Home » Franskmannen Maxime Vachier-Lagrave, verdensmester i ultraraskt tempo

Franskmannen Maxime Vachier-Lagrave, verdensmester i ultraraskt tempo

by Erlend Loe

Den store franske mesteren Maxime Vachier-Lagrave vant verdensmesterskapet i blitzsjakk i Warszawa (Polen) torsdag, partier i ultrarask kadens. 31-åringen vant sin første internasjonale tittel i finalen mot Jan-Krzysztof Duda fra Polen.

I ultraraske spill, kalt «Blitz», har spillerne tre minutter i begynnelsen, hvortil to sekunder legges til for hvert trekk som spilles. Denne tråkkfrekvensen er ett av de tre formatene som det spilles verdensmesterskap i hvert år, men den desidert mest prestisjefylte tittelen er langspillet, der tenketiden regnes i timer.

Etter 21 kamper i mesterskapsformelen over to dager, avsluttet tre spillere ledelsen med uavgjorte poeng, den tredje var en annen franskmann, Alireza Firouzja. Men i henhold til tie-break-regelen, avhengig av motstanderen, møtte bare «MVL» og Duda hverandre om tittelen på reisen.

Finalen ble til å begynne med spilt i to deler, som hver vekslet mellom de hvite og deretter de svarte brikkene. Etter to uavgjorte kamper møtte de to spillerne hverandre i sudden death. I denne tredje delen gjorde Vachier-Lagrave, som lekte med hvitt, forskjellen.

Kommer tilbake!

Franskmannen hadde en fantastisk andre dag hvor han ble ansett som tapt etter tre tap på de ti første rundene. Imidlertid forble han ubeseiret på den andre dagen, hvor han møtte tøffere motstandere på forhånd. Nordmannen Magnus Carlsen, tittelforsvarer i Blitz og hans etterfølgers favoritt, endte på en skuffende 12. plass etter tap i siste runde mot «MVL».

Carlsen har imidlertid den mest prestisjefylte tittelen, langspillet, som han vant for femte gang i desember etter å ha slått russiske Ian Nepomniachtchi. Russeren mislyktes også i tittelfinalen tirsdag med 15 minutter per spiller og 10 sekunder mer per slag etter et nederlag mot 17 år gamle usbekiske Nodirbek Abdusattorov.

Konkurransen er offisielt blandet, men i praksis spiller kvinnene på en egen tabell. Mesterskapet i hurtigsjakk ble vunnet av russiske Alexandra Kosteniuk og i Blitz av kasakhstanske Bibisara Assaubayeva.

You may also like

Leave a Comment