Home » franc lån. Lederen for det polske finanstilsynet: Bankene gjorde en feil

franc lån. Lederen for det polske finanstilsynet: Bankene gjorde en feil

by Gunnar Garfors

På spørsmål om den forventede dommen fra EF-domstolen i sak C-520/21 angående bruk av kapital etter oppsigelse av en låneavtale i CHF, svarte formannen for KNF:

– Konsekvensene av dette er selvfølgelig dramatiske. Og jeg snakker ikke om konkurser eller kollaps av hele finanssystemet, fordi bankene i stor grad har blitt enige om disse kostnadene i reserver. Selvfølgelig vil det være behov for å opprette flere.” “Det er ikke det at ingen forventer det, og bankene forbereder seg selvfølgelig på det,” sa Jastrzębski under en paneldiskusjon på den 10. kongressen til den polske forsikringsforeningen i Sopot .

EU-domstolen avgjør 15. juni dom i sak C-520/21 om godtgjørelse for bruk av kapital etter oppsigelse av CHF-låneavtalen.

Ombudsmannens mening var ikke en endelig avgjørelse, den var negativ for banksektoren. Det ble funnet at dersom EF-domstolen delte ombudsmannens holdning, ville en fornyet bølge av søksmål fra låntakere som krever annullering av deres kontrakter utløse en fornyet bølge av søksmål fra låntakere.

Ny president i den polske bankforeningen: Advokatfirmaer raser med sveitsiske franc, mange urettferdige klausuler i kontrakter med kunder

Det ekstremt raskt voksende markedet for advokatfirmaer i Polen tar opp kampen mot urettferdige klausuler og inkluderer en rekke bestemmelser av denne typen i sine kontrakter, sier Dr. Tadeusz Białek, den nye presidenten for den polske bankforeningen, et intervju med Bankier.pl.

Banksektoren står overfor store utfordringer

Jastrzębski anslo at finanssektoren vil møte store utfordringer i nær fremtid.

«Vi må finansiere energiomstillingen, vi må finansiere gigantiske forsvarsutgifter. Vi ønsker å ta del i gjenoppbyggingen av Ukraina. Og alt dette krever fremfor alt kapital. Og nå oppstår spørsmålet om det virkelig er rasjonelt for oss å overføre kapitalen på 100 milliarder PLN – helt bortsett fra spørsmålet i hvilken grad denne overføringen allerede er inkludert i reservene og i hvilken grad ikke? Etter min mening er dette ikke berettiget, sa Jastrzębski.

«Påstanden om at svaret på den urettferdige valutakursfrihetsklausulen skal være gratis kreditt – det er uforholdsmessig. Disse pengene blir uforholdsmessig omfordelt, etter min mening, i stedet for å jobbe for økonomien vår,» la han til.

Styrelederen i KNF sa at forliket han foreslo var «rettferdig og balansert», men tidligere har blitt kritisert for å være for billig for kundene og for dyrt for bankene.

«Vel, forliket, hvis det ble en lovlig løsning, ville bankene behandlet det som en gave. Bankene gjorde en feil ved ikke å ville finne en systemisk løsning på CHF-utlånsproblemet på begynnelsen av det siste tiåret.» «Rentene var lave og kundene var mer villige,» sa Jastrzębski.

«Nå materialiserer fenomenet moral hazard på den andre siden – på siden av profesjonelle finansmarkedsaktører – for plutselig viser det seg at bankene sier: hjelp KNF, fordi vi trengs for å finansiere økonomien,» la han til. . (PAP-virksomhet)

seb/ osz/

You may also like

Leave a Comment