Home » Froan-øyene i Norge. Øygruppen drukner bokstavelig talt i plast

Froan-øyene i Norge. Øygruppen drukner bokstavelig talt i plast

by Catherine Monroe

Naturreservatet Froan i Trøndelag er et av de vakreste stedene på norskekysten. Skjærgården med steinete øyer er under aktiv beskyttelse. Verdifulle fuglearter hekker der og sel soler seg i steinene på solfylte dager.

Øyene er også sterkt forurenset med ulike typer søppel, hovedsakelig plast. De fleste av dem ble fraktet av havbølgene og skylt i land. forskere f.eks Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) De kartla plastforurensningen. Dette er det første kartet i sitt slag siden 2017, da en storstilt øyoppryddingskampanje ble lansert.

De siste mindre enn fem årene har det blitt samlet inn 5,5 millioner liter marin søppel og over 14 000 kilo miljøgiftige kjemikalier. 1500 mennesker deltok i oppryddingen, inkludert studenter, skoleelever, lokale politikere, turister, pensjonister og til og med medlemmer av den lokale sykkelklubben. Med et ord – alle som bryr seg om øyenes skjebne.

Det var dristig og energisk. Det er anslått at så mye som 70 prosent av søppelet kom ikke fra Norgeog den ble brakt av vannet i havet fra andre regioner i verden.

Den mest urovekkende oppdagelsen gjort av forskere var sammensetningen av jorda på Froan-øyene. Etter prøvetaking viste det seg at Plast utgjør opptil 25 prosent. hele eiendomsvolumetog i ekstreme tilfeller til og med 72 prosent.

Resultatene av jordforskningen ble publisert i et vitenskapelig tidsskrift vitenskap om hele miljøet. Konsekvensene av forurensning er synlige for det blotte øye. Vi vil ikke finne noen organismer i den forurensede jorda. I tillegg er drikkevannskildene for dyr på øyene forgiftet med kjemikalier som stammer fra farget plast.

Opprydningsarbeid på øyene blir prioritert av forskere og lokale myndigheter. Foreløpig alle Avfall som ikke kan gjenvinnes forbrennes på stedet. Forskere innrømmer at det ikke er den beste løsningen, men de jobber med det NTNU til mer bærekraftige metoder for avfallshåndtering.

Søppel plukkes for hånd av over tusen frivillige, men arbeidet deres er langt fra effektivt. Det er press for å introdusere maskiner som mekanisk rengjør gulvet.

Les også: Lofoten. Et nordisk land med fjell og hav

You may also like

Leave a Comment