Home » «Fortellinger om det uventede», Roald Dahl for voksne

«Fortellinger om det uventede», Roald Dahl for voksne

by Thure Lindhardt

Historier om det uventede. Nyheter, roman, historier

av Roald Dahl

Zimmer, Gallimard, 1.562 s., 32 €

I Roald Dahls verk kjente vi en fantastisk sjokolademaker, en krokodille, en kjempe, to skurker, hekser og en rekke flinke barn som gjør narr av de sterke og skurker. Med denne kvartoen oppdager vi en annen Roald Dahl som skrev noveller for voksne, med mørk humor, utspekulerte vurderinger, urovekkende atmosfærer og noen ganger oppløste situasjoner. «En Dahl som ungdomsarbeidets sene triumf overskygget i allmennhetens øyne, uten hvilken portrettet ville være ufullstendig», bemerket journalisten og spesialisten i hans arbeid Julien Bisson i forordet.

→ LES. Roald Dahls magi fungerer fortsatt

Her gjenforent for første gang på fransk med fire tidligere upubliserte noveller, er disse tekstene en påminnelse om at Roald Dahl, sammen med sine lærere Charles Dickens og Ernest Hemingway, først drømte om seg selv som en voksen romanforfatter. Dette bindet, som også kombinerer fascinerende selvbiografiske rapporter, forteller historien om en forfatters opprinnelse.

Å skrive som et eventyr

Roald Dahl ble født i forstedene til Cardiff i Storbritannia i 1916 og vokste opp i en velstående familie av norsk avstamning. Foreldreløs i en alder av fire, ble han oppdratt av sin mor, Sofie Magdalene, en fri ånd og stor historieforteller. Ungdommen hans, preget av fysisk vold på internatskolene, som han gikk på fra han var ni år gammel – historien han forteller Forfatterens fabrikk fristet – er også tiden for å lese store litterære verk: Shakespeare, Dickens, Stevenson, Kipling …

Sporty, stridbar, karismatisk, den unge Roald Dahl foretrekker fortsatt eventyr fremfor å skrive. I stedet for å melde seg på universitetet, begynte han i London og jobbet deretter for et hydrokarbonselskap i Øst-Afrika i 1940, hvor krigen overrasket ham. 19. september 1940 ble han offer for en flyulykke etter en nødlanding over den libyske ørkenen. Den sterkt fiksjonaliserte beretningen om denne episoden, bestilt av den amerikanske forfatteren CS Forester i 1942, markerte begynnelsen på karrieren hans som en vellykket novelleforfatter i USA.

Synlig avslappet i den korte formen, bruker Roald Dahl allerede sin kunst å skrive manus og snu situasjoner i disse novellene, som vil utgjøre kraften i barnebøkene hans James og den store fersken, utgitt i 1961. Disse novellene er ikke alle mesterverk, men vi finner i dem hans måte å spille på mellom grusomhet og humor, moral og hån, hans følelse av menneskelig fellesskap og hans forbindelse med de styrte. Alt badet i en kreativitet som virker uuttømmelig.

You may also like

Leave a Comment