Home » gass ​​for havvinden. Slik sliter Polen med å fylle gassrørledningen Baltic Pipe

gass ​​for havvinden. Slik sliter Polen med å fylle gassrørledningen Baltic Pipe

by Gunnar Garfors

Mer presist – i årets fjerde kvartal er Baltic Pipe fullbooket, men dette skyldes at – som «Puls Biznesu» understreker – den tilgjengelige kapasiteten til gassrørledningen ikke vil være oppbrukt ennå. Den vil nå sin målkapasitet i 2023.

«Fra 1. januar 2023 vil kapasiteten være full og vil være på 10 milliarder kubikkmeter. PGNiG booket 8 milliarder kubikkmeter, hvorav det har kontrahert 4,5 milliarder kubikkmeter så langt. Dette er gass fra våre egne forekomster i Norge, fra forekomstene til søsterselskapet Lotos og en kontrakt med danske Orsted. Resten … venter på frivillige” – leser vi i “PB”.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Den nye gassrørledningen er et stort håp for Polen. Den er ment å erstatte forsyninger fra Russland

Baltic Pipe halvtom. Hjelper vinden i Østersjøen?

På den ene siden kan eksperter ikke tro at Polen like før åpningen av gassrørledningen fortsatt ikke har kontrahert sin fulle kapasitet. På den annen side påpeker de at det nå er vanskelig å få bestillinger, da prisene på råvarer fra Norge stiger på grunn av energikrisen og mangel på russisk gass. Og det har aldri vært billig – understreker Marek Kossowski, president for PGNiG i 2003-2005.

Et nytt team av PGNiG-forhandlere satte seg ved forhandlingsbordet med det norske energiselskapet Equinor (kontrollert av myndighetene). Det er usannsynlig å kutte prisene, men jobben nå er å ligge foran konkurrenter fra andre land som ønsker å dra nytte av den nye gassrørledningen.

«PB» fant ut det Polske forhandlere tilbyr Equinor en mulighet til å delta i vindinvesteringer i den polske delen av Østersjøen. En lovende sektor der den norske gruppen allerede er aktiv sammen med Dominika Kulczyks Polenergia.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment