Home » Friluftsliv: den norske måten å føle seg hjemme i naturen på

Friluftsliv: den norske måten å føle seg hjemme i naturen på

by Catherine Monroe

«Å, så patetisk,» tenkte Eric Brinckmann da han for første gang så en turgåer stå på en sammenleggbar stol i øsende regn. Innpakket i en bred regnkappe spiste turgåeren et smørbrød på en tursti i Norge. Brinckmanns medlidenhet viste seg å være uberettiget. Da han kom nærmere, så han at den norske turgåeren spiste matpakken sin med åpenbar glede. Han ble hilst muntert.

Brinckmanns reaksjon var typisk nederlandsk, det vet han nå. – For den jevne nordmann er det helt normalt å være ute, selv når det regner, sier han. «De føler seg like komfortable i naturen som de gjør inne.» Friluftsliv er navnet gitt til denne norske måten å føle seg hjemme utendørs på. Bokstavelig talt: «friluftsliv».

Brinckmann, filosof, forfatter av turbøker og bestyrer av eiendommen Het Lankheet i Overijssel, kom i kontakt med den gjennom sønnen Benjamin, som dro til Norge etter endt videregående skole og i dag blant annet er «Friluftsliv-lærer» . Vill camping, vill søking, navigere ved hjelp av solen, fordype deg i naturen – han vet alt. Og nederlenderne kan lære noe av denne norske forbindelsen med naturen, mente far og sønn. Derfor skrev de sammen Friluftsliv. Norsk friluftsliv i Nederland.

Det er imidlertid ikke det at nederlenderne ikke liker naturen. Vi sykler, jogger, camper og går turer. Så hvorfor se nordmenn gjøre det? Brinckmann: «Fordi deres mentalitet sikrer en mye mer grenseløs opplevelse av natur.» I Nederland er opplevelse av natur ofte klart definert, forklarer han. «Naturen er et sted hvor du kan «slå av», gjerne på en solrik ettermiddag.» Det er annerledes i Norge. «Det er alltid naturlig for deg å gå ut. Og ikke bare rundt blokken, men lett en hel dag.» Denne holdningen gjør at grensen mellom inne og ute er mindre definert. «Og det får deg ikke bare til å føle deg fri, det gjør bokstavelig talt din verden større.»

I Nederland bor vi alle bare på 15 prosent av landarealet, skriver Brinckmann. Den klart største delen, nesten 70 prosent, er jordbruksland som vi ikke får gå inn på. Og så er det et overskridelse på rundt 15 prosent: det er skoger, strender og andre naturreservater. «Men vi er veldig få der: vi tilbringer 95 prosent av livet med de andre 15 prosentene.» Det er synd, sier Brinckmann. «La oss strekke miljøet vårt ved å tilbringe mer tid ute.»

Sov i en tipi

Det var også tanken til Koen Arts, dosent i skog- og naturpolitikk ved Wageningen Universitet og spesialist i forholdet mellom menneske og natur. Han og kona bestemte seg for å sove ute i ett år og være ute minst 50 prosent av tiden hver sesong. «Og ikke bare i offisielle naturreservater», sier Arts, «men også i familiens bakgård eller i hundeparken i byen – for der kan du også føle deg knyttet til naturen.» Han skrev boken om eksperimentet deres. vilt år.

Men hvorfor sove ute om vinteren når du kan ligge inne i en varm seng? «Vi ønsket også å få kontakt med naturen i våre daglige liv,» sier Arts. I likhet med Brinckmann anser han den nederlandske naturopplevelsen som innrammet. «Når du er på ferie i de tropiske regnskogene i Papua, er det ikke så vanskelig å få kontakt med naturen. Men hvordan gjør du det i det ryddige Nederland når du bare må tilbake på jobb dagen etter? Det var det vi ønsket å undersøke.»

De startet veldig primitivt, og sov under en presenning, en type løst telttak, i en bakgård eller naturreservat. — Men det ble veldig kaldt og vått. Så de byttet til en tipi. Åpner du toppen av tipien litt, kan du trygt lage bål i den for å holde varmen. Eksperimentet var noen ganger hardt arbeid, men også en suksess. Lege: «Den menneskelige dimensjonen forsvinner litt. Naturen bare bølger videre.» Dette konfronterer deg med dine egne tankemønstre, sier han. «Hvis du blir frustrert over kulden og myggen, er det ikke på grunn av naturen, det er på grunn av deg – du må takle frustrasjonen. Det er naturen som holder et speil for deg.» Arts ideer om når det er fint å være ute har også endret seg. «Vinteren viste seg å være en veldig fin tid på året å være ute. Selv da er det fuglesang og mørket er ofte vakkert.»

Tallrike vitenskapelige studier peker på de gunstige effektene av naturen. Lege: «Å tilbringe tid i naturen er bra for fysisk og mental helse, det har vi visst lenge. Det reduserer for eksempel stress og mørke følelser, er bra for kreativiteten din og holder deg i form.»

Det vet de fleste, tror Arts. «Men samtidig gjenstår det en hindring for oss å gå ut i naturen. Dette paradokset er karakteristisk for mennesker: vi tiltrekkes av naturen, men samtidig ønsker vi komfort og liker å oppholde oss innendørs.» Hvordan løser vi dette? «Ved å lære barn om naturen i en yngre alder, slik at det blir mer naturlig å komme seg ut,» sier Arts.

Natur på tre plan

Det har nordmennene forstått for lenge siden. Under navnet «friluftsliv» er det ulike undervisningsopplegg. Barn tilbringer en stor del av tiden i lekegruppen ute. Brinckmann: «Barna er varmt kledd og leker ute det meste av dagen.» Det er også vanlig at babyer tar seg en lur utendørs. «Barnen settes rett og slett utenfor, uansett årstid.» Dette er mulig i hagen, men også foran kafeen, hvor du kan ta en kopp kaffe selv.

Denne skikken er ikke spesifikk for Norge, men du kan se den i andre skandinaviske land også. Skandinaviske helsestasjoner råder foreldre til å la barnet sove i frisk luft i tre til fire timer fra to uker etter fødsel. Brinkmann: «Utenlandske turister tror ofte ikke sine egne øyne.»

Men er det fornuftig å unne seg norsk Friluftsliv? Norge er et annet land som er mindre befolket enn Nederland og har mer natur. – Vi ønsker ikke å male et idealbilde: «Ha det gøy på veien med de naturvennlige nordmenn», sier Brinckmann. Men i motsetning til andre land har friluftsliv i Norge blitt en egen filosofi, sier han. — Det kan vi praktisere her på vår måte.

I tillegg kan du også knytte deg til naturen i tredje etasje i en travel by, understreker Arts. «Hvis du sitter på balkongen din om natten i en uke i stedet for å se Netflix, får du allerede en annen opplevelse. Du ser fugler fly forbi, du kjenner vinden, du ser morgengryet.»

Brinckmann anbefaler å kombinere tid utendørs med en «inneaktivitet». «Du sover for eksempel på balkongen din eller i hagen uten telt.» Villplukking skaper også en tilknytning til naturen, for eksempel urter til å spise eller lage te. Ved plukking, sjekk om det er tillatt og om noe er trygt å spise.

Begge forfatterne mener at de som tilbringer mer tid utendørs har mindre av ideen om at mennesket sitter på en trone over naturen. «Som menneske føler du deg en del av en større helhet,» sier Arts. Dette sa også den norske tenkeren Arne Naess, en viktig inspirator for Friluftslivsbevegelsen. Brinckmann: «Han la vekt på at mennesket ikke er over naturen, men en del av den.»

Ifølge Arts og Brinckmann kan hvem som helst oppleve dette. Men du må øve på det ved å gå ut regelmessig.

You may also like

Leave a Comment