Home » Gassmarkedet begynner å bli nervøst, noe som gjør det vanskelig for Polen å forhandle med nordmennene

Gassmarkedet begynner å bli nervøst, noe som gjør det vanskelig for Polen å forhandle med nordmennene

by Gabriel Scott

Tyske medier er imidlertid ikke så optimistiske. Ifølge dagsavisen «Die Tageszeitung» forventet den tyske regjeringssjefen ytterligere gassleveranser fra Norge, men var dypt skuffet.

Hvis kansler Olaf Scholz, etter å ha besøkt sin sosialdemokratiske kollega Jonas Gahr Støre i Oslo, hadde håpet å komme hjem med løfter om ytterligere gassforsyninger, må han ha blitt skuffet. Statsministeren informerte ham om at dagens produksjon er landets maksimale potensial – skriver tyskeren «taz».

Etter et møte med den tyske kansleren husket den norske statsministeren selv at Norge allerede hadde økt gassproduksjonen med 10 prosent. etter Russlands angrep på Ukraina for å øke eksporten av dette drivstoffet til Europa. «Det er vårt maksimum,» sa han.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Russland kuttet gassen til Polen. Klarer vi oss? «Vi vil selv takke for leveransene»

Polen forhandler fortsatt, den avgjørende faktoren er prisen

Justyna Trubalska, energiekspert ved Pulawski-stiftelsen og samfunnsviter med doktorgrad fra Det statsvitenskapelige fakultet ved Maria Skłodowska-Curie-universitetet i Lublin, er ikke overrasket over at Tyskland var først ute med å sikre gassforsyninger fra Norge.

Energibehovet og behovet for å erstatte forsyninger fra Russland krevde raske og besluttsomme tiltak for å bytte leverandør. Signeringen av kontrakten med Tyskland stenger ikke veien for Polen til å kjøpe råstoffet, men vi må være forberedt på at naturgassprisen blir høyere enn Tyskland vil betalehovedsakelig på grunn av størrelsen på de inngåtte leveransene – anslår han.

Etter hennes mening er det kun prisen som kan dempe nordmenns interesse for å skrive kontrakt med polakkene.

PGNiG forsikrer at de er «i samtaler med store aktører». Han legger til at de er i et kritisk øyeblikk. Selskapet ønsker imidlertid ikke å gi detaljer, fordi effektive forhandlinger er «som stillhet».

Eksperter påpeker i mellomtiden at Norge ikke er en enkel partner å snakke med. Årsaken? Nordmennene krever markedspris for gassen sin. Du kan diktere prisene fordi for øyeblikket – på grunn av mangelen på gass fra Russland – Landet har mange vilje til å kjøpe blått råstoff og bruker dette faktum i forhandlingene.

Av denne grunn, statsministeren i mai Mateusz Morawiecki kritiserte Norge og oppfordret dem til å dele den «gigantiske overflødige» fortjenesten landet tjener på olje- og gasshandel. Han forklarte også at den «benytter seg av det som skjer», med henvisning til krigen i Ukraina.

– Paradoksalt nok kan det være verdt å vurdere å hente råvarer fra Tyskland, selv om en god pris ikke lar seg forhandle med Norge. Hvis prisen for Polen er for høy, Det betyr å lete etter andre alternativer, men de vil heller ikke være attraktive priset. I følge den velkjente tesen «hvis du vil at det skal være raskt, blir det ikke billig»og det må vi være forberedt på – sier Justyna Trubalska.

Dette er neppe overraskende for energiselskaper, siden de er profittorienterte som alle andre og derfor i hovedsak styres av økonomiske beregninger ved valg av mottakerland.

Det er kø, de er rikere foran oss

Ifølge Andrzej Sikora, presidenten for Institute of Energy Studies, begynner scenariet han snakket om i et intervju med money.pl i mai nå å materialisere seg.

Det er slutt på gass over hele Europa. Som et resultat må vi stå i kø for ham. Problemet er at i dette er vi bare fjerde eller til og med femte, fordi de er mye større og rikere foran oss – sier samtalepartneren vår.

Det minner deg også om det Europa importerte rundt 150 milliarder kubikkmeter gass fra Russland, inkludert Tyskland selv ca 70 milliarder kubikkmeter. Derfor, selv om nordmennene økte produksjonen til en viss grad, ville det ikke løse Europas nåværende problemer.

Lederen for Institutt for energistudier mener vi bør gjennomføre innstrammingsprogrammet nå, uavhengig av slutten av våre forhandlinger med nordmennene.

Polen må være forberedt i tilfelle gass må lagres og distribueres. Dessuten, hvis hele Europa virkelig ville redusere gassforbruket med 15 %, ville det trenge 50-60 milliarder kubikkmeter mindre gass – sier Andrzej Sikora.

I mellomtiden – som vår samtalepartner sier – i Polen, i stedet for å implementere innstramningsprogrammet, hører vi fortsatt at vi ikke er i fare og situasjonen vår er den beste i Europa. – Vi hører fra regjeringen at det ikke blir mangel på gass eller kull. Dessuten truer vi med at vi ikke vil dele med noen – sier Sikora.

Han minner om at klimaminister Anna Moskva gjentatte ganger har sagt at Polen ikke ville gå med på restriksjoner på gassforsyning dersom EUs medlemsland ble tvunget til å redusere forbruket med 15 %.

Polen vil redusere gassetterspørselen med 17 % i år.

I mellomtiden er solidaritetsmekanismene i EU vedtatt De antar at stater vil dele sine strategiske reserver i tilfelle en gassforsyningskrise. Det handler om SoS-reguleringen. Dette er EUs måte å håndtere en forsyningskrise på samtidig som man beskytter sårbare kunder som skoler og sykehus i et gassdelingsland.

Wojciech Jakóbik, sjefredaktør i Biznes Alert, påpeker at Polen har forsøkt å innføre solidaritetsmekanismer i årevis.

– SoS-forordningen regulerer reglene for deling av gasslagre mellom mottakere av medlemsland i fare. Det betyr at sykehus, skoler og andre sensitive mottakere primært er beskyttet på EU-nivå, noe som dessverre kan gå på bekostning av industrisektoren i et gitt land, forklarer han.

Han påpeker at Polen allerede har redusert gassetterspørselen på grunn av den høye prisen på blått drivstoff.

Dette viser data fra Klimadepartementet På grunn av dette vil Polen redusere gassetterspørselen med 17 %, det er til og med 2 prosent. mer enn indeksen foreslått av EU-kommisjonen, alt fordi gass er ublu dyrt. Derav motviljen mot å spare ovenfra. Også det er en del av suverenitetsdebatten innad i EU, men rent politisk – mener Jakóbik.

Energispareprogrammer bør vare i årevis

Justyna Trubalska tror ikke på den raske effekten av gass- og energispareprogrammer.

– I Polen er det egentlig ikke noe dokument som fokuserer helhetlig på energisparing. Det er imidlertid veldig naivt å anta at det vil gi raske og håndgripelige resultater, for eksempel på grunn av kostnadene forbundet med implementeringen. Programmer av generell interesse har vanligvis flere år og faser, og dette tar tid – forklart.

Etter hennes mening bør regjeringen iverksette den enkleste måten å spare energi på i kommende fyringssesong. Eksempel?

Skru ned varmen med én grad celsius. Ifølge eksperter vil rundt 5 prosent spares. strømforbruk i husholdningen, under hele fyringsperioden, og gir fordeler over hele landet. Så slike handlinger vil merkes – mener eksperten.

Under utarbeidelsen av denne artikkelen sendte vi spørsmål til PGNiG. Vi spurte selskapet på hvilket stadium er våre forhandlinger med nordmennene angående Baltic Pipe? Vi ba også om kommentar til forbundskansler Olaf Scholz» opplysninger om at Tyskland hadde kommet til enighet med Norge om gassleveranser. Vi spurte hva dette betyr for Polen? Blir det vanskelig for oss å signere avtaler med nordmennene, eller tvert imot? Vi venter på svar.

Agnieszka Zielińska, money.pl-journalist

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment