Home » Garden Style 2021: Lekeplassideer for en privat eiendom

Garden Style 2021: Lekeplassideer for en privat eiendom

by Thure Lindhardt

Landskapsprosjektleder Tautvydas Gurskas ga råd om hvilken del av eiendommen som skal tildeles barneområdet, hvordan man skiller det fra andre gårdsrom, hvordan man kan forberede en trygg base som verktøy for barnespill lages fra og hvordan man velger fargene for å harmonisere bildet.© Personlig album

Lekeplass plassering på eiendommen

Å velge et passende sted for barn å leke i hagen er ekstremt viktig. Og her er noen øyeblikk å tenke på:

 • Synlighet. Du vil i det minste se barn leke på kanten av øynene dine – slik at du føler deg mer avslappet. Tenk over hvor du tilbringer mesteparten av tiden din, og begynn fra dette tidspunktet å se på mulige rom i barneområdet. Kanskje du tilbringer mye tid på kjøkkenet – en lekeplass under kjøkkenvinduet vil være et godt valg for deg. På den måten kan du utføre dine vanlige aktiviteter og se hva barna gjør.
 • Barnas alder. Ta hensyn til barnas alder. Jo mindre de er, jo mer hjelp trenger de – sett opp en lekeplass for de minste så nært der de bor som mulig. Etter hvert som barn vokser opp, blir de mer selvstendige og ønsker mer privatliv slik at du kan skille området deres med planter, men prøv alltid å holde i det minste litt lav sikt.
 • Sikkerhetsfaktor. Unngå områder med høy risiko der barn kan bli skadet. Ikke sett opp en lekeplass i nærheten av gaten – både sparkede baller og drømmende barn liker å hoppe inn i den.
 • Hvis hagen din har en vannmasse på den åpne bredden – Anslå dybden på reservoaret og kunnskapen om deres små. Barna til Tautvydas holder seg strengt til husreglene og leker kun med vann der det er grunt. Men av sikkerhetsmessige årsaker, omslutt dypere vannmasser eller plante hekker i dem.
 • Hellig fred. Hvis du har mulighet, med tanke på alle andre faktorer, ikke plasser barnas lekeplass i umiddelbar nærhet av terrassen. Barn elsker å lage støy og du vil snakke med familien og gjestene, eller holde deg rolig.

Når du tenker på det beste stedet å leke i hagen din, er du ikke den eneste. Derfor inviterte vi Tautvydas til miljødesignkonferansen «Garden Style» for å dele våre erfaringer. Som styreleder for fellesskapet i Kaunas Waldorf barnehage prøver han alltid å forene både barnas behov og den fornuftige oppdelingen av eiendommen for ikke å ødelegge den harmoniske utformingen. Konferansen vil finne sted i 2021. Les programmet 25. september, vi inviterer deg til å delta.© Personlig album

Forbered riktig grunnlag

Ved etablering av lekeplass må det tas hensyn til at spilleflaten vil erodere over tid. Så ikke forvent en perfekt plen. I tillegg liker barn å gå ut rett etter regnet. Derfor må fundamentet være godt drenert for å unngå flekker og klebrig jord. Med det i tankene er det absolutt mer enn ett alternativ:

 • Spesielt gummibelegg – Utmerket demping, også egnet for lekeområder der det er større sannsynlighet for å falle fra høyden (husker, karst);
 • Høykvalitets kunstgress – De trenger ikke klippes eller stelles på annen måte, de ser naturlige ut lenge, de får også plass under en huske, der gresset vanligvis beites.

Hvis du vil ha mer naturlighet, kan du velge:

 • Plenen – Dette skal selvsagt fjernes etter hvert, så det må fortsatt sås. Klipping er nødvendig, inkludert langvarig forsiktig klipping rundt fundamentene til strukturer som klipperen ikke kan nå;
 • sand – god demping, kan også brukes som et ekstra lekeelement – ingen separat sandkasse nødvendig;
 • Mulch – Nok et naturlig, svært absorberende belegg. Hvis barn har mulighet til å klatre høyt, bør mulchlaget være tykt. Hvis barnas lekeplass er på bakken, er det ikke nødvendig med et tykt lag med asfaltering.

Hvilken leke du skal velge

Ulike skøyter og husker har alltid hatt stor popularitet og det er barneområder på mange gårdsplasser. I følge Tautvydas Gurskas skader ikke slike aspekter barn, men bringer dem ikke noe. Den største ulempen med slike nettsteder er deres ufleksibilitet – handlingen på lysbilder eller svinger kan bare gjøres på en måte. Ungene våkner raskt og begynner å eksperimentere – skøyter baklengs og prøver å klatre opp skøytedelen. Det viser rett og slett at barn er kreative personligheter og at det ikke er nok plass til dem.© Personlig album

Barn vil ha et rom der de kan designe, bevege seg og handle. Dyre ferdiglagde leker er ikke nødvendig – du kan finne mye i naturen eller hjemme. Naturlige farger og materialer stimulerer barnas fantasi:

 • Enkle avslutninger har uendelige bruksområder – du kan bygge et slott og lære å telle;
 • Stammer og trestubber kan være som fornøyelsespark: rulle, hoppe, klatre, hoppe, balansere;
 • Steiner tjener ulike konstruksjoner og utvikler barnets taktile sensasjoner;
 • Jord og vann – og barn «baker» allerede gjørmeruller;
 • Hvis barn liker å «lage mat», la dem imidlertid leke med de eldre i ekte potter. Barn foretrekker enkle emaljerte fremfor fargede plastbeholdere. Metallic høres også mer interessant ut.

Når det er mulig, gi preferanse til verktøy der funksjonen er veldig tydelig, men barnet må finne på et spill.

Farger på lekeplasser

Du har sikkert lagt merke til at lekeplasser for barn vanligvis er tilgjengelige i lyse farger: gul, rød, blå. Det antas at dette er akkurat den fargen barn vil ha. Men Tautvydas Gurskas har det travelt med å protestere – barn er proppet med visuelle, lyse skjermer. Så når du går ut, prøv å ikke irritere øynene og la dem hvile. Du finner ikke lyse farger på gårdsplassen til Kaunas Waldorf barnehage, men her er det mye moro, sier han. Ikke lyse farger gjør barnas lekeplass til en fornøyelse.

Tautvydas gir råd om valg av farger for tomten til privat land:

 • Velg pastellfarger – de vil roe barna ned. Dessuten ser det mye finere ut på tomten. Utvalget av slike leker er ikke stort, men løsninger finnes også her. Kjøp hus laget av naturmaterialer og mal dem selv – og du velger fargen du ønsker og gjør aktiviteter med de minste.
 • Ønsker du en enda mer nøytral utsikt, plant planter i lekeområder for barn. Tenk deg hvordan svingende pilegrener beleilig ville skjule et slikt hus.
 • Hvis du ikke har mulighet til å plante trær, velg urteaktige prydplanter.
 • Å plante spiselige busker på en lekeplass oppmuntrer barna til å nyte bær mellom lekene.
 • Hvis du har kjøpt fargerike konstruksjoner, kan du male om eller skjule dem. Dekk for eksempel veggene til lekehuset med et bambusgjerde og dekk taket med trebark. En slik bygning ser ikke bare mer naturlig ut, men oppmuntrer også barnas kreativitet, siden den ligner et jungelhus.
 • Hvis barna fortsatt vil ha skrikende farger, la dem være der, men ikke i rampelyset. For eksempel vil et barn kanskje ha en lys rosa: ikke mal fasaden på barnehjemmet, men innsiden. Dette vil oppfylle barnas personlige visjon og vil ikke ødelegge utformingen av hele tomten. Og ikke glem at i hytta kan du dyrke glødende blomster sammen – kanskje så mye rosa vil være nok for barna.
 • Du kan gjøre en eksisterende plastsklie om til en del av landskapet. Alt du trenger å gjøre er å forme en liten haug av jord og bygge en skøytebane i den. Ved hjelp av planter kan du lage et hemmelig hjørne som bare barna dine vil vite.© Personlig album

Ifølge Tautvydas Gurskas er det viktigste å ikke overdrive – å se barna fra siden, skape sammen med barna og ikke påtvinge barndomsdrømmene deres på noen måte.

Du kan høre flere av Tautvydas sine ideer på Hagestilskonferansen, hvor han presenterer rapporten «Non-Standard Children’s Playgrounds». Konferansen sendes direkte 25. september. Mer informasjon på www.gardenstyle.lt

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment