Home » Første april. Hvorfor jukser vi 1. april? – Værradio – Nyheter, tips, informasjon – Lytt til radio

Første april. Hvorfor jukser vi 1. april? – Værradio – Nyheter, tips, informasjon – Lytt til radio

by Connie Nielsen

Den 1. april hvert år i Polen jukser vi ustraffet og gjør narr av andre, og når vi klarer å lure noen, utbryter vi gledelig «April Fool’s Day!».

Praksisen med å lage vitser 1. april har vært kjent i forskjellige kulturer i mange århundrer, selv om dens eksakte opprinnelse ikke er fullt ut forstått. Det er flere hypoteser om dette, men én ting er sikkert: Aprilsnarr 2022 faller på denne fredagen.

I Polen har aprilsnarr en hundre år gammel tradisjon. Alvorlige aktiviteter unngås denne dagen, da hvert ord som ble sagt 1. april kan være usanne. Den polske anti-tyrkiske alliansen som ble undertegnet med erkehertug Leopold I 1. april 1683 var også datert 31. mars, så dokumentet hadde ikke datoen for aprilsnarr.

April Fools Day, April Fools Day, Huntigowk Day

I Storbritannia er 1. april kjent som aprilsnarr. Frem til middag er det bare vitser, og når de blir avslørt roper man «aprilsnarr!». I Skottland kalles aprilsnarr «Hunt the Gowk Day». Den tradisjonelle spøken innebærer å be noen levere et forseglet brev med en presserende forespørsel om hjelp. Faktisk er budskapet: «Ikke le, ikke smil. Få narren til å løpe en mil» («Dinna ler, dinna smiler. Chase the gowk another mile»). Etter å ha lest brevet vil mottakeren forklare at den eneste måten de kan hjelpe på er å kontakte en annen person og videresende offeret til neste person med samme beskjed og med samme effekt. Lignende listespill ble organisert i Irland.

I tysktalende land kalles denne dagen ganske enkelt «1. april» og vitsen som ble laget denne dagen er aprilsnarr eller aprilskämt (svensk).

Aprilsnarr feires også av dansker, finner, islendinger, nordmenn og svensker («aprilsnar» på dansk; «aprillipäivä» på finsk; «aprilskämt» på svensk).

april fiskedag

I Italia, Frankrike, Belgia og de fransktalende områdene i Sveits og Canada er aprilsnarr-vitser kjent som «April Fish Day» (Jour du poisson d’avril) og vitser om 1. april er kjent som «April Fish» ( «poisson d» avril» på fransk, «Aprilvis» på Non-Dean, eller «pesce d’aprile» på italiensk). En typisk vits er å feste et bilde av en fisk på ryggen til en intetanende person.

Vi anbefaler: Churchills millionbilde

I Russland er 1. april kjent som «latterens dag» (День смеха). Den første berømte aprilspøken i Russland ble laget i 1703. Heralder på gatene i Moskva inviterte innbyggerne til et «opprørende show». Mens folkemengder samlet seg på det angitte stedet, ble teppet hevet for å avsløre inskripsjonen «1. april – tro ingen!

Siden når feirer vi aprilsnarr?

Aprilsnarr ble populær i senmiddelalderen. Noen mener dens opprinnelse er relatert til den romerske skikken Cerialia, feiret tidlig i april til ære for gudinnen Ceres. De kan også stamme fra den romerske festivalen Veneralia, feiret 1. april og ofte assosiert med festivalene Fortune Virilis og Cerialia. Vitser, krumspring og vitser var tillatt denne dagen. Det ble gitt forskjellige komiske forestillinger, og mennene tok på seg damekapper, tok på seg parykker og danset i gatene.

1. april i media

Spektakulære aprilsnarr er også tilstede i media. Alle aviser, radio- og TV-stasjoner og de siste årene også nettsteder prøver å publisere noe falsk informasjon på denne dagen som deres lesere, lyttere og seere vil tro. Noen ganger er de så troverdige at det neste dag er vanskelig å overbevise mottakere som er «dratt av» om at de hete nyhetene bare var en aprilsnarr.

Mange av disse vitsene har skrevet historie, som BBC-nyhetene om at bønder i Sveits høster nydyrket spaghetti rett fra trærne. En annen spektakulær vits var traileren til BBC-filmen Miracles of Evolution som viser flygende pingviner. 1. april 2008 publiserte rivaliserende avisene The Daily Telegraph og The Daily Mirror artikler om ham. Filmen har blitt utpekt som overbevisende bevis for Darwins evolusjonsteori. Pingvinene i denne filmen migrerte tusenvis av mil fra Antarktis til regnskogene i Sør-Amerika. Filmen ble fortalt av Terry Jones fra Monty Pythons gruppe, og filmens forfatter var prof. Alid Loyas (anagram av aprilsnarr).

Vi anbefaler: Halloween – hvordan ble det til, når avlyses det og hvordan feires det?

Trailer til BBC-filmen «Miracles of Evolution». YouTube-kilde

1. april 1998 i nyhetsbrevet «New Mexicans for Science and Reason» løslatt en artikkel som sier at Alabama-lovgiver Leonard Lee Lawson omdefinerte den matematiske konstanten π til 3.0. I følge Lawson var forholdet mellom sirkelens omkrets og diameteren ikke 3,141592653589793 osv., men 3,0, som bekreftet i Skriften. Som han bemerket, gjør Bibelen det veldig klart at alterfonten i Salomos tempel var ti alen bred og tretti alen i diameter og rund, så π burde bli et ganske rundt tall for å trekke på noen absolutte verdier i samfunnet vårt. Fordi påliteligheten til New Mexicans for Science and Reason var upåklagelig, ble historien plukket opp av Associated Press og spredt som gresshopper.

1. april 1996 kunngjorde helsides avisannonser at hurtigmatkjeden Taco Bell hadde kjøpt Liberty Bell og omdøpt den til Taco Liberty Bell. «Selv om dette kan bli sett på som kontroversielt av noen, håper vi vårt grep inspirerer andre selskaper til å ta lignende skritt for å redusere landets gjeld,» heter det i annonsen. Samtidig ble amerikanerne forsikret om at tilgang til Taco Liberty Bell ikke ville være vanskelig.

Les også:

You may also like

Leave a Comment