Home » Friluftsliv – hva er livssyn fra Norge

Friluftsliv – hva er livssyn fra Norge

by Gunnar Garfors

Noen kaller det friluftsliv Filosofi og andre en form for hvile som sikrer mental og fysisk helse. Denne norske oppskriften på et lykkelig liv blir stadig mer populær i andre deler av verden. Hva er det?

Først var vi begeistret for dansk Hyggeså var det tid for svensk Logoernå søker vi lykken med hjelp friluftslivsom for nordmenn ikke bare er en vei til et lykkelig liv, men også et viktig element i deres nasjonale identifikasjon.

Norsk livsstil

For nordmenn Å tilbringe tid i naturen er en viktig del av deres kultur og hverdag. Omtrent 40 % av Norges territorium er dekket av skog og en 20-minutters T-banetur er nok til å ta deg fra det støyende sentrum av Oslo til den komplette villmarken, begi deg ut på en reise dypt inn i villmarken og… selv ombord.

Fotturer eller sykling på skogsstier er bare noen av friluftsaktivitetene nordmenn jevnlig driver med. Ifølge en studie utført av Kantar TNS i juni i år: 77 % av norske borgere tilbringer tid omgitt av natur hver ukeog 25 % gjør det hver dag.

Forskning fra norske myndigheter om levekår viser imidlertid at: I fjor tilbrakte 25 % av nordmenn minst én natt i naturen.

Denne statistikken er også imponerende fordi: I Norge kan været være skiftende og uvennlig. Våren starter senere her enn i Polen – snøen begynner først å smelte i april og nattetemperaturene er fortsatt under null.

Sommeren er solrik og varm, men kort. I juli er dagtemperaturene i gjennomsnitt 25 °C, men noen ganger overstiger den ikke 10 °C. Og i slutten av september er det ikke varmere enn 10°C om dagen, men det er frost om natten.

Vinteren i Norge er alltid frost og snø. I januar er gjennomsnittstemperaturen i Oslo -4 °C, i innlandet i Karasjok er gjennomsnittstemperaturen i januar -17 °C, mens på Midt- og Østlandet kan temperaturen til og med falle under -40 °C.

Nordmenn er imidlertid ikke redde for kulde og det hindrer dem ikke i å tilbringe tid i naturen. De elsker ordtaket: «Det er ikke noe som heter dårlig vær, bare dårlige klær.» Det er også viktig Nordmenn herder seg fra tidlig barndom.

I barnehager og barnehager tilbringer barn 80 % av tiden utendørsog de yngste av dem tar ofte ettermiddagslur i senger i frisk luft.

Men å venne barn til lave temperaturer er ikke alt. I norsk skole Elevene lærer å bygge leirer i skogen og de kan til og med bli dømt for det.

Tilknytningen til naturen og det sterke behovet for å være med er dypt forankret i norsk kultur og har til og med sitt eget begrep.

Hva betyr «friluftsliv»?

Uttrykk friluftsliv er en kombinasjon av ordene «fri» («fri»), «luft» («luft») og «liv» («liv») og kan oversettes til polsk som «friluftsliv»..

Forfatteren av dette begrepet er dramatikeren Henrik Ibsen, som først brukte det i 1859 i diktet «På åsene», som beskrev den åndelige forbindelsen med naturen. Og for moderne nordmenn friluftsliv midler Ro ned nervene og sørg for helsen din ved å delta i ulike utendørsaktiviteter. Disse aktivitetene inkluderer fotturer, klatring, konkurransesykling, kajakkpadling og bærplukking i skogen.

Ifølge Kantar TNS-studien friluftsliv 83 % av nordmenn er interessert. Interessen for «friluftsliv» er så stor at den dukket opp Den landsdekkende organisasjonen Norsk Friluftsliv samler over 950 000 medlemmer og 500 friluftsklubber.

Norsk Friluftslivs juridiske oppgaver inkluderer blant annet å fremme naturens verdier og økologisk bruk av naturen «i samsvar med tradisjonell norsk praksis».

Friluftsliv – hva er fordelene med å «bo utendørs»?

Helsefremmende effekt friluftsliv ble offisielt bekreftet i en studie utført i 2020. Det følger at 90 % av nordmenn føler seg mindre stresset og i bedre humør når de er i naturen.

Men de subjektive følelsene til norske borgere er ikke det eneste beviset på den positive virkningen friluftsliv. I 2015 publiserte forskere fra Stanford University og University of San Francisco en artikkel som bekreftet dette Å være omgitt av grøntområder får folk til å redusere angst og forbedre sin kognitive ytelse.

Å utnytte dets helsefremmende potensiale fullt ut friluftsliv Du må huske de fem grunnleggende reglene for «friluftsliv».: «koble til», «vær aktiv», «legg merke til», «ikke slutt å lære» og «gi».

Helga Synnevåg Løvoll, psykolog som underviser ved Universitetet i Volda og er fagleg engasjert i undervisninga friluftsliv, understreker også den sosiale dimensjonen til dette fenomenet: :

Å tilbringe tid i naturen, det være seg en tur i skogen eller noen dager i telt, gir oss en pause fra hverdagen og ser ut til å gjøre det lettere for oss å endre perspektiv, forklarer Helga Synnevåg Løvoll. – Men et annet viktig aspekt friluftsliv er å være i naturen sammen med andre mennesker.

Hvis noen fortsatt mangler bevis for en positiv effekt friluftslivVi anbefaler å lese FNs «World Happiness Report» publisert i år, som viser dette Norge er et av de lykkeligste landene i verden.

You may also like

Leave a Comment