eksakte opprinnelse ikke er godt forstått. Det er flere hypoteser om dette, men én ting er sikkert: Denne fredagen er det aprilsnarr 2022.

I Polen har aprilsnarr en hundre år gammel tradisjon. Alvorlige aktiviteter unngås denne dagen, da hvert ord som ble sagt 1. april kan være usanne. Til og med den polske anti-tyrkiske alliansen med erkehertug Leopold I, undertegnet 1. april 1683, ble datert 31. mars, slik at aprilsnarr-datoen ikke skulle fremgå av dokumentet.

aprilsnarr, aprilsnarr, Huntigowk-dagen

I Storbritannia er 1. april kjent som «April Fools» Day». Vitser lages bare til middag, og etter at de er avslørt, roper folk «aprilspøk!». I Skottland kalles aprilsnarr Hunt the Gowk Day. En tradisjonell spøk innebærer å spørre noen om å levere et forseglet brev som raskt ber om hjelp. Faktisk er budskapet: «Ikke le, ikke smil. La narren jage en mil» («Dinna latter, dinna smile. Chase the gowk another mile»). Mottakeren vil, etter å ha lest brevet, forklare at den eneste måten de kan hjelpe på er å kontakte en annen person og videresende offeret til neste person med samme beskjed og med samme effekt. Lignende spill med bokstaver ble organisert i Irland.

I tysktalende land kalles dagen ganske enkelt «1. april”, og en vits laget denne dagen er aprilsnarr eller aprilskämt (svensk).

Aprilsnarr feires også av dansker, finner, islendinger, nordmenn og svensker («aprilsnar» på dansk; «aprillipäivä» på finsk; «aprilskämt» på svensk).

Fiskens dag i april

I Italia, Frankrike, Belgia og de fransktalende områdene i Sveits og Canada er aprilsnarr-vitser kjent som «April Fish Day» (Jour du poisson d’avril) og vitser om 1. april er kjent som «April Fish» ( «poisson d» «avril» på fransk, «aprilvis» på nederlandsk, eller «pesce d’aprile» på italiensk). En typisk vits er å feste et bilde av en fisk på ryggen til en intetanende person.

vi anbefaler: Charlie Watts er død

I Russland er 1. april kjent som «Latterens dag» (День смеха). Den første berømte aprilspøken i Russland ble laget i 1703. Heralder på gatene i Moskva inviterte innbyggerne til et «utrolig show». Da folkemengder ankom det angitte stedet, hevet teppet seg for å avsløre inskripsjonen «April Fools – Believe Nobody!».

Siden når feirer vi aprilsnarr?

Aprilsnarr ble populær i senmiddelalderen. Noen mener opprinnelsen deres er relatert til den romerske skikken Cerialia, som ble feiret tidlig i april til ære for gudinnen Ceres. De kan også komme fra den romersk-romerske festivalen som ble feiret 1. april felles ferie Venealia, ofte assosiert med festivalen Fortuna Virilis og Cerialia. Denne dagen var det tillatt med vitser, spøk og spøk. Det ble gitt ulike komiske forestillinger, og menn kledde seg i kvinneklær, tok på seg parykker og danset i gatene.

1. april i media

Spektakulære aprilsnarr er også tilstede i media. Alle aviser og radio- eller TV-stasjoner og de siste årene har også forsøkt å publisere noe usann informasjon på denne dagen som deres lesere, lyttere og seere vil tro. Noen ganger er de så troverdige at det neste dag er vanskelig å overbevise de «lurte» mottakerne om at de hete nyhetene bare var en aprilsnarr.

Mange av dem vitser har gått over i historien, det samme har BBCs informasjon Bønder i Sveits plukker nydyrket spaghetti rett fra trærne. En annen spektakulær vits var traileren til BBC-filmen «Miracles of Evolution» med flygende pingviner. 1. april 2008 publiserte rivaliserende aviser The Daily Telegraph og The Daily Mirror artikler om ham. Filmen har blitt utpekt som overbevisende bevis for Darwins evolusjonsteori. Pingvinene i denne filmen migrerte tusenvis av mil fra Antarktis til regnskogene i Sør-Amerika. Fortelleren av filmen var Terry Jones fra Monty Python-gruppen, og forfatteren av filmen – Prof. Alid Loyas (aprilsnarrs anagram).

vi anbefaler: 14. juli: Typiske og uvanlige navnedager og helligdager

Trailer for BBCs Miracles of Evolution. kilde youtube

1. april 1998 i nyhetsbrevet «New Mexicans for Science and Reason» løslatt en artikkel som sier at Alabamas lovgiver Leonard Lee Lawson omdefinerte den matematiske konstanten π til 3.0. I følge Lawson var forholdet mellom en sirkels omkrets og diameteren ikke 3,141592653589793 osv., men 3,0, som Skriften bekrefter. Som sagt, bibel det står veldig tydelig at alterbassenget i Salomos tempel var ti alen bredt og tretti alen i diameter og rundt, så π burde bli et fint rundt tall for å gå tilbake til noen absolutte verdier i vårt samfunn. Fordi nøyaktigheten til nyhetsbrevet New Mexicans for Science and Reason var ulastelig, tok Associated Press opp historien og spredte den som gresshopper.

1. april 1996 kunngjorde helsides avisannonser at hurtigmatkjeden Taco Bell hadde kjøpt Liberty Bell og omdøpt den til Taco Liberty Bell. «Selv om noen kan finne dette kontroversielt, håper vi vårt trekk oppmuntrer andre selskaper til å ta lignende tiltak for å redusere landets gjeld,» heter det i annonsen. Samtidig ble amerikanerne forsikret om at deres tilgang til Taco Liberty Bell ikke ville bli begrenset.

Les også:

You may also like

Leave a Comment