Home » Fra aristokratisk underholdning til et moderne skrik – feir verdens operadag/artikkel

Fra aristokratisk underholdning til et moderne skrik – feir verdens operadag/artikkel

by Connie Nielsen

Bursdagen til komponistene Georges Bizet og Johann Strauss (sønn) har feiret Verdens Operadag siden 25. oktober 2019. De første eksemplene på operasjangeren dateres tilbake til 1597, og i sin mer enn 400 år lange historie har opera gjennomgått en rekke transformasjoner, fra bakgrunnsunderholdningsaristokrater til store scener og luksuriøse operaer, fra primadonna-koloratura til samtidige skrik, fra statiske scener til skandaløse regi-intensjoner. Men hva er en opera i dag?

Teaterviteren, musikk- og teaterkritikeren Lauma Mellēna-Bartkeviča forklarer: «På den ene siden er det en kunstsjanger med en relativt smal nisje med en spesifikk sangform og et relativt begrenset repertoar som stadig utvikler nye muligheter og former for uttrykk over tid.»

I moderne operaproduksjoner kan man observere samspillet mellom ulike kunstsjangre, noe som krever at sangere er mer mangfoldige og åpne for performative uttrykk. Operaen har også gått gjennom ulike utviklingsstadier når det gjelder regi.

«Hvis du ser på en ti år gammel produksjon som så ut til å være slik, er det nå noe veldig ultraradikalt, det virker utdatert.

Så utfordringen med å regissere en opera er ikke å finne noe skandaløst, men å finne noe permanent og sammenlignbart i repertoaret hans som har bestått tidens tann, innrømmer Lauma Mellēna-Bartkeviča.

Endringer kan også sees i hjemlig opera – i de 100 årene siden vår første opera, Alfred Kalnins» Bautas, har man opplevd både klassiske verk og eksperimentell forskning. Andris Dzenītis» opera «Your Book of Silence» kan bli et vendepunkt i samtidens retning. Musikkritikeren Orest Silabriedis snakker om oppsetningen: «Jeg kan ikke huske noen annen oppsetning der folk ville ha gått ut døren. Operaen ble spilt i Nationaltheatret, og da var det første spørsmålet mange hadde om det var en opera kan være.» i det hele tatt.»

Siden premieren på «Your Book of Silence» i 2004 har spørsmålet om hva og hva en opera er, blitt besvart annerledes.

«Etter min mening, jo nærmere i dag, jo flere vinnere er alle de som oppfatter opera som en symbolsk aktivitet, som ikke prøver å bringe virkeligheten til scenen, ikke prøver å flytte århundrer og ikke steder som ikke er av komponisten: Jo mer symbolsk, etter min mening, Orest Silabriedis «Jeg vil gjerne fortsette Andris Dzenitis» opera» Dauka «og Kristaps Petersons» Mikhail og Mikhail Play Chess «, som var svært vellykkede produksjoner. [..] Etter min mening var operaene «Valentine» og «Walled» av Arthur Muscat og Erik Eschenwald mindre vellykkede.»

Silabriedis fremhever også Krista Auznieks opera «Gegenwart», som han nettopp har satt opp med Rhine og Christ Dzudzilo:

«Jeg tror det er idealet for en opera. Det var et stort eventyr med minimal scenehandling, med rom for betrakterens egen refleksjon.»

Han innrømmer at Anna Kirses «Treopera» er «et av de vakreste forsøkene i operasjangeren» og husker: «Vi bør ikke glemme Ilona Breges «Levende vann», vi bør ikke glemme Anitra Tumshevicas «Røde» Imants Kalniņš selv «Jeg spiller, jeg danser» kan fremføres på forskjellige måter.»

Feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterå sende utdraget til redaksjonen!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil Knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like

Leave a Comment